Vinice na jižní Moravě

Vinařská sezóna 2022: Co navštívit a jak se chránit před riziky

1. 9. 2022
|
Délka čtení: 8 min.

Tuzemské vinice nabízejí neuvěřitelně rozmanité odrůdy, z nichž mistři vinaři, vyzbrojení letitými zkušenostmi, vyrábějí lahodná vína, která vynikají bohatým spektrem aromatických látek i plnou chutí. Není se proto čemu divit, že stále více tuzemských i zahraničních turistů touží zažít na vlastní kůži tradiční vinobraní a ochutnat vína, která se mohou pyšnit celou řadou zajímavých cen. Kam za vínem zamířit a co ochutnat?

Vinařské oblasti, jak je (ne)znáte

Když se řekne víno, naprostá většina z nás si pravděpodobně vybaví jižní Moravu a její nekonečné vinice. Nejen na Moravě lze ale navštívit vinařský unikát. Kam v České republice zamířit?

  • Vinařská oblast Morava: Zahrnuje 17 266 hektarů vinic, což představuje 96 % registrovaných vinic v ČR. Na tomto území pěstuje vinnou révu více než 19 000 pěstitelů. Do vinařské oblasti Morava spadají čtyři vinařské podoblasti (Slovácká, Velkopavlovická, Mikulovská a Znojemská) a nachází se zde i 308 vinařských obcí a 1 142 viničních tratí. Vinařská oblast Morava má výborné předpoklady k produkci bílých vín se zajímavým spektrem vůní a kořenitosti.

  • Vinařská oblast Čechy: Vinařská oblast Čechy patří k nejsevernějším výspám evropského vinohradnictví. Vinnou révu zde pěstují více než dvě stovky vinařů na 646 hektarech. Oblast zahrnuje i dvě vinařské podoblasti (Mělnická a Litoměřická), 75 vinařských obcí a 171 viničních tratí. Půdy jsou tady lehčí a poskytují výborné podmínky pro pěstování bílých i modrých odrůd. Některé vinice (zejména v Litoměřické podoblasti) naopak leží na tmavých půdách zvětralého čediče, které dávají vínům osobitý minerální podtext.

Věděli jste...

To nejstarší víno na světě je „dítětem“ vinné révy, která roste ve slovinském Mariboru více než 450 let? Keř je proto zapsán do Guinessovy knihy rekordů a v současnosti je tou vůbec nejstarší žijící rostlinou ušlechtilého vína, která ještě plodí.

Kam za vínem? Navštivte „opilé” sklepy nebo modrobílý unikát

Chcete ochutnat svatomartinské víno, slámové víno nebo dáte přednost spíše tomu ledovému? Láká vás portské víno nebo máte chuť na perlivé cuvée? Ochutnávku oblíbených odrůd můžete spojit s návštěvou vinařství nebo vinných sklepů, které vám vyrazí dech! Kam zamířit během dovolené nebo výletu? Máme pro vás tipy na unikátní místa, spojená s řadou tuzemských i světových „nej”:

  • Opilé sklepy ve Velkých Pavlovicích: Rovnou několik architektonických skvostů, lemuje úpatí nejznámější vinařské trati Stará hora v oblíbené oblasti Velké Pavlovice. Celkem tady najdete 15 různě zvlněných vinných sklípků, které lákají k degustaci i netradičnímu ubytování.

  • Vinařský dům Sonberk: Architektonicky nesmírně zajímavé vinařství produkuje chuťově originální vína pouze z vlastních, ručně sklízených a selektovaných hroznů. Ta jsou dopěstována na 45 hektarech udržitelně obhospodařované viniční trati stejného jména. O kvalitě jednotlivých vín svědčí i skutečnost, že se pravidelně umisťují v žebříčcích Financial Times, New York Times a Wall Street Journal, nebo prestižní anketě Wine & Spirits.

  • Křížový vinný sklep v Příměticích: Tento vinný sklep patří mezi ty vůbec největší křížové sklepy na světě. Dalším specifikem je i jeho neuvěřitelná akustika. Když tady potichu promluvíte do zdi, váš hlas se po klenbě donese na opačnou stranu chodby. V Přímětickém sklepě zrají ta nejlepší znojemská vína vyhlášených odrůd.

  • Historické vinné sklepy Plže: Během návštěvy obce Petrov, která se nachází zhruba 14 kilometrů od Hodonína, si rozhodně nenechte ujít tento modrobílý unikát historických vinných sklepů. Zároveň jde o nejstarší vesnickou památkovou rezervaci u nás, která vás oslní malebnými sklípky s barokně zdobenými průčelími v modro-bílé kombinaci.

  • Vinařství U Kapličky: Další okouzlující místo, které svým návštěvníkům nabízí komplexní servis. Součástí vinařství je i wellness zóna s dvoupatrovou posilovnou, venkovní bazén s vodním barem nebo vyhlášená restaurace, kde můžete ochutnat místní speciality i luxusní vína, která si tady sami pěstují na vlastních vinicích.


Vinný sklep na jižní Moravě

Náš tip: Pokud chcete na jednom místě ochutnat ta nejlepší vína z celého Česka, zamiřte do Salonu vín – sklepení valtického zámku, jehož kolekce zahrnuje sto nejlepších vín, která se pravidelně obměňují. Sami si během návštěvy můžete určovat nejen tempo degustace, ale také vstřebávání informací o každém vzorku.

Cestujte naplno

Cestovní pojištění v ČR

Věděli jste, že si můžete sjednat pojištění pro cestování v Česku za pár korun? Pojištění na prodloužený víkend vás bude stát necelých 100 Kč a pokryje vám i rizikové sporty, pojištění domácích mazlíčků či autoasistenci. Cestujte skutečně naplno.

Nejzajímavější vinařské akce, na kterých nesmíte chybět

Burčákové slavnosti na Kapličce

  • Vinařství U Kapličky s.r.o., Vinařská 484, 691 05 Zaječí

  • 2. a 3. 9. 2022

  • Ochutnávka 3 druhů burčáku a více než 30 vzorků vín. Drobné občerstvení a cimbálová muzika.

  • 590 Kč (sklenice na víno a konzumace po dobu koštu v ceně)


Vinný košt & festival chutí v Táboře

  • Žižkovo náměstí, Tábor

  • 3. 9. 2022

  • Degustační festival z Čech a Moravy. Ochutnávky vína a krajových specialit. Doprovodný hudební program.

  • Zdarma


75. ročník Pálavského vinobraní

  • Náměstí, zámek, amfiteátr Mikulov

  • 9. 9. - 11. 9. 2022

  • Tři dny veselí s rozmanitým programem, hudbou, vínem a krajovými specialitami.

  • 500 Kč - 1050 Kč


Skleničky vína s výhledem na Mikulov

Lednické vinobraní & Dýňobraní & Gulášfest Lednice

  • ANNOVINO vinařství Lednice, Nejdecká 714

  • 10. 9. 2022

  • Předávání hroznu úrody, ochutnávka vín a komentované prohlídky vinařství.

  • Zdarma


Bzenecké krojované vinobraní

  • Víchy na náměstí Svobody, vinné sklepy, Bzenec

  • 16. 9. - 17. 9. 2022

  • Dvoudenní oslava vína s krojovanými průvody. Přehlídka souborů, muzik, ochutnávka burčáků a ročníkových vín místních vinařů.

  • Zdarma


Mělnické vinobraní

  • Historické centrum města Mělník

  • 16. - 18. 9. 2022

  • Pestrý program na čtyřech scénách, bohatá nabídka gastronomických specialit a řemeslných stánků.

  • 250 – 300 Kč


Největší výstava českých vín

  • Klášter sv. Voršily, Kutná Hora

  • 24. 9. 2022

  • Možnost ochutnat přes 100 vín od více než 20 českých vinařů v prostorách bývalého voršilského kláštera.

  • 450 Kč

Degustujte zodpovědně

Vinařské slavnosti jsou spojeny nejen s všeobecným veselím, cimbálovou muzikou, ale také degustací krajových specialit, burčáků a vín. Pokud na podobnou slavnost vyrážíte, nezapomeňte si sjednat odpovídající pojištění.

Jedete sem automobilem? Alkoholu se vyhněte obloukem a ještě než vyrazíte, sjednejte si kvalitní havarijní pojištění. Havarijní pojištění je určeno k ochraně vozidla před škodami způsobenými živly nebo vzniklými v důsledku havárie, odcizení, vandalismu či neoprávněného užití.

Sjednat si můžete i krátkodobé havarijní pojištění, a to za cenu začínající na několika stokorunách. Finální cena pojistného se samozřejmě bude odvíjet nejen od vozidla samotného a jeho majitele, ale také rozsahu pojistné ochrany a limitů pojistného plnění. A protože alkohol a všeobecné veselí mohou zanechat na vozidlu nesmazatelné stopy, volte vždy pojistku, která nabídne maximální ochranu a vysoké limity pojistného plnění.

Náš tip

Samotný výběr havarijního pojištění vám může usnadnit naše online kalkulačka. Vybranou nabídku vám naši specialisté pomohou i sjednat.


Při cestách za objevováním krás naší země je dobré si sjednat také úrazové pojištění, které kryje rizika úrazu. Na tomto místě je ovšem opět potřeba zmínit faktor alkoholu, na základě kterého může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Alkohol totiž často spadá do sekce výluk, o nichž pojištěnci nemají ani ponětí. Proto je potřeba důkladně pročíst nejen samotnou smlouvu, ale také všeobecné obchodní podmínky, v nichž jsou výluky detailně vyjmenované.

Jak se pojišťovny staví k pojistným událostem a alkoholu?

Situace č. 1: Jako řidič jsem způsobil nehodu pod vlivem alkoholu.

U povinného ručení může pojišťovna škodu uhradit. Pokud se ale prokáže, že viník nehodu způsobil pod vlivem alkoholu, bude následně škodu vymáhat po něm. To samé platí také pro pojištění havarijní. Pojišťovny navíc řízení pod vlivem alkoholu nebo drog trestají i do budoucna a za pojištění si hříšníci příště výrazně připlatí. Navíc za řízení pod vlivem návykové látky hrozí řidiči ve správním řízení pokuta od 2 500 Kč do 20 000 Kč, zákaz řízení na 6 měsíců až 1 rok a ztráta 7 bodů. V případě, že odmítne podrobit se zjištění, zda řidič řídil vozidlo pod vlivem návykové látky hrozí řidiči ve správním řízení pokuta od 25 000 do 50 000 Kč, zákaz řízení na 1 až 2 roky a ztráta 7 bodů.

Situace č. 2: Během degustace burčáku jsem si zlomil nohu.

Pokud pojišťovna při vyšetřování zjistí, že pojištěný byl pod vlivem alkoholu, má právo pojistné plnění zkrátit nebo dokonce odmítnout vyplatit. Vždy se bude ale posuzovat to, jaký měl právě alkohol podíl na zranění, případně škodě na majetku třetích osob.

Situace č. 3: Pod vlivem alkoholu jsem spadnul v zahraničí z kola a zlomil si ruku.

I v tomto případě si každá pojišťovna určuje podmínky individuálně. V drtivé většině případů ale najdete úrazy vzniklé pod vlivem alkoholu nebo omamných látek ve výlukách z cestovního pojištění.

Alkohol za volant ani řídítka nepatří

Z výše uvedeného vyplývá, že alkohol může sehrát v případě pojistné události zcela zásadní roli. Před tím, než usednete za volant nebo řídítka kola, vybalte z kufru alkohol tester a zkontrolujte, zda opravdu můžete řídit.

To, za jak dlouho vyprchá alkohol z těla, je nesmírně individuální a záleží to čistě na organismu konkrétního jedince, jeho hmotnosti, tělesné stavbě a tom, jak rychle tělo alkohol v krvi odbourává.

Vždy ale mějte na paměti, že v České republice platí nulová tolerance alkoholu. Proto při řízení nemůžete nadýchat vůbec nic, jinak vás čekají pokuty až 50 000 Kč, vězení na 3 roky nebo zákaz řízení na 10 let.

Riskujete tak nejen pokutu a případně soudní tahanice, ale také budete muset způsobenou škodu na majetku, zdraví, či životech třetích osob sami uhradit. Nutno podotknout, že částky se v tomto případě mohou vyšplhat do milionových výšin.

Mohlo by vás zajímat

AXA, coby jediná pojišťovna na našem trhu, nabízí ke standardnímu cestovnímu pojištění připojištění „Drink povolen“, které se vztahuje na léčebné výdaje při případném úrazu, zdravotních komplikacích apod. a platí až do 0,8 promile alkoholu v krvi, což odpovídá zhruba čtyřem pivům. Přesto však důrazně doporučujme degustovat s rozumem!

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?