Plánujete dovolenou? Podadíme, jak si na ni našetři - Mapa, foťák a mužská ruka ukazující na místo cíle

Plánujete dovolenou? Poradíme, jak na ni našetřit!

26. 11. 2022
|
Délka čtení: 6 min.

Letní dovolenou v zahraničí plánovalo letos podle analýz portálu Czech Tourism Tourdata zhruba 52 % Čechů. Plány řady z nich bohužel ovlivnil nedostatek finančních prostředků. Pokud jste podobnou nepříjemnost sami řešili, ale zahraniční dovolenou na horách, či u moře si příští rok nechcete odepřít, máme pro vás tipy, jak na ni našetřit.

Zjistěte, kam vám zbytečně utíkají peníze

Pokud nejste zrovna analytický typ a nelibujete si v číslech a statistikách, sestavování domácího rozpočtu pravděpodobně nepatří mezi vaše oblíbené koníčky a aktivity. Pravdou ovšem zůstává, že domácí rozpočet dokáže spolehlivě odhalit, kam vám zbytečně mizí peníze a za co běžně utrácíte. Proto jeho sestavování nepodceňujte a věnujte mu čas i energii. Pomoci vám může náš článek o sestavení rodinného rozpočtu:

Začněte na dovolenou šetřit co nejdříve

Na dovolenou šetřete s dostatečným předstihem. Ideálně klidně šest nebo dvanáct měsíců před plánovaným odjezdem či odletem. Prozkoumejte aktuální nabídky do vyhlédnuté destinace. To proto, abyste měli alespoň nějakou představu o tom, jak vysoká bude cílová částka, kterou vaše vysněná dovolená spolkne. K té nezapomeňte přičíst peníze na útratu nebo stravování i další výdaje.

Vsaďte na obálkovou metodu nebo oddělený účet

Aby vás nelákalo prostředky použít na něco jiného, je dobré si na ně vyčlenit oddělený účet. Ten můžete u řady bank dnes již získat bez poplatků za vedení. Tradiční alternativou je klasické keramické prasátko nebo fyzická obálka s nápisem Dovolená XY. Nalepte si na ni třeba fotografii vybrané destinace, která vás bude v šetření dále motivovat.

Vynechejte cestovku nebo lovte last minute nabídky

Levná dovolená může být i ta, kterou budete absolvovat sami a bez cestovní kanceláře. Levné letenky vybírejte s dostatečným předstihem u nízkonákladových společností nebo prostřednictvím portálů, které se na akční nabídky specializují. Přihlásit se můžete i k odběru novinek vybrané letecké společnosti, která vás bude informovat o aktuálních akcích. Pokud cestujete ve dvojici a můžete si dovolit odletět na poslední chvíli, je pro vás ideální last minute dovolená. Ušetřit díky ní můžete i desítky procent z finální ceny zájezdu.

Náš tip

Možná jste si všimli, že některé servery si moc dobře pamatují vaše nákupní chování na svých stránkách. Čím častěji konkrétní letenku nebo zájezd hledáte, tím dražší zpravidla bývá. Před tímto efektem se lze ochránit použitím anonymního režimu vašeho internetového prohlížeče.

Co když se vám nepodaří na dovolenou ušetřit?

Osvojili jste si všechny rady a tipy, jak ušetřit na vysněnou dovolenou a přesto vám pár tisícovek schází? Svého snu se nemusíte vzdát. Vždy můžete požádat o pomoc rodinu nebo nejbližší přátele. A byť to není ideální a finanční specialisté před tímto krokem varují, pár tisícikorun si můžete půjčit u společností, v jejichž portfoliu se objevuje krátkodobá půjčka do další výplaty.

Při výběru půjčky dodržujte následující desatero:

  1. Půjčujte si pouze nezbytný objem finančních prostředků.

  2. Oslovujte pouze seriózní společnosti.

  3. Půjčky mezi sebou vzájemně porovnávejte.

  4. Využijte akce v podobě první půjčky zdarma.

  5. Důkladně čtěte smlouvy i obchodní podmínky vybraného poskytovatele.

  6. Věnujte pozornost tzv. hvězdičkám a poznámkám pod čarou.

  7. Nikdy nepodepisujte něco, čemu nerozumíte.

  8. K půjčce si sjednejte pojištění schopnosti splácet.

  9. Při výběru půjčky se nerozhodujte v časovém presu.

  10. Pokud se v průběhu splácení dostanete do potíží, neprodleně kontaktujte věřitele a domluvte se s ním na odkladu splátek nebo novém splátkovém kalendáři.

Půjčte si chytře

Poradíme, jak bezpečně získat půjčku na nečekané výdaje i velké sny.

Praktická rada závěrem

Ještě před tím, než na vysněnou dovolenou vyrazíte, sjednejte si kvalitní cestovní pojištění s dostatečnými limity pojistného plnění. Pozornost věnujte i výlukám, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. S výběrem vhodného pojištění vám pomůže online kalkulačka, kde si nabídku, která vám bude svými parametry nejvíce vyhovovat, můžete obratem také sjednat.

Jednoduše online

Cestovní pojištění na poslední chvíli

Při cestě do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Stihnete to během pár minut, klidně z letiště v den odletu.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.