Domácí solární elektrárna - solární panely na střeše domu

Kolik vás bude stát domácí solární elektrárna?

19. 5. 2023
|
Délka čtení: 9 min.

Fotovoltaické panely bývají napojeny na baterii, bojler nebo tepelné čerpadlo. Když započítáme dotaci, celý systém stojí zhruba 166 000 až 495 000 Kč. Domácí solární elektrárna vám vyrobí levnější elektřinu a pokud zateplíte svůj dům, fotovoltaika vám poslouží také jako výhodnější náhrada za plynový kotel. Díky provozním úsporám se vám pravděpodobně vrátí investiční náklady a ve výsledku vyděláte statisíce Kč.

Přední světoví politici pořádají klimatické konference, aby varovali před emisemi oxidu uhličitého (CO2) a globálním oteplováním. Kritizují fosilní (uhelné, plynové) elektrárny a propagují jejich obnovitelné (větrné, solární, vodní, bioplynové) alternativy. Výsledkem jsou mezinárodní dohody, přísliby a plány.

Odhlédněme však od vysoké diplomacie a přepočítejme, kolik díky obnovitelným zdrojům ušetří normální česká domácnost. Jakmile vypne plynový kotel a zatopí dřevem, její výdaje na vytápění klesnou o polovinu. Kilowatthodina (kWh) tepelné energie zlevní zhruba z 3,66 Kč na 1,84 Kč.

Biomasa (rostlinná a živočišná produkce) slouží také pro výrobu elektřiny. Některé bioplynové stanice však zapáchají, a proto stojí spíše v zemědělských areálech než vedle rodinných a bytových domů. Tuzemské domácnosti, které investují do vlastní elektrárny, upřednostňují solární energii.

Chci výhodnější elektřinu

Kolik aktuálně zaplatíte za elektřinu?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny momentálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Cena fotovoltaiky od loňska klesla

Elektřina v českých distribučních soustavách meziročně zdražila o 30 %, přestože naše vláda zavedla cenové stropy. Domácnosti, které jsou závislé na fosilních a jaderných elektrárnách, letos zaplatí maximálně 7 až 11 Kč/kWh. Přesná cena závisí na vybraném dodavateli, distribuční sazbě, spotřebě a regionu.

Domácí elektrárna mezitím zlevňuje. Jako srovnávací jednotku použijeme watt-peak (Wp), respektive tisícinásobný kilowatt-peak (kWp). Jde o maximální výkon v optimálních podmínkách. Pokud na střechu nainstalujete 1 kWp, ročně vyrobíte zhruba 1 000 kWh elektrické energie, což menší domácnosti postačí na vaření. Pochopitelně záleží také na podnebných podmínkách, například Jihomoravané mají výhodu oproti Severočechům.

Podle oborového portálu pvXchange.com velkoobchodní cena fotovoltaiky meziročně zlevnila přibližně o 6 až 12 %. Watt-peak průměrného solárního panelu stál vloni 31 eurocentů, nyní klesl na 29 eurocentů. Česká koruna však mezitím posílila, import ze zahraničí zlevnil, a proto tuzemští investoři ušetří ještě více. Vloni zaplatili kolem 7,58 Kč/Wp, letos stačí 6,80 Kč/Wp.

KvalitaDuben 2022Duben 2023Zlevnění

Vysoká

10,26 Kč/Wp

8,67 Kč/Wp

o 16 %

Průměrná

7,58 Kč/Wp

6,80 Kč/Wp

o 10 %

Nízká

4,64 Kč/Wp

3,98 Kč/Wp

o 14 %

Jaký výkon má domácí elektrárna

Fosilní spalovny a jaderné reaktory zůstávají stejné jako dříve, ale kvalita fotovoltaických panelů se zlepšuje. Ještě v minulém desetiletí byl standardem solární panel o výkonu 220 až 280 Wp. Dneska běžně seženete fotovoltaiku o stejných rozměrech, která dosahuje 455 Wp. Takže novější technologii stačí menší plocha, aby vám zajistila totožné výsledky jako její předchůdkyně.

Pravděpodobnou produkci fotovoltaických panelů spočítáme podle orientačního vzorce 1 kWp = 1 000 kWh/rok. Takže kupříkladu domácí elektrárna o výkonu 4 kWp vyrobí zhruba 4 000 kWh/rok.

Zvažte, kam půjdou výrobní přebytky

Fotovoltaika dosahuje špičkového výkonu za slunečného letního dne, když rodinné domy a byty bývají liduprázdné. Lidé jsou v práci, ve škole nebo venku, zatímco jejich domácí elektrárny pracují naplno. Rodiny se vracejí domů teprve navečer, když výkon solárních panelů klesá až na nulu. Proto bývají solární elektrárny napojené na vodní nádrž (bojler), baterii nebo tepelné čerpadlo. Energie, která byla vyrobena přes den, zůstává uložena pro pozdější využití. Každé energetické úložiště má svoje výhody a negativa.

  • Bojler vychází nejlevněji, ale nerozsvítí vám žárovku, nezapne pračku ani počítač.

  • Baterie uchová elektřinu, kterou následně sami využijete nebo prodáte do centrální distribuční soustavy. V tomto případě potřebujete ještě střídač, který změní vyrobený proud ze stejnosměrného na střídavý.

  • Nejdražší bývá solární elektrárna napojená na tepelné čerpadlo. Přebytečná elektřina jde na efektivní výrobu levného tepla, což přijde vhod v chladnějších měsících.

Dotovaná fotovoltaika, cena a výroba

Srovnejme investiční náklady pro moderní rodinný dům, který má užitnou plochu 100 m2. Tržní cena kompletní solární elektrárny potom činí 222 884 Kč až 629 340 Kč podle zvoleného scénáře.

Ale přece jenom ještě vzpomeňme na svoje politiky. Evropská unie prodává takzvané emisní povolenky fosilním elektrárnám, aby vybrané peníze posloužily na čistší produkci. Česká republika svůj podíl převádí do dotačního programu Nová zelená úsporám, který jde i na domácí fotovoltaické elektrárny. Takže od tržní ceny odečtěme potenciální státní příspěvek a vyjde dotovaná cena solárních panelů 166 084 Kč až 494 290 Kč. Zvýhodněny jsou chladnější kraje: Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký.

Modelové příklady pro fotovoltaické systémy

Domácí elektrárna napojená na různá energetická úložiště
BojlerBaterie Tepelné čerpadlo

Plocha rodinného domu

100 m2

100 m2

100 m2

Roční spotřeba

3 000 až 4 000 kWh

4 000 až 6 000 kWh

nad 6 000 kWh

Počet solárních panelů

7

8

11

Plocha solárních panelů

16 m2

18 m2

25 m2

Celkový výkon

3,19 kWp

3,64 kWp

5,01 kWp

Roční produkce

3 200 až 3 400 kWh

3 420 až 3 790 kWh

4 870 až 5 290 kWh

Dvacetiletá produkce

64 000 až 68 000 kWh

68 400 až 75 800 kWh

97 400 až 105 800 kWh

Střídač

Ne

Ano

Ano

Tržní cena

222 884 Kč

355 079 Kč

629 340 Kč

Dotovaná cena

166 084 Kč

226 079 Kč

494 290 Kč

Cena vyrobené elektřiny za 20 let

2,60 až 2,44 Kč/kWh

3,31 až 2,98 Kč/kWh

5,07 až 4,67 Kč/kWh

V tabulce srovnáváme, kolik stojí domácí fotovoltaika. Cena pokrývá samotnou technologii, její instalaci, vyřízení všech formalit a DPH. Baterie má kapacitu 4,8 kWh, uvedené domácnosti vystačí asi na jeden večer + noc. Tepelné čerpadlo od společnosti Mitsubishi využívá energii venkovního vzduchu, aby ohřálo vodu v bojleru nebo v radiátorech. Uvádíme modelové příklady pro většinu České republiky. Základní data zveřejnil ČEZ, my dopočítáváme teoretickou produkci a náklady za 20 let.

Prakticky záleží také na orientaci a sklonu vaší střechy, na okolní zástavbě a flóře (nestíní?), na výrobci, koncovém dodavateli a dalších aspektech. Raději požádejte několik specializovaných firem, aby vám zpracovaly individuální nabídku, některé najdete v Solární asociaci. Při výběru zohledněte také historii dané společnosti (jak dlouho existuje), její reference a záruky.

Domov v bezpečí

Pojištění solárních panelů

Pořídili jste si solární panely? V tom případě se vám bude hodit pojištění nemovitosti. Správně sjednané pojištění vám pokryje náklady na opravu škody. Pomůžeme vám s výběrem i sjednáním nejlepší nabídky jednoduše a online.

Levná elektřina ze solární energie

Shrnuli jsme současnou situaci, ovšem návratnost vaší investice závisí na budoucím vývoji. Výrobci a dodavatelé odhadují maximální výdrž solárních panelů na 30 let, ale klidně buďte opatrnější a při kalkulaci zvolte kratší časový horizont. 

Otázka zní, nakolik mezitím zlevní, nebo zdraží jiné zdroje. Budou obnoveny dodávky ruského plynu do Evropské unie? Zachrání nás vodíkové technologie? Posílí, nebo oslabí česká koruna? Nevíme. Žijeme v době, kdy stoupá napětí mezi jadernými velmocemi, celková inflace zůstává vysoká. Proto se vyhneme makroekonomickým prognózám a návratnost domácí solární elektrárny odhadneme podle aktuálního stavu.

Nejdříve přepočítejme samotnou elektřinu. Pokud každoročně spotřebujete 3 420 kWh z centrální distribuční soustavy, potom zaplatíte asi 32 000 Kč/rok a 640 000 Kč za 20 let. Odpovídající solární elektrárna, napojená na baterii, stojí 226 079 Kč. Takže během 20 let vrátí svoji pořizovací cenu a navíc vám ušetří přes 410 000 Kč.

Fotovoltaika znamená investici

Solární elektrárna není ideální pro vytápění, protože v chladných měsících klesá její výkon. Nicméně v posledních letech zdražily plynárny a teplárny. Pokud máte nezateplený dům, kde protopíte 20 000 kWh/rok a používáte plynový kotel, potom zaplatíte asi 70 000 Kč/rok a 1 400 000 Kč za 20 let. Investujte do důkladného zateplení, fotovoltaiky a tepelného čerpadla. Jednorázově utratíte asi 1 000 000 Kč. V dvacetiletém horizontu však na provozních úsporách vyděláte kolem 400 000 Kč.

Samozřejmě existují také jiné investiční možnosti, takže uveďme alternativu. Dotovaná fotovoltaika s tepelným čerpadlem stojí 494 290 Kč. Kdybyste tuto částku vložili do termínovaného vkladu, který vynáší 5 % ročně, za 20 let na úrocích vyděláte přes 750 000 Kč.

Jde o teoretické odhady, budoucnost neznáme. Majitel solární elektrárny ovšem nepodléhá tržním a politickým výkyvům tolik, jako kdyby spoléhal pouze na cizí infrastrukturu. Moderní technologie jsou perspektivní, a proto některé banky poskytují na fotovoltaiku zvýhodněné půjčky.

Ušetřit na energiích můžete i změnou dodavatele

Mezi možnosti, jak snížit účty za energie, patří i změna dodavatele. Pošlete nám svou fakturu a my vám zdarma vytvoříme nabídku přímo na míru.

Nemusíte se bát složité administrativy, případný přechod mezi dodavateli vyřešíme za vás.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?