cestování

Na co si dát pozor před odjezdem na dovolenou

30. 5. 2022
|
Délka čtení: 14 min.

Aby se dovolená nebo návrat z ní nestal noční můrou, měli byste její přípravě věnovat alespoň trochu času. Nenechávejte všechno na poslední chvíli. Jinak hrozí, že těsně před odjezdem zjistíte, že nemáte platné doklady nebo vás po návratu bude čekat vykradený byt.

Vše na poslední chvíli

Nejste zrovna plánovací typ? U dovolené v hlavní sezóně se vám to může vymstít. Když necháte všechno na poslední chvíli, možná zjistíte, že si dovolenou podle svých představ nezařídíte. Ubytování bývají zarezervovaná měsíce dopředu, stejně tak auta v půjčovnách a další služby.

Pokud máte v hlavě jasnou vizi, jak si svoji dovolenou představujete, porozhlédněte se po zájezdu alespoň tři měsíce předem. Totéž platí i v případě, že si ubytování, dopravu a další služby rezervujete sami.

Pohlídejte si platnost dokladů

Ani na jednodenní výlet za hranice byste neměli vyrážet bez platného dokladu totožnosti. V zemích EU postačí občanský průkaz, ale pozor – nutný je i pro dítě, a to již od narození.

Do zemí mimo EU smíte vycestovat jen s platným cestovním pasem, který musí být obvykle platný ještě 3–6 měsíců po návratu do vlasti. Vystavení nového dokladu trvá až 30 dní a za rychlé vyřízení si pořádně připlatíte. Expresní pas vydaný do 5 pracovních dnů stojí 3.000 Kč, pas na počkání do 24 hodin stojí 6.000 Kč.

Bez cestovního pojištění ani ránu

Řada lidí žije v domnění, že se jim na dovolené nemůže nic stát. Přece ani doma v Česku nikdy neleželi v nemocnici a nemoci se jim vyhýbají už několik let. Bohužel nešťastná náhoda může potkat každého, proto byste naši vlast neměli opouštět bez kvalitního cestovního pojištění.

Vyplatí se i při cestách po EU – díky Evropskému průkazu pojištěnce sice máte nárok na základní ošetření, ale vysoká spoluúčast v některých zemích umí nepříjemně zaskočit. Stejně tak se modrá kartička nevztahuje na repatriaci zpět do ČR, v některých zemích ani na zásah horské služby. Takový let vrtulníkem, když si zvrtnete kotník v Alpách, přijde na stovky tisíc korun.

Cestovní pojištění volte podle destinace i plánovaných aktivit. Jestliže se chystáte trávit dovolenou aktivně, důkladně si přečtěte pojistné podmínky – možná budete na některé sporty potřebovat připojištění rizikových sportů. Nezapomeňte ani na pojištění odpovědnosti.

doklady

Malá finanční rezerva vám může způsobit potíže

Na dovolené vás mohou překvapit nečekané výdaje. Ty se týkají například zdravotních výloh. Pokud zavítáte k lékaři s nezávažným onemocněním nebo menším úrazem a ošetří vás ambulantně, většinou musíte uhradit ošetření na místě. Teprve po návratu do ČR vám pojišťovna poskytne plnění, když předložíte účtenky. Obvykle se jedná o částky v řádech desítek až stovek eur. Na závažnější případy, například hospitalizaci v nemocnici, vám pojišťovna poskytne garanci.

Nedostatek financí vás může překvapit také kvůli spoléhání na platební kartu. Ve všech zemích nejsou bezhotovostní platby tak rozšířené jako u nás a při výběru peněz z bankomatu na vás mohou číhat vysoké poplatky. Proto se vyplatí mít alespoň část peněz v hotovosti a rozměnit si je ve směnárně, případně si peníze směnit už v ČR.

Nechlubte se tím, že jedete na dovolenou

Samozřejmě kolegyni v práci můžete svěřit, že si plánujete dovolenou, koneckonců za vás nejspíš bude v té době zaskakovat. Jinak ale tuto informaci nezveřejňujte na sociálních sítích, ani o tom nevyprávějte každému na počkání. Nikdy nevíte, kdo vás na internetu sleduje a tuto informaci zneužije.

Nezapomeňte léky a důležité dokumenty

Bez některých věcí se na dovolené zkrátka neobejdete. Nezapomeňte si sbalit léky na předpis a důležité dokumenty, jako jsou osobní doklady, letenky nebo jízdenky, potvrzení o rezervaci ubytování, kartičku cestovního pojištění, platební karty, peníze a další. Pokud letíte letadlem, cennosti a léky si zabalte do příručního zavazadla, ať je máte při sobě, kdyby se kufr ztratil.

Pro lepší přehled si můžete z internetu stáhnout seznam, co si s sebou zabalit. Postupně odškrtávejte, ať máte jistotu, že je vše na svém místě.

Co se týče letenek a dalších potvrzení, v dnešní době si je sice můžete nechat jen v elektronické podobě, ale hodí se mít v záloze i tištěnou podobu. Když se vám vybije telefon, nebudete mít v ruce vůbec nic.

5 zásad, jak zabezpečit domov před odjezdem

  • Vypněte spotřebiče. Zkontrolujte zejména vypnutou žehličku nebo sporák – to jsou spotřebiče, které často používáme těsně před odjezdem. Vypojte ze zásuvky zařízení, jež není potřeba během dovolené napájet.

  • Zavřete hlavní uzávěr vody a plynu. Během dovolené může dojít k prasknutí potrubí nebo úniku plynu. Když nejste doma, nemůžete předcházet vzniku větších škod, a proto je lepší tato rizika eliminovat.

  • Dveře zabezpečte kvalitními zámky. Ty běžné zloději překonají během pár vteřin. Vsaďte na bezpečnostní zámky.

  • Zavřete všechna okna, a to i ve sklepě nebo v garáži. Nejen, že se jedná o lákavý vstup do domu pro zloděje. Riziko představují také přírodní živly. Vichřice nebo prudký liják umí napáchat velké škody.

  • Nedávejte najevo, že jste pryč. Nenechávejte zatažené žaluzie či závěsy. Požádejte souseda, ať vám vybírá schránku. Když byt nebo dům vypadá na první pohled prázdně, působí jako pozvánka pro zloděje.

Zdravotní rizika na dovolené a jak jim předcházet

Na dovolené se vám nevyhnou ani zdravotní rizika. Ta největší číhají při cestě do exotických destinací, ale ani v českých lesích není zcela bezpečno.

Očkování

Před odjezdem si ověřte, jaká povinná a doporučená očkování platí pro danou destinaci. Pomohou vám například v centru cestovní medicíny. Pobyt v Evropě zahrnuje podobná zdravotní rizika jako v ČR, ale může přijít vhod například očkování proti klíšťové encefalitidě.

Při cestě do Asie, Afriky nebo Jižní Ameriky byste měli s plánováním očkování začít několik týdnů před odletem. Kvůli dodržení rozestupů mezi dávkami totiž může očkování trvat. V teplých a vlhkých oblastech myslete také na kvalitní ochranu proti komárům a informujte se o rizicích onemocnění malárií nebo horečkou dengue.

Problémy se zažíváním

K nejčastějším zdravotním problémům na dovolené patří zažívací potíže. Jak jim předcházet? V exotických destinacích pijte jen balenou vodu, nedávejte si nápoje s ledem a konzumujte jen oloupané ovoce nebo zeleninu. Dávejte si pozor, kde jíte a zda jsou potraviny dostatečně tepelně upravené. Jako prevence proti zažívacím problémům můžete několik dní před odjezdem užívat probiotika.

Úrazy

Na dovolené často lidé provádějí nové fyzické aktivity, na něž tělo není zvyklé, proto se riziko úrazu zvyšuje. K nejčastějším zraněním patří zhmožděniny, podvrtnutí, zlomeniny, natažení šlach a svalů, tržné a řezné rány. U dětí lékaři hojně ošetřují také úrazy hlavy.

Nepřeceňujte své síly a pořiďte si důležité ochranné prvky, například helmu na kolo.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.

  • Nabourané auto
    14. října 2023|Jana Březinová
    Dopravní nehoda v zahraničí: Jak postupovat?

    V roce 2022 Češi v zahraničí způsobili 7028 nehod, nejvíce v Německu a na Slovensku. To představuje téměř 4 % všech nehod. Šance, že budete nehodu při cestách po Evropě řešit, tak rozhodně není zanedbatelná. Nastudujte si předem správný postup. Až vás na místě ochromí stres nebo jazyková bariéra, budete přesně vědět, co dělat.

  • Muž s letenkami, pasem a mobilním telefonem na letišti
    11. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Flexibilní letenky: Co to je a na co si při koupi dát pozor?

    Nezrušitelné letenky jsou minulostí. Změna termínu letu i zrušení letenky jsou možné. Dejte si pozor na to, že ne každá změna je zdarma. Například u Emirates začíná cena za změnu letenky na 3 700 Kč. Cena se pak mění v závislosti na tarifu, v němž byla letenka zakoupena. A jak to mají ostatní letecké společnosti?

  • Pár sedí nad mapou a ukazuje na Mexiko
    11. října 2023|Petr Pohůdka
    7 rizikových destinací podle MZV

    Na východ Ukrajiny, do dlouhodobě nestabilního Afghánistánu nebo Sýrie byste se teď nejspíš nevydali. S bezpečnostními hrozbami ale musíte počítat i při cestování do dalších zemí. Jak aktuálně vypadají rizikové destinace podle ministerstva zahraničních věcí? Některé země byste v podobném výčtu možná nečekali.