Kreditní karta: ztráta nebo odcizení - mladá žena před bankomatem, otevřená peněženka

Kreditní karta: Co dělat, když vám ji ukradli nebo jste ji ztratili?

7. 7. 2021 | Aktualizováno: 10. 2. 2023
|
Délka čtení: 8 min.

Můžete ji ztratit jako každou jinou věc. A co hůř, mohou vám ji i ukradnout. Jistěže svoji kreditku opatrujete jako oko v hlavě, ale v životě se takové věci prostě dějí. Pokud jste o kreditní kartu přišli, hned jednejte a zablokujte ji. Sepsali jsme pro vás návod, jak postupovat a přinášíme rady také přímo od bank.

Svou banku kontaktujte ihned

Jakmile ztrátu kreditní nebo platební karty zjistíte, na nic nečekejte a kontaktujte svoji banku. Nejlepší je, pokud si pro všechny případy telefon na banku (nonstop linku) nebo přímo na svého bankovního poradce uložíte do telefonu.

Ačkoli banky působící v ČR mají různé služby a různé poplatky, ohledně ztráty kreditky se shodují: na nic nečekejte a okamžitě kartu zablokujte, což je služba, která je zdarma.

Blokaci můžete udělat:

  • po telefonu,

  • přes internetové bankovnictví

  • přes aplikaci v mobilu.

Zároveň si u banky můžete zažádat o vydání nové karty.

Společně s kartou jste mohli přijít i o hotovost nebo o doklady. Ve zlodějových rukou se tak mohly ocitnout všechny vaše citlivé údaje a vaše konto je v ohrožení. Proto kromě banky kontaktujte také Policii ČR, a to na lince 158, kde krádež nebo ztrátu oznámíte.

  1. Zablokujte kartu

  2. Zavolejte na policii

Pro jistotu pak sledujte pohyby na svém účtu a při podezřelých platbách znovu informujte policii.

Po blokaci karty jděte na pobočku

Jakmile bance oznámíte ztrátu nebo krádež kreditní karty, na vaši žádost kartu zablokuje. Může zablokovat také všechny elektronické transakce, jež jsou prověřované online.

Po telefonátu s bankou se na pobočku vydejte raději ještě osobně. Banka po vás může vyžadovat podpis potvrzení o ztrátě nebo odcizení karty. Pokud se nemůžete dostavit osobně, může za vás potvrzení vyřídit i jiná vámi pověřená osoba.

Ztráta karty v zahraničí

Pokud jste mimo území České republiky, například na dovolené, tak se s žádostí o pomoc můžete obrátit na jakoukoliv banku, která je členem mezinárodní asociace VISA nebo MasterCard. I ze zahraničí byste samozřejmě měli kartu nejdříve zablokovat telefonicky nebo online.

Nouzová hotovost nebo karta

Po ztrátě, respektive po zablokování karty, jste samozřejmě přišli o možnost výběru z bankomatů a o možnost placení v obchodech. Novou kartu s novým PIN kódem by vám banka měla vystavit během několik dnů.

Pokud jste ale například v zahraničí a potřebujete peníze, protože nemáte dostatek hotovosti, můžete požádat o vydání nouzové hotovosti nebo nouzové karty (tzv. emergency cash nebo emergency card). To se ale prodraží a nutno podotknout, že jde o málo využívanou službu.

Nejen v zahraničí se vám může hodit karta od Revolut. Jak funguje a v jakých případech se vám vyplatí se dozvíte v tomto článku:

Odpovědnost za zneužití karty

Zákon uvádí, že v případě odcizení kreditky nese hlavní část odpovědnosti za způsobovanou finanční újmu bankovní instituce, která kartu vydala. Do doby nahlášení ztráty či zcizení platební karty ale nese okradený majitel karty na vzniklé škodě spoluúčast v maximální výši 50 eur (dnes přibližně 1 190 Kč) I proto je nutné ztrátu rychle nahlásit.

Záleží ale na okolnostech ztráty karty, zejména pokud vlastník karty zavinil její ztrátu hrubou nedbalostí, nemá banka povinnost vzniklou škodu hradit. Mezi hrubou nedbalost patří třeba i PIN kód poznamenaný na papírku a uložený v peněžence spolu s kartou. Potom je snadné, aby zloděj peníze vybral.

Pojištění kreditní karty

Proti zneužití platební karty se samozřejmě můžete pojistit. Všechny banky takovou službu nabízí. Pojištěním se chráníte právě v případech, kdy o kartu přijdete a vykutálený zloděj vám z konta vybere peníze. Užitečné jsou v tomto směru také limity – například pro výběr z bankomatu nebo při placení online.

Přehledně: Co doporučují banky

ČSOB

Na svém webu ČSOB radí při ztrátě karty neotálet a hned vše nahlásit na telefonní číslo: +420 495 800 111. Od nahlášení karty už nenesete žádnou zodpovědnost za provedené platby. Zároveň banka informuje, že jakékoli podezřelé platby byste měli ihned ohlásit. Pokud si myslíte, že kartu najdete, můžete ji zablokovat dočasně, což vás ale nezbavuje odpovědnosti za provedené platby. Trvalou blokaci zvolte, pokud vám kartu ukradli a požádejte rovnou o vydání nové.

Česká spořitelna

U České spořitelny můžete zablokovat kartu několika způsoby:

  • v aplikaci George,

  • telefonicky na linkách +420 800 207 207 (pro volání z ČR) nebo +420 956 777 901 (pro volání ze zahraničí),

  • osobně na pobočce.

Moneta

Také v případě banky Moneta můžete využít různé způsoby blokace karty. Například internetové bankovnictví nebo mobilní aplikaci. Pokud se vám to nedaří, volejte do banky, a to na zákaznickou linku +420 224 442 424 . K blokaci kreditní karty potřebujete znát její číslo. Pokud ho neznáte, tak vám operátor položí kontrolní otázky. Zajít můžete také na pobočku, kde předložíte průkaz totožnosti.

Komerční banka

V Komerční bance doporučují ihned volat na linku +420 955 512 230, která je k dispozici nonstop.

"Kartu vám ihned zablokujeme (v bance tomuto procesu říkáme stoplitace), aby ji nikdo nemohl zneužít. Následně vám vydáme novou kartu, která vám během několika dní přijde poštou na vaši adresu, případně si ji můžete vyzvednout na pobočce," uvádí banka na svých stránkách.

Nezapomeňte, že blokace karty je nevratná, takže si rovnou objednejte novou. Pokud jste ztratili peněženku a jste bez peněz, zajděte na pobočku. KB umožňuje v rámci nouzového režimu vybrat až 6 500 Kč na pokrytí nezbytných výdajů.

UniCredit Bank

Nahlášení ztráty nebo krádeže karty vydané UniCredit Bank byste měli co nejdříve na informační lince +420 800 14 00 14 nebo na Emergency Line +420 221 210 012. Ze zahraničí volejte na +420 221 210 031.

Při komunikaci vás banka může požádat o následující údaje:

  • informace o držiteli karty,

  • informaci o bydlišti držitele karty nebo majiteli účtu,

  • heslo,

  • druh karty případně číslo karty.

Air Bank

Při ztrátě nebo odcizení karty, kterou vydala Air Bank, volejte co nejdříve na telefon +420 547 134 134 nebo si v internetovém nebo mobilním bankovnictví kartu zablokujte. Zajít můžete také na pobočku. Při blokaci karty si rovnou požádejte o vydání nové.

Raiffeisenbank

Telefon pro blokaci karty, kterou máte u Raiffeisenbank, zařídíte nejlépe pomocí bezplatné nonstop linky +420 412 440 000 (ze zahraničí volejte na číslo +420 412 446 400). Do banky můžete zajít také osobně. Pokud máte internetové bankovnictví nebo aplikaci, blokovat kartu můžete i takto.

Fio banka

Abyste zabránili zneužití vaší platební karty, je nezbytné v co nejkratší době provést blokaci platební karty,“ radí Fio banka na svém webu.

Nonstop můžete volat na zákaznickou linku +420 224 346 777. Banka upozorňuje, že blokace platební karty je nevratný proces a je zdarma. Následně je nutné požádat o vydání nové platební karty a to na kterékoliv pobočce banky. Kartu vám znovu automaticky nevydají.

mBank

V případě, že máte konto u mBank, můžete kartu snadno zablokovat v internetovém bankovnictví nebo v mobilní aplikaci. Pokud preferujete telefonát, vytočte +420 222 111 999. Zvolit můžete mezi dočasnou a trvalou blokací. Ztrátu karty i s doklady pak nahlaste na policii a nezapomeňte si požádat o vydání nové kreditky.

Podcast

Další zajímavé informace nejen ohledně bezpečných platbách na internetu si můžete poslechnout v našem podcastu.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.