Pár s kafem na hraně

Online cestovní pojištění: Na tohle si dejte pozor - 2. díl

V minulém článku jsme si přiblížili některé informace, na které je dobré brát zřetel, když si cestovní pojištění sjednáváte sami online. V tomto článku si přiblížíme některé další.

Turistickou a pracovní cestu nezaměňujte

Vzhledem k tomu, že si pojištění sjednáváte sami, odpadá vám možnost vše tváří v tvář probrat s poradcem na pobočce. Některé náležitosti je ale lepší nezaměňovat.

Pokud jedete do zahraničí pracovně, je potřeba tomu uzpůsobit také cestovní pojištění. Pokud ale zaškrtnete, že je vaše cesta pracovní, cestovní pojištění vám podraží. Řada cestovatelů proto tento fakt zamlčuje a uvede, že cestuje pouze jako turista. V takovém případě si ale sjednáváte cestovní pojištění, které je od začátku neplatné.

Pokud se vám něco stane, například se zraníte, a pojišťovna při řešení události přijde na to, že máte sjednané turistické cestovní pojištění, ačkoli jste v zahraničí pracovně, odmítne vám léčbu zaplatit.

Máte pojištěné sporty?

Pokud na dovolené plánujete provádět některé sporty, byť jen rekreačně, nahlédněte před sjednáním pojištění do pojistných podmínek, zda se na takové sporty pojištění vůbec vztahuje.

Každá pojišťovna má vlastní seznam sportů, který je zahrnut v základní variantě cestovního pojištění, dále pak seznam rizikových sportů, které je možné za příplatek pojistit a pak sporty, které vám pro jejich rizikovost nepojistí vůbec. A tyto seznamy se u jednotlivých pojišťoven liší.

Snadno se vám tak stane, že zatímco u jedné pojišťovny je surfing zahrnut v základním krytí, jinde si ho musíte připojistit. A někde si můžete připojistit jízdu na ZipLine, zatímco jiná pojišťovna vám řekne, že pro vysokou rizikovost má takový sport ve výlukách.

Sledujte, na co pojištěni nejste

Věnujte také nějaký čas k prostudování pojistných podmínek. Zaměřte se zejména na výluky, které vám říkají, na co pojištěni nejste. To pak porovnejte s činnostmi, které plánujete provozovat.

Můžete se tak snadno dozvědět, že pokud vám například letecký dopravce poškodí zavazadlo, nemáte nárok na odškodnění od pojišťovny. Nebo že si nesmíte dát ani skleničku alkoholu k dobré večeři ve slušném podniku, abyste se nepřipravili o pojistné plnění v případě, že se vám něco stane.

Podle toho pak můžete vybírat pojišťovnu, jejíž výluky vás nejméně omezují.

Rada na závěr

Protože si sjednáváte cestovní pojištění sami online, musíte sami myslet na všechna rizika, kterými během dovolené můžete projít, a řádně se na ně pojistit. Pokud si nejste jisti, jestli volíte dobré pojištění, adekvátní variantu nebo něčemu v pojistných podmínkách nerozumíte, nebojte se zeptat.

Každá pojišťovna provozuje infolinku, na které by vám její pracovníci měli být schopni vše osvětlit. Některé pojišťovny navíc na svých webových stránkách provozují i webový chat, kde rovněž můžete probrat svou situaci, například když nechcete ze zahraničí telefonovat.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?