mobilní telefon volání

Na Ukrajinu se dovoláte zdarma

25. 2. 2022
|
Délka čtení: 5 min.

Největší operátoři v Česku reagují na probíhající ruský útok na Ukrajinu. T-Mobile zrušil veškeré poplatky za hovory a SMS do této země a Vodafone nabízí 100 minut volání zdarma. O2 zařadilo od 25. února volání na ukrajinská čísla do stejné kategorie jako volání v rámci Evropské unie, za minutu hovoru tak volající zaplatí 5,98 korun místo běžných 24,90 korun. Všichni jejich zákazníci se tak mohou zdarma nebo levněji spojit se svými blízkými v oblasti konfliktu.

U T-Mobile zdarma, Vodafone upravuje pravidla

Jako první ke zrušení poplatků přistoupil T-Mobile. Jen několik hodin po vojenském útoku prostřednictvím svých sociálních sítí oznámil, že s ohledem na aktuální situaci umožňuje svým zákazníkům, včetně virtuálních operátorů Kaktus a MOBIL.CZ, volat a posílat SMS mezi Českou republikou a Ukrajinou zdarma.

Na situaci následně reagoval také Vodafone. Ani on v prvních dnech neúčtoval poplatky za volání a SMS zprávy na čísla s ukrajinskou předvolbou (+380). V průběhu dne se k tomuto kroku připojili i virtuální operátoři, kteří působí v síti Vodafonu. Například v neděli 27. února zaznamenal Vodafone proti běžnému provozu navýšení objemu provolaných minut o 6 616 %.

Od soboty 5. března ale začal Vodafone uplatňovat nová pravidla. Všem svým zákazníkům nyní nabízí 100 minut volání na Ukrajinu měsíčně zdarma. Za každou další provolanou minutu zaplatí 1 korunu. O průběžném čerpání volných jednotek budou lidé informováni prostřednictvím SMS zpráv. Zdarma i nadále zůstává roaming z Ukrajiny - zákazníci Vodafonu mohou z ukrajinského území volat na česká a ukrajinská čísla zdarma.

O2: Volání na Ukrajinu stejné jako do EU

Jiný postup zvolilo O2. Od pátku 25. února operátor přesunul volání na ukrajinská čísla do stejné kategorie jako volání v rámci Evropské unie, což znamená, že za minutu hovoru zákazníci zaplatí 5,98 Kč a za odeslanou SMS 1,88 Kč.

Zvýhodněné účtování platí také v rámci roamingu. Volání, posílání SMS zpráv a surfování na internetu se na Ukrajině nově řídí pravidlem “roam like at home”, kdy, stejně jako v jakékoliv zemi EU, využíváte mobilní služby na základě nastavení svého domácího tarifu. Mezi státy EU zařadilo Ukrajinu i slovenské O2, dceřiná společnost operátora.

Zařazení Ukrajiny do zóny EU je krok, který chce O2 udržet nejen po dobu eskalace konfliktu, ale i do budoucna. Navíc zařazení do zóny EU umožní volat z Ukrajiny zpět do Čech za stejné ceny jako v ČR. Tedy ve většině případů zdarma.

Situaci na trhu pro vás sledujeme.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?