Mince k půjčce

Podnikatelský úvěr: Jak ho získat?

23. 3. 2020
|
Délka čtení: 6 min.

Jak se říká, peníze vydělávají další peníze. Zatímco začínající podnikatel potřebuje finance pro rozjezd nové firmy, zkušený podnikatel investuje do rozvoje již zavedené společnosti. Jednou z možností, jak potřebné finance získat, je podnikatelský úvěr. Jak na to?

Nejhůře na tom bývají začínající podnikatelé, kteří mají akorát svůj nápad a vizi, avšak žádné předchozí zkušenosti, natož finanční výsledky. Zavedená firma prostě předloží daňová přiznání, a je-li úspěšná, získání půjčky nic nebrání.

Pro nováčka je nesmírně těžké přesvědčit poskytovatele podnikatelského úvěru, že zrovna váš podnikatelský záměr uspěje. Přes veškeré nesnáze a překážky to však možné je. Nejdůležitější ze všeho je důkladná příprava.

Podnikatelský úvěr pro začínající podnikatele

Půjčka od banky nebo nebankovního poskytovatele patří mezi tradiční a osvědčené způsoby, jak získat peníze potřebné k podnikání. K hlavním výhodám bankovního podnikatelského úvěru patří bezpečnost, transparentnost a předem dané podmínky.

Na jednání s bankou se však začínající podnikatel musí připravit. Nestačí jen tak přijít se žádostí o půjčku. Banka bude požadovat celou řadu dokumentů, které ji pomohou správně zhodnotit možnosti podnikatele, spočítat návratnost půjčky apod.

Na základě dokumentů buď žádost zamítne nebo naopak předloží konkrétní nabídku na podnikatelský úvěr.

Pán vypisující smlouvu

Jaké dokumenty banky požadují

Než banky uvolní peníze, chtějí mít maximální jistotu, že jim začínající podnikatel půjčené prostředky vrátí přesně tak, jak se domluví. Kromě osobních dokladů tak musí začínající podnikatel splňovat následující podmínky pro podnikatelský úvěr:

  • Požadavek na bezdlužnost - banky neposkytnou podnikatelský úvěr osobám, které jsou zadlužené a žadatele si vždy prověří v registrech dlužníků. Obvykle je nutno doložit o potvrzení bezdlužnosti u státních institucí (finanční úřad, zdravotní a sociální pojištění).

  • Čistý trestní rejstřík - banka neposkytne půjčku osobám, které jsou nebo v minulosti byly trestně stihané.

  • Ručitel nebo zajištění - začínající podnikatel není schopen předložit ani jediné daňové přiznání, a tak banky mohou požadovat záruku v podobě zajištění vhodnou nemovitostí nebo závazek bonitního ručitele.

  • Podnikatelský záměr a finanční rozvaha - banka chce znát nejen předmět podnikání, ale také výši počátečních nákladů, předem zmapovaný trh podnikání a podrobný plán opřený o fakta a čísla, jak se vám na trhu podaří uspět a bance tak bez problémů vrátit půjčku i s úroky. Zajímat ji budou zkušenosti, zázemí, náklady na prostory, zařízení atd. Čím propracovanější a reálnější podnikatelský záměr je, tím větší šanci má podnikatel půjčku získat.

Tipy, jak získat podnikatelský úvěr

Kromě bankovní půjčky existují další možnosti, jak získat peníze potřebné pro podnikání.

1. Podnikatelský úvěr se spolužadatelem

Jak se říká, více hlav více ví a umí. Stejně jako v případě půjčky na bydlení, je lepší a hlavně jistější žádat o půjčku s jedním či více spolužadateli. Ale ani v tomto případě se spolužadatelé neobejdou bez výše uvedených podmínek na čistý trestní rejstřík, bezdlužnost a podnikatelský záměr.

2. Investice od lidí s volným kapitálem

Další způsob, jak získat potřebné peníze do podnikání, nabízí investoři. Může to být klidně pouhý kamarád, příbuzný, kolega či již úspěšný podnikatel, který věří ve váš úspěch. Výhodou nalezení investora je fakt, že se nejedná o půjčku jako takovou. Invester peníze do firmy investuje s tím, že v případě úspěchu obdrží například podíl na zisku nebo mu investice přinese jiné výhody dle domluvy.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.

  • Mladý vyděšený pár prochází účty
    09. srpna 2023|Magdaléna Kubečková
    Podvodné firmy lákají na zázračné investice: 7 tipů, jak nenaletět

    Zaručený výnos s nulovým rizikem? Příliš dobré, aby to byla pravda. Investičních podvodů v ČR přibývá a pachatelé jsou čím dál rafinovanější. Od Ponziho schémat přešli ke kryptoměnám, falešným investičním fondům, podvodným e-mailům a reklamám s Elonem Muskem. Využívají přitom vaši nepozornost, důvěřivost nebo finanční tíseň. Jak poznáte podvodníky?