Pláž v letovisku Kemer v Turecku

Levná dovolená u moře: Kde letos neutratíte majlant?

Plánujete dovolenou na začátek léta, ale jste limitováni objemem finančních prostředků, které během ní můžete utratit? Nezoufejte! Máme pro vás několik tipů na levnou dovolenou u moře i v exotice za cenu, která neudělá díru v rodinném rozpočtu.

Levná dovolená v Turecku

Turecko patří mezi levné destinace u moře, navíc si tu koupání užijete už od května. Ideální pro vodní radovánky je oblast mezi městy Antalya a Alanya, kde najdete dlouhé písečné pláže a nespočet hotelů všech kategorií. K nejoblíbenějším letoviskům patří Alanya, Side, Kemer nebo Belek. Díky pozvolnému vstupu do vody se Turecká riviéra perfektně hodí i pro rodiny s dětmi. Už na začátku května má moře 20 °C.

Tip na levnou dovolenou

Do Turecka se rozhodně vyplatí vyrazit s cestovní kanceláří. Nejlevněji pořídíte last minute zájezdy, a to v ceně kolem 10 000 Kč za týden s all inclusive ve čtyřhvězdičkovém resortu.


Ještě výhodněji koupíte zájezd při odletu z Vídně se zahraniční cestovní kanceláří. Pětihvězdičkový hotel s all inclusive pořídíte od 7 000 Kč jako last minute. Pokud bydlíte na jižní Moravě, může to pro vás být dokonce pohodlnější varianta než cestovat na letiště do Prahy. Zájezdy se zahraniční cestovní kanceláří s odlety i z Prahy zprostředkovává například agentura Invia.

Na kolik vyjde dovolená v Turecku (7 dní)

  • Cena zájezdu – odlet z Prahy (4* hotel all inclusive): od 8 990 Kč

  • Parkování na letišti v Praze: 950 Kč

  • Cestovní pojištění: od 98 Kč/os.

Invia - zájezd do Turecka

Sjednejte si cestovní pojištění v den odjezdu

Odjíždíte na last minute zájezd? Buďte bez obav, cestovní pojištění online si sjednáte klidně v den odjezdu. Srovnejte si nabídky pojišťoven a vyberte tu nejvýhodnější. Zaplaťte pojištění online platební kartou a pojištění máte hned platné.


Přístav Analya v Turecku

Levná dovolená v Bulharsku

Levná dovolená u moře se nabízí také v Bulharsku. Prozkoumejte nabídky cestovních kanceláří a pohlídejte si levné last minute zájezdy. Bulharsko je o něco chladnější, a jestli chcete vyrazit primárně za koupáním, hledejte termíny od poloviny června.

Nekonečné písečné pláže najdete na Slunečném pobřeží (Sunny Beach), odtud je to jen kousíček do historického Nessebaru. Jestli hledáte klidnější dovolenou, podívejte se na nabídku hotelů v Primorsku.

Levná dovolená v Bulharsku se nabízí v různých variantách. Pokud dáváte přednost kratšímu pobytu, najdete zájezdy s polopenzí nebo all inclusive v ceně do 10 000 Kč. Jestli chcete vyrazit na 14 dnů, nabízí se apartmány bez stravy, případně se snídaní.

Ceny potravin v Bulharsku jsou srovnatelné s ČR, ale spíš ještě levnější. Pokud si budete vařit po celou dobu pobytu, vyplatí se udělat větší nákup v supermarketu – výhodně nakoupíte například v Lidlu. Také v restauraci se najíte za přijatelné ceny, hlavní chod stojí 17–25 leva, salát 8–12 leva, pivo 4–6 leva. Aktuální měnový kurz: 1 leva = cca 12 Kč.

Na kolik vyjde dovolená v Bulharsku (7 dní)

  • Cena zájezdu (3* hotel s polopenzí): od 6 690 Kč

  • Obědy v restauracích: cca 2 000 Kč

  • Parkování na letišti v Praze: 950 Kč

  • Cestovní pojištění: od 98 Kč/os.

Náš tip

Levné parkování na letišti

Hledáte levné parkování na letišti v Praze? Vyzkoušejte GoParking. Nachází se jen pár minut od terminálu, transfer přímo z parkovacího místa máte v ceně tam i zpět. Při rezervaci online ušetříte a máte jistotu, že bude na parkovišti volné místo.

Pláž ve Varně v Bulharsku

Levná dovolená na Koh Samui

Levná dovolená v exotice v letní sezóně? To není úplně jednoduché. Levné exotické destinace v jihovýchodní Asii většinou zažívají období dešťů, v Karibiku zase hrozí hurikány. Výjimkou je Koh Samui v Thajsku, kde tolik neprší a ostrov si užijete za mimosezónní ceny. Teploty od května do června se pohybují těsně nad 30 °C. Počítejte s občasnými přeháňkami, které ale většinou rychle odejdou.

Na Koh Samui najdete ten pravý tropický ráj. Ostrov se pyšní nádhernými plážemi, které lákají ke koupání i objevování podmořského života se šnorchlem. Nejlepší způsob, jak objevovat ostrov, je půjčit si skútr. V okolí ostrova si můžete udělat výlet lodí, například do národního parku Ang Thong. V Thajsku se platí thajským bahtem, 100 bahtů = cca 63 Kč.

Park Ang Thong v Thajsku

Na kolik vyjde dovolená na Koh Samui (14 dní)

  • Letenky: Nejlepší je kupovat letenky s předstihem alespoň 3 měsíců, ale ani v kratším termínu není cena tak vysoká. V příštích třech měsících pořídíte zpáteční letenku z Prahy do Bangkoku od 17 000 Kč. Z Bangkoku je nutný přelet na letiště Surat Thani (se společností Air Asia vyjde zpáteční letenka na cca 1 600 Kč). Odtud už je to jen necelou hodinu lodí na Koh Samui. Využijte například společnost Lomprayah (zpáteční jízdenka stojí 565 Kč).

  • Ubytování: To, co dělá z cesty do Thajska levnou dovolenou, je hlavně ubytování. Skromný bungalov pro dva přímo na pláži zarezervujete od 4 500 Kč za 14 nocí. Nejoblíbenější stránkou pro rezervaci ubytování v Thajsku je Agoda.

  • Jídlo: V restauraci zaplatíte za hlavní jídlo 100–150 Kč, za pár desítek korun se najíte v pouličních stáncích.

  • Půjčení skútru: Ceny půjčovného jsou velmi nízké od 100 Kč/den. Bohužel se setkáte i s podvodníky, a proto si skútr půjčujte raději přes svůj hotel. Benzín stojí něco málo přes 20 Kč/litr.

  • Výlety: Celodenní výlet lodí na okolní ostrovy včetně vyzvednutí z hotelu, občerstvení a půjčení vybavení na šnorchlování pořídíte kolem 2 000 Kč.

  • Cestovní pojištění: od 585 Kč/os

Do exotických destinací jen s kvalitním pojištěním

Cesta do exotiky s sebou nese spoustu nástrah. Úraz, úpal nebo žaludeční potíže se nevyhýbají ani zkušeným cestovatelům. Proto byste si před cestou měli sjednat kvalitní cestovní pojištění.

Při cestách mimo Evropu nehleďte jen na nejnižší cenu, ale zajímejte se o dostatečně vysoké limity na léčebné výlohy a repatriaci zpět do ČR. Nabídky od různých pojišťoven si snadno porovnáte s online kalkulačkou.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.