Mexico mujares

Střední Amerika: Užijte si krásy Mexika

Mexiko není jen o přeplněných turistických střediscích a tacos vonících z každého rohu. Tenhle kousek země má schopnost vám učarovat v kteroukoli roční dobu, takže nemusíte složitě řešit, kdy do Mexika zavítat a kdy se tomuhle pozoruhodnému místu raději vyhnout. Prozkoumejte turismem nedotčená místa a oblasti a obdivujte divoké pláže, pozůstatky dávných civilizací nebo okouzlující národní parky. Co vidět v Mexiku? Tady je pár tipů!

Teotihuacan

Teotihuacan je po právu považována za nejvýznamnější památku Mexika. Oblast totiž tvoří největší pyramidy země, které najdete nedaleko hlavního města Mexico – City. Místu dominují dvě hlavní stavby – pyramidy Slunce a Měsíce. Ideální je, pokud se sem vydáte brzy ráno. Vyhnete se tak davům turistů i vysokým teplotám.

Tulum

Malé, turismem téměř nepoznamenané městečko Tulum, najdete jižně od turistických center Cancún a Playa del Carmen. Těšit se můžete z čistých písečných pláží, které jsou lemovány azurovým mořem, stejně jako z několika významných starobylých památek. Městečko je dobře dostupné a nejjednodušeji ho prozkoumáte na kole.

Barrancas del Cobre

Patříte mezi milovníky divoké přírody? Pak si nenechte ujít návštěvu kaňonů Barrancas del Cobre, který vytvořily vyschlé řeky. Kaňony si můžete prohlédnout během pěšího treku, který ale rozhodně nepatří k nejsnadnějším. Mnohem lepší je okolo kaňonů projet vlakem, který se jmenuje Chepe. Z fenomenálních výhledů se vám zatají dech!

El Chiflón

Střední Amerika se může pochlubit celou řadou dechberoucích vodopádů. Pokud si chcete užít některé z nich bez všudypřítomných davů a blesků natěšených turistů, zamiřte k vodopádu El Chiflón. K sérii kaskád s příjemnými tůňkami, které doslova vybízejí k osvěžení, vede asi půlhodinová procházka. Ti odvážnější si mohou vodopády prohlédnout během jízdy na nedaleké zipline.

Hierve el agua

Hierve el agua je jedno z nejzajímavějších míst v Mexiku. Ačkoli na první pohled připomíná obyčejný vodopád, voda tady tvoří dech beroucí skalnatou formaci. Pokud vám to fyzické a časové možnosti dovolí, vydejte se na horní plošinu skály, kde je možno vykoupat se v přírodních i uměle vytvořených jezírcích.

Mexico

Yucatán

Pro milovníky památek je poloostrov Yucatán doslova jako stvořený. Těšit se můžete z nádherných ruin a národních parků i kilometrů bílých pláží. Čekají vás tady i neuvěřitelná jeskynní jezera, tzv. Cenotes, ideální na potápění.

La Bufadora

Vydejte se na poloostrov Baja Californie, kde najdete jeden z nejkrásnějších přírodních skvostů Mexika. Je jím mořská lávová jeskyně La Bufadora, kde přílivové vlny vytvářejí mořské gejzíry, které tryskají až do výšky 30 metrů. Jedinečnou show, během které se stanete svědky neuvěřitelných zvuků, si můžete vychutnat z bezprostřední blízkosti.

Chichen Itza

Zřícenina mayského města je další položkou, kterou si můžete naplánovat k návštěvě během prohlídky poloostrova Yucatán. Památka je zařazena na seznam světového dědictví UNESCO a kromě toho patří i na novodobý seznam sedmi divů světa. Oblasti dominuje pyramida a chrám boha Kukulkána El Castillo. Zajímavé je, že na každé straně pyramidy je 91 schodů, což spolu s posledním stupněm dává dohromady 365 jako dnů v roce.

Isla Mujeres

Pokud se nacházíte v oblíbené destinaci Cancún, vydejte se na půldenní výlet loďkou na nedaleký Isla Mujeres (ostrov žen), který nabízí ideální podmínky pro sladké nicnedělání a lenošení nebo potápění k nedalekým korálovým útesům. Oddávat se můžete i rybolovu nebo jednoduše pozorovat, jak líně kolem vás proplouvají zástupci vodní říše.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.