Cestovatel v horách

Proč si pořídit cestovní pojištění i na krátké návštěvy?

15. 12. 2019
|
Délka čtení: 10 min.

Cestovní pojištění si můžete sjednat v několika variantách. Každá se přitom hodí na jiný typ situace. Někdy se vám hodí spíše celoroční cestovní pojištění, někdy naopak dlouhodobé cestovní pojištění. Třetí variantou je pak krátkodobé cestovní pojištění, které řada lidí podceňuje a vyráží do zahraničí na dovolenou bez něj. Rizika za to ale často nestojí.

Kdy využít jaké pojištění

Pokud jedete například na týdenní dovolenou do zahraničí, vyplatí se vám sjednat si krátkodobé cestovní pojištění. To je ono pojištění, kde si sami volíte začátek a konec platnosti a sjednává se jen na dobu, kdy budete v zahraničí.

Jestliže však víte, že budete během roku cestovat do zahraničí vícekrát, vyplatí se vám sjednat si tzv. celoroční cestovní pojištění. To platí na neomezený počet cest mimo Českou republiku, avšak s časově omezeným pobytem v zahraničí. Standardně může váš pobyt v zahraničí trvat mezi 45 – 90 dny podle toho, u jaké pojišťovny jste si celoroční cestovní pojištění sjednali. Tento druh pojištění pak také některé banky nabízejí k platebním kartám.

Třetí možností je tzv. dlouhodobé cestovní pojištění neboli roční cestovní pojištění, které platí celoročně bez ohledu na délku pobytu v zahraničí nebo počet cest.

Jedu jen na víkend, nemůže se nic stát

Dlouhodobé cestovní pojištění většinou lidé svědomitě využívají. Celoroční cestovní pojištění mají zase často sjednané ti, kteří jezdí mimo Českou republiku opakovaně a nechtějí se pokaždé zatěžovat s vyplňováním údajů a sjednáváním pojištění.

U krátkodobého pojištění ale lidé hřeší nejvíce. Statistiky ukazují, že až 10 % turistů vyrazí každoročně na dovolenou bez cestovního pojištění. Toto procento ještě stoupá spolu s tím, jak dlouhý pobyt plánují Češi v zahraničí absolvovat.

Řada lidí si totiž řekne, že jedou třeba jen na prodloužený víkend, nebo dokonce jen „na otočku“ na nákupy do Německa, tak na co by jim bylo cestovní pojištění. Respektive proč se zdržovat a zatěžovat jeho sjednáváním, když jsou stejně za pár hodin zpět. Podívejme se, jak to také může dopadnout.

Na otočku v Německu

Uveďme si modelový příklad. Jedete na nákupy do německých Drážďan. Výlet na jedno odpoledne, navíc vlastním vozem. Rozhodnete se, že cestovní pojištění si sjednávat nebudete, však jste pryč jen pár hodin. Nebo na něj zcela zapomenete. Dojde ale k úrazu. Nešťastnou náhodou se zraníte, zlomíte si ruku či něco podobného. Cítíte, že nemůžete s tímto zraněním řídit zpět do České republiky a bude bezpečnější se nechat ošetřit v Německu. Jenže nemáte pojištění. Co bude dál?

Využijte EHIC průkaz

Naštěstí jste na území Evropské unie, a tak můžete použít průkaz EHIC (European Health Insurance Card). Ten vám pomůže, ale jen v omezené míře. Díky tomuto průkazu totiž máte v rámci EU nárok na stejnou péči, jakou by v dané zemi dostal její obyvatel. Na rozdíl od nás ale není v ostatních zemích veškerá zdravotní péče bezúhradová. A na tom právě můžete narazit v Německu.

Tam totiž platí, že u léků, obvazových materiálů a za dopravu platíte 10 % z ceny. Minimálně 5 euro (128 Kč) a maximálně 10 euro (256 Kč). Pokud si vás nechají v nemocnici přes noc, pak za každý den platíte spoluúčast ve výši 10 euro (256 Kč). Takto vám mohou naúčtovat maximálně 28 dní za rok. Pokud si ale vzpomenete, že chcete navíc nějaké volitelné služby, například aby vás vyšetřil sám pan primář, pak už platíte 100 %, přičemž tuto cenu si každá nemocnice může určit sama.

Dále se platí i zdravotnické pomůcky, a to 10 % z jejich ceny a k tomu 10 euro (256 Kč) za předpis na tyto pomůcky.

Výjimku mají osoby do 18 let, které nehradí žádnou spoluúčast.

Při ošetření po vás v Německu také budou chtít podepsat prohlášení (Erklärung), že jste do Německa nevycestovali za tím účelem, abyste tu čerpali zdravotní péči, nebo abyste si tu vybrali výpomocnou německou nemocenskou pokladnu. Předložit budete muset také pas nebo občanský průkaz.

Místo pár korun za pojištění pár stovek za ošetření

V případě zlomené ruky tedy budete platit 5 až10 euro spoluúčast za materiál jako sádra, obvaz a další, dále pak 5 až10 euro za léky například na bolest či otok a pokud vám předepíší zdravotnickou pomůcku, zaplatíte 10 euro za předpis a dalších 10 % z ceny zdravotnické pomůcky. To může být například i obyčejný šátek, ve kterém budete mít ruku pověšenou.

Absence cestovního pojištění vás tak může vyjít i přes 1000 Kč jen za zlomeninu ruky.

Každá země má vlastní systém zdravotního pojištění, a tak se i výše úhrady za jednotlivé úkony v jednotlivých státech liší. Na webové stránce Kanceláře zdravotního pojištění naleznete informace o tom, jak jednotlivé systémy zdravotního pojištění fungují v konkrétních státech Evropské unie v případě, že se prokážete průkazem EHIC.

Co když si EHIC zapomenete doma?

Ještě o něco nepříjemnější může být situace ve chvíli, kdy jste zranění, jedete se nechat ošetřit do nemocnice a zjistíte, že jste si průkaz pojištěnce s sebou do zahraničí ani nevzali. To se může stát, nikdo nemyslí na všechno.

V tomto případě je potřeba, abyste kontaktovali vaši zdravotní pojišťovnu v České republice a poprosili ji o dodatečné zaslání Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění. Toto potvrzení vám na vaši žádost musí zaslat.

Zaslání potvrzení ale může trvat. Pokud se vracíte domů dříve a nechcete na potvrzení čekat, nebo už jste byli ošetřeni, naúčtuje vám lékař plnou cenu ošetření. Vy pak musíte EHIC nebo zmíněné potvrzení předložit dodatečně, a to do konce daného čtvrtletí kalendářního roku. Výjimkou je návštěva zubaře, kde musíte potvrzení dodatečně doložit do 10 dnů od prvního ošetření.

Pokud potvrzení doložíte včas, lékař vám musí naúčtovanou částku vrátit.

O úhradu můžete požádat zdravotní pojišťovnu

Pokud jste nějaké ošetření či náklady na ošetření platili v hotovosti, máte ještě jednu možnost, jak vás návštěva lékaře v zahraničí nemusí přijít draho. Uschovejte si originály všech účtů a po návratu do České republiky se s nimi obraťte na svou zdravotní pojišťovnu. Ta posoudí, jestli máte nárok na vrácení nákladů, případně v jaké výši.

A co když jste mimo Evropu?

Uvedený případ byl ještě poněkud mírný. Byli jste kousek od hranic s Českou republikou, ošetření v Německu vyšlo jen na něco málo přes 1000 Kč. Daleko závažnější je absence cestovního pojištění mimo Evropskou unii, kde už vám výše zmíněný EHIC nebude nic platný. Za hranicemi EU je to bezcenná plastová kartička, která žádného lékaře nezajímá.

Například Allianz pojišťovna ve svých statistikách uvádí, že nejčastěji její operátoři řeší zdravotní potíže klientů trávící dovolenou v Egyptě. Velice běžnou záležitostí jsou tam žaludeční obtíže – nejeden cestovat v souvislosti s Egyptem zmiňuje „faraonovu pomstu“. Bez cestovního pojištění po vás v lékařském zařízení budou chtít vše hradit hotově a předem. A například jednodenní hospitalizace za účelem zavodnění organismu vyjde na 600 – 1200 eur, tedy 15 396 Kč – 30 792 Kč. To už může být několikanásobek ceny, kterou jste platili za původní dovolenou.

Daleko vyšší cenu ale zaplatíte, když si například zlomíte klíční kost. Tam se cena za ošetření může vyšplhat až na 42 000 euro (1 077 720 Kč). I obyčejný zánět ucha nebo šití rány ale vyjde na několik set eur. A bez cestovního pojištění za vás náklady na ošetření nikdo neuhradí.

Proč se vyplatí cestovní pojištění i na krátké návštěvy?

I když jedete do zahraničí jen na otočku a myslíte si, že se nemůže nic stát, může vás návštěva s absencí pojištění vyjít draho. A ne všude bude ošetření jen za několik desítek eur, jako v uvedeném příkladu z Německa. Řada jiných zemí má nastavené úhrady na mnohem vyšší částky. Nebo také nemusí jít jen o zlomenou ruku, ale o mnohem vážnější úraz či nemoc, která bude vyžadovat řadu vyšetření, hospitalizaci a tím se i cena, kterou zaplatíte, znásobí.

Kvalitní cestovní pojištění stojí několik set korun, přičemž ušetřit může i miliony, viz příklad z Egypta.

Nejde jen o léčené výlohy

Na krátkodobé návštěvy se vám zrovna tak vyplatí sjednat si i pojištění odpovědnosti. V řadě zemí bývá zvykem, že pokud někomu způsobíte například zdravotní újmu, dostane se případ k advokátovi, který se na vymáhání finanční kompenzace za zdravotní újmu specializuje. Tito advokáti se pak zaměřují na to, aby od viníka získali co nejvyšší možné odškodnění. To může být v případě újmy na zdraví i několik milionů.

Nemusí ale jít jen o újmu na zdraví. Nešťastnou náhodou můžete na onich nákupech v Drážďanech převrhnout stojan s drahým zbožím, které se rozbije. Bez pojištění odpovědnosti budete muset veškerou škodu uhradit sami.

Rada na závěr

Krátkodobé cestovní pojištění se vyplatí vždy, když opouštíte hranice České republiky, ať je to na tři hodiny za účelem nákupu, nebo za týden za účelem dovolené u moře. Součástí cestovního pojištění bývá vždy i asistenční služba, která vám pomůže s vyhledáním vhodného zdravotnického zařízení a pokud nerozumíte místní řeči, pomůže i s překladem.

Pokud se vám stane úraz, bez pojištění léčebných výloh ještě jakžtakž dáte situaci dopořádku. Na místě zaplatíte několik desítek eur a po návratu do České republiky je s trochou štěstí získáte od své zdravotní pojišťovny nazpět.

Co se týče pojištění odpovědnosti, tam už žádná další instance není. Co rozbijete, za to jste odpovědni vy sami. A bez pojištění se nemáte na koho jiného obrátit.

I krátká návštěva zahranicemi naší země se tak pro vás bez cestovního pojištění může stát na dlouhou dobu zatěžující položkou ve vašem rozpočtu.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.

  • Muž s letenkami, pasem a mobilním telefonem na letišti
    11. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Flexibilní letenky: Co to je a na co si při koupi dát pozor?

    Nezrušitelné letenky jsou minulostí. Změna termínu letu i zrušení letenky jsou možné. Dejte si pozor na to, že ne každá změna je zdarma. Například u Emirates začíná cena za změnu letenky na 3 700 Kč. Cena se pak mění v závislosti na tarifu, v němž byla letenka zakoupena. A jak to mají ostatní letecké společnosti?