Elektronické dálniční známky

Nejčastější připojištění k povinnému ručení - 2. díl

11. 2. 2020
|
Délka čtení: 5 min.

V minulém článku jsme si probrali některá připojištění, která si můžete sjednat k povinnému ručení. Nyní zmíníme několik dalších.

Pojištění GAP

Pod pojištěním GAP se skrývá pojištění vozu proti ztrátě hodnoty. Každé auto po koupi časem ztrácí svou hodnotu. Pokud dojde na vašem vozidle k totální škodě, pojišťovna vám s tímto pojištěním vyplatí cenu, za kterou jste vůz pořídili.

Bez tohoto pojištění by vám pojišťovna vyplatila aktuální tržní cenu vozidla před pojistnou událostí.

Připojištění proti živlům

Dále máte možnost se připojistit proti působení přírodních živlů. Pojištění vám pak kryje poškození vozidla požárem, povodní, záplavami, úderem blesku, vichřicí, krupobitím, sesuvem půdy, zřícením skály, lavinou, sněhem, pádem stromů atd.

U přírodních živlů pojišťovny rády slovíčkaří. Můžete se tak setkat například s tím, že pro případ pádu stromů je vaše auto pojištěno jen v případě, že je to způsobeno přírodou a gravitací, nikoli jako přímý důsledek lidské činnosti. Pokud by tedy dřevorubec pokácel strom a ten vám spadl na auto, do pojištění taková událost nespadá.

Poškození auta zvířetem

Připojištění si můžete sjednat i pro případ, že vám auto poškodí zvířata. Nejčastěji do tohoto pojištění spadá tzv. střet se zvířetem a okus.

Střetem se myslí, když nešťastnou náhodou zvíře srazíte, což bývá v určitých ročních období poměrně častou dopravní nehodou. Těchto nehod přibývá například se změnou letního a zimního času. Nejčastěji dochází ke sražení srn a divokých prasat.

Okusem se pak myslí situace, kdy vám zvířata překousají elektroinstalaci nebo brzdové či chladící soustavy. Toto je typické chování kun.

Pojištění asistenčních služeb

Pojistit si můžete i asistenční služby. V rámci každého povinného ručení jsou pochopitelně zahrnuty alespoň základní asistenční služby. Za příplatek si ale můžete sjednat rozšířenou verzi. Když pak dojde k poruše auta, nehodě, poškození vozu například vandalismem a nebo k odcizení vozu, poskytne vám pojišťovna následující servis.

Pojištění zahrnuje technickou konzultaci po telefonu, opravu a odtažení vozu dle toho, co je potřeba, poskytnutí náhradního vozidla a nebo zajištění náhradní dopravy.

Myslete i na svá zavazadla

Stejně jako v rámci cestovního pojištění, i u povinného ručení si můžete připojistit zavazadla. V tomto případě jsou kryta pro případ poškození při havárii, ale i pro případ odcizení.

Do pojištění je možné zahrnout zavazadla a věci osobní spotřeby.

Kdo zaplatí autosedačky?

Jedním ze sjednávaných připojištění je také připojištění autosedaček. Pojištění kryje jejich zničení při nehodě, ale také jejich krádež, kdy se vaše autosedačky zalíbí nějakému zloději. V takových případech pojišťovny vyplácejí i plnou cenu nové sedačky.

Porucha autodílů

Některé pojišťovny nabízejí i krytí proti poruše autodílů. V praxi funguje tak, že pokud se vám poškodí nějaká součástka v autě, pojišťovna plní a zaplatí opravu. V tomto případě jde o mechanické poškození vlivem používání, nikoli následkem nehody či vnějšího poškození.

Toto pojištění má ale často řadu podmínek. Jedna z nich může být na stáří vozu, kdy si pojišťovna určí, že toto pojištění sjedná jen pro auta do určitého stáří, například 10 let. Další podmínka bývá na nájezd kilometrů, kdy pojišťovna kryje toto poškození jen do nájezdu 250 000 kilometrů.

Někdy jsou připojištění součástí dražších balíčků

Variant připojištění je celá řada a zcela jistě jsme tu nevyjmenovali všechny. Při sjednávání povinného ručení si navíc možná nemusíte sjednávat tato připojištění každé zvlášť. Pojišťovny nabízejí balíčky služeb, kdy k vyššímu limitu pojistného krytí než základní zákonem stanovené, přidávají jako bonus některá ze zmíněných připojištění.

Může se vám tak vyplatit si služby sjednat v balíčku, než samostatně.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?

  • žena telefonuje po nehodě u auta ve sněhu
    13. února 2024|Jana Březinová
    Nehody v zimě: Jak jim předcházet a jak si auto správně pojistit

    V posledních letech bývají zimy mírnější, přesto každoročně na namrzlých silnicích zemře kolem 20 osob a asi 1000 se zraní. Řidiči nejsou zvyklí jezdit v zimních podmínkách, a tak je náledí a sníh na vozovce často zaskočí. Na co si dát na silnicích pozor, jaká zimní výbava vám nesmí chybět a jak si auto na zimu správně pojistit?