pretaceni-kamer

Přetáčení reklam? Na kanálech Primy na něj zapomeňte

1. 7. 2022
|
Délka čtení: 5 min.

Od prvního června nemůžete u většiny internetových televizí přetáčet a přeskakovat reklamy při odloženém sledování stanic FTV Prima. Televizní společnost tak reaguje na ztráty příjmů způsobené neodvysílanými reklamami. Konkrétní důsledky pro diváka se však napříč jednotlivými poskytovateli liší.

Až o 300 milionů korun ročně méně

Sledování internetové televize nabralo v posledních letech na popularitě. IPTV/OTT služby využívala v roce 2021 více než pětina domácností. Ve věkové skupině od 15 do 39 let si internetovou televizi předplácí téměř třetina osob. Za oblibou těchto služeb stojí především tzv. nelineární vysílání. To není závislé na televizním programu – divák si pořad a čas sledování zvolí podle libosti. Pořad je možné kdykoliv zastavit, pustit zpětně a přeskočit lze i dlouhé reklamy. Diváci těchto možností pochopitelně rádi využívají. Zpětné zhlédnutí představuje u IPTV více než polovinu z celkové sledovanosti.

Méně nadšení jsou z těchto vychytávek provozovatelé televizních stanic. Velkou část jejich příjmů totiž tvoří peníze z reklamy. V případě, že diváci reklamy přeskočí, televizní stanice o tento příjem přichází. FTV Prima se s tímto problémem rozhodla bojovat a do smluv s provozovateli internetových televizí si stanovila nové podmínky, které mají těmto finančním ztrátám zabránit.

Jsme první na trhu, kdo přišel za IPTV operátory s požadavkem omezení přetáčení reklamy, přestože toto téma leží na stole již mnoho let. Situace s přetáčením reklamy se pro nás jako komerční televizi stala postupně neúnosnou. Velkou roli v našem rozhodnutí hraje i skutečnost, že zpětné přehrávání pořadů, a s tím spojené přeskakování reklamy, se těší čím dál větší popularitě. Kvůli tomu ročně přicházíme až o 300 milionů korun, které bychom mohli zpětně investovat do výroby dalšího programu,“ popisuje Lukáš Kubát, ředitel pro strategii skupiny Prima pro iDNES.cz. FTV Prima zároveň spustila osvětovou kampaň Nepřetáčej, v níž své kroky vysvětluje veřejnosti.

Potřebujete poradit s výběrem internetové televize?

Nevyznáte se v nabídce poskytovatelů a jejich balíčcích? Naši specialisté detailně znají všechny kombinace a s výběrem televizního tarifu vám rádi poradí.

Důsledky pro diváky se napříč poskytovateli liší

FTV Prima představila svým partnerům několik variant. Operátoři si mohou právo na přeskakování reklam zakoupit, případně aplikovat různé úrovně omezení. V rámci jednoho scénáře mohou diváci delší reklamní bloky přeskočit před polovinou jejich délky, například osmiminutové reklamy lze ukončit po třech minutách. Další alternativou jsou krátké reklamní spoty přesahující jednu minutu, které přehrávání čtyřikrát do hodiny přeruší.

U některých řešení mají diváci při sledování pořadu v archivu k dispozici 60 sekund na to, aby si našli bod, od kterého chtějí program sledovat. V tomto intervalu mohou reklamy libovolně přeskakovat.

Pokud poskytovatel IPTV na zmíněné varianty nepřistoupí nebo je nezvládne technicky zajistit, musí možnost přetáčení reklam na stanicích FTV Prima odstranit. Záleží jen na operátorech, jaké podmínky si s televizní společností odsouhlasí. Konkrétní důsledky pro diváka se tak odvíjí od poskytovatele IPTV. Některé subjekty přetáčení u kanálů FTV Prima odstranili s tím, že jsou požadavky příliš striktní. Jiní se rozhodli implementovat jeden ze scénářů navrhovaných Primou.

Reklamy na Primě si zatím zkrátíte jen u T-Mobilu

Jak k situaci přistoupila velká trojka operátorů? Společnosti O2 a Vodafone funkci posunu vpřed na kanálech FTV Prima zcela zakázaly. T-Mobile u své internetové televize aktuálně v archivu umožňuje přetáčení vpřed po zhlédnutí zhruba poloviny reklamního bloku. Během prvních 60 sekund lze reklamy přeskakovat libovolně. T-Mobile navíc reklamy barevně označuje na časové ose. Na srovnání přístupů velké trojky se podívejte v následující tabulce.

T-Mobile TVO2 TVVodafone TV

Živé vysílání

- Přetáčení vzad bez omezení

- Přetáčení vpřed (u reklamních bloků) zakázáno

- Přetáčení vzad bez omezení

- Přetáčení vpřed kompletně zakázáno

- Přetáčení vzad bez omezení

- Přetáčení vpřed kompletně zakázáno

Archiv

- Prvních 60 sekund přetáčení vzad i vpřed

- Po uplynutí 60 sekund přetáčení vzad bez omezení, přetáčení vpřed dovoleno po zhlédnutí cca poloviny reklamního bloku

- Přetáčení vzad bez omezení

- Přetáčení vpřed kompletně zakázáno

- Přetáčení vzad bez omezení

- Přetáčení vpřed kompletně zakázáno

Označení reklam na časové ose

ANO

NE


NE


Neomezené přetáčení za příplatek

NE

NE

NE

Neomezené přetáčení ani jeden z hlavních operátorů v současnosti nenabízí. U některých poskytovatelů však tuto možnost máte. Patří k nim například SledovaniTV nebo Lepší.TV. Poplatek za neomezené přetáčení na kanálech FTV Prima vás u těchto společností vyjde na 69 Kč, respektive 59 Kč za měsíc.

Řešením je změna poskytovatele IPTV

Nejste spokojeni s tím, jak k problematice přetáčení reklam na kanálech FTV Prima přistupuje váš poskytovatel internetové televize? Podmínky domluvené mezi oběma společnostmi bohužel nijak neovlivníte. Pokud nemáte možnost si za přetáčení reklam připlatit, představuje jediné řešení změna poskytovatele.

Ušetřete s balíčkem služeb

Nejlevněji pořídíte internetovou televizi v balíčku služeb spolu s mobilními tarify a internetem. Naši zákazníci díky balíčkům ušetří v průměru více než 5 tisíc korun ročně. Nabídky hlavních operátorů si můžete srovnat v naší online kalkulačce.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Skupinka lidí s telefony, tablety a počítači
    23. října 2022|Petr Pohůdka
    Češi na internetu: Zprávy, nákupy a seriály s českým dabingem

    Bez internetu dnes nedáme ani ránu. Internet nám pomáhá v komunikaci s našimi blízkými, při nákupech, vzdělávání, ale zajišťuje také nepřeberné množství zábavy. Jak se Češi na internetu chovají a jaké zásadní změny v tomto ohledu přinesla pandemie koronaviru?

  • Muž hraje počítačové hry
    17. října 2022|Petr Pohůdka
    Hry online: Jak rychlý internet potřebujete na hraní her?

    Užíváte si hry online? Pak potřebujete rychlý a stabilní internet. Právě hraní her patří z pohledu internetového připojení k nejnáročnějším činnostem. Na jaké aspekty byste se měli zaměřit?

  • Ruka s mobilním telefonem v ruce, v pozadí logo T-Mobile
    06. října 2022|Srovnejto.cz
    T-Mobile představil nové tarify i vlastní telefon

    Operátor T-Mobile představil nové tarify pro nefiremní zákazníky. Láká především na přístup k 5G síti a službu Pořád online. Co se změnilo a jaké tarify jsou aktuálně v nabídce?

  • Kde sledovat sportovní přenosy - Partička sleduje fotbal v televizi
    24. září 2022|Petr Pohůdka
    Kde sledovat sportovní přenosy?

    Rádi se díváte na sportovní přenosy? V nabídce jednotlivých kanálů se lehce ztratí i pravidelný fanoušek. Stanic zaměřených na sport je mnoho a jejich program se vždy odvíjí od aktuálních vysílacích práv. Poradíme vám, kde sledovat nejpopulárnější sporty.

  • Logo O2
    03. srpna 2022|Petr Pohůdka
    Do zdražování služeb se jako první pustilo O2

    V porovnání s loňským rokem si připlatíte za mnoho produktů či služeb. Dražší jsou potraviny, pohonné hmoty nebo energie. Mobilním službám se lavina zdražování zatím vyhýbala. Tento stav jako první změní O2 – navýšení cen vstoupí v platnost od září. O kolik více budete muset vytáhnout ze své peněženky?