Dřevostavba s fotovoltaikou na střeše

Kolik ušetříte za elektřinu s fotovoltaikou?

26. 5. 2020
|
Délka čtení: 3 min.

Cena elektřiny v posledních dvou letech citelně rostla, a tak se stále více domácností zamýšlí nad možností pořízení domácí fotovoltaické elektrárny. Tam je trend přesně opačný –⁠ cena fotovoltaiky klesá a zároveň ještě roste její účinnost. Proto se pořízení solární elektrárny vyplatí víc, než kdy dříve.

Pokud si pořídíte solární panely na střechu svého domu, začne se vám investice okamžitě vracet na nižších nákladech za elektřinu. V podmínkách České republiky nebudete ve výrobě elektřiny stoprocentně soběstační, ale značnou část spotřeby pokryjete.

Prodávat elektřinu se již kvůli nízkým výkupním cenám nevyplatí, přesto může již během 6 let vaše solární elektrárna začít vydělávat –⁠ za tuto dobu se vám totiž vrátí počáteční investice.

Chci výhodnější elektřinu

Kolik aktuálně zaplatíte za elektřinu?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny momentálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Fotovoltaika: Cena solárních panelů každým rokem klesá

V posledních letech cena fotovoltaiky rychle klesá. Naopak účinnost domácích solárních elektráren roste a nemusíte kvůli tomu zabírat více místa na střeše. Vývoj jde dopředu, a tak se větší výkon vtěsná do menšího panelu –⁠ nebo dokonce do solárních střešních tašek, na kterých byste na první pohled ani nepoznali, že vyrábí elektřinu.

Příklad

Pro malý rodinný dům se hodí elektrárna o výkonu 2,5 kWp, která ročně vyprodukuje na 2500 kWh elektřiny a vyjde asi na 120 tisíc korun. Jedná se o řešení bez akumulace.

Pokud se rozhodnete pro fotovoltaiku s bateriovým systémem, musíte si připravit minimálně 200 tisíc korun. Na druhou stranu budete svoji elektřinu využívat efektivněji, a tak nevychází návratnost investice vůbec špatně.


Jednotka Wattpeak (Wp) udává výkon fotovoltaických panelů. Jedná se o tzv. maximální výkon při ideálních podmínkách. Jeden instalovaný kWp vyrobí v podmínkách České republiky zhruba 1000 kWh elektřiny za rok.

Jaká je úspora na elektřině a za jak dlouho se investice vrátí?

Kolik korun ročně ušetříte s fotovoltaikou na elektřině? To si snadno spočítáte podle toho, kolik platíte za jednu kilowatthodinu elektřiny nyní. České domácnosti nejčastěji odebírají elektřinu v tarifu D02d, kde vychází 1 kWh průměrně zhruba na 7 Kč. O něco levnější jsou pak tarify pro odběr elektřiny na vytápění nebo ohřev vody.

Při výběru fotovoltaické elektrárny se můžete rozhodovat mezi řešením:

  • on-⁠grid (s připojením k síti),

  • off-grid (bez připojení k síti),

  • hybridním (s připojením k síti a zároveň vlastním akumulátorem).


Systémy s bateriovým úložištěm jsou dražší, ale můžete na ně získat zajímavou dotaci z programu Nová zelená úsporám. O tu můžete žádat také na on-⁠grid řešení. Jestliže se rozhodnete pro off-⁠grid, neboli ostrovní elektrárnu, bohužel na dotaci nedosáhnete.

Časy, kdy se přebytečná elektřina vykupovala za vysoké částky, jsou už pryč. Dnes se 1 kWh prodává zpět do distribuční sítě kolem 0,80 Kč, zatímco za odebranou elektřinu platíte téměř desetinásobek. Přesto díky fotovoltaice na střeše domu ušetříte desetitisíce ročně.

Příklady doby návratnosti domácích solárních elektráren

Malý důmStřední důmVelký dům

Výkon fotovoltaiky

2,52 kWp

3,47 kWp

5,04 kWp

Roční výroba

2500 - 3000 kWh

3400 - 3700 kWh

4800 - 5300 kWh

Úspora na elektřině za rok

až 14 250 Kč

až 17 575 Kč

až 25 175 Kč

Akumulace

ne

ano

ano

Cena

145 000 Kč

265 000 Kč

455 000 Kč

Státní dotace

60 000 Kč

105 000 Kč

155 000 Kč

Cena po odečtení dotace

85 000 Kč

160 000 Kč

300 000 Kč

Návratnost (s dotací)

6 let

9 let

12 let

Díky využití dotace se doba návratnosti zkrátí až na polovinu. Obecně lze říci, že se návratnost investice do fotovoltaiky pohybuje mezi 8–⁠14 lety. Záleží na několika faktorech.

Domov v bezpečí

Pojištění solárních panelů

Pořídili jste si solární panely? V tom případě se vám bude hodit pojištění solárních panelů. Správně sjednané pojištění vám pokryje náklady na opravu škody. Pomůžeme vám s výběrem i sjednáním nejlepší nabídky jednoduše a online.

Rozhodující je poloha

Pro návratnost fotovoltaiky je nejdůležitějším faktorem, kolik elektřiny systém zvládne vyrobit. Čím je sluneční svit intenzivnější, tím více elektřiny panely vyprodukují. Ačkoliv se mnoho lidí stále domnívá, že se fotovoltaika v podmínkách České republiky nevyplatí, ve výše uvedené tabulce vidíte přesný opak. I bez dotace dosáhnete návratnosti od 10 let, přičemž životnost fotovoltaických panelů je více než 20 let.

V České republice je průměrná intenzita slunečního záření přibližně 1000–1300 kWh/m2 za rok. Rozhoduje však konkrétní poloha, z územního hlediska je nejvhodnější jižní Morava. Množství a intenzitu slunečního záření ovlivňuje také nadmořská výška, znečištění ovzduší nebo oblačnost. Energetické zisky se výrazně liší v závislosti na ročním období. Na jaře a v létě vyrobí fotovoltaická elektrárna přibližně čtyřnásobné množství elektřiny než v zimních měsících.

Důležitý je rovněž sklon a poloha střechy, resp. samotných panelů –⁠ nejvhodnější je v ČR úhel mezi 30–⁠35 stupni směrem na jih. Přesto existují případy, kdy se solární elektrárna nevyplatí. Pokud je střecha zastíněná, může být využití fotovoltaiky zcela nevhodné.

Množství elektrické energie získané z fotovoltaických panelů o výkonu 1 kWp si můžete pro svoje bydliště spočítat na webu Evropské komise.

Vybírejte z několika dodavatelů

Dalším důležitým faktorem, od něhož se odvíjí rozhodnutí, zda se vám fotovoltaika vyplatí, je výše počáteční investice.

Cena fotovoltaiky se liší podle vybraného řešení, ale rovněž v závislosti na konkrétním dodavateli. Proto je vhodné nechat si zpracovat několik cenových nabídek a při rozhodování zohlednit také reference a zkušenosti dodavatele. Ten nejlevnější nemusí být zároveň nejlepší.

Ušetřit na energiích můžete i změnou dodavatele

Mezi možnosti, jak snížit účty za energie, patří i změna dodavatele. Pošlete nám svou fakturu a my vám zdarma vytvoříme nabídku přímo na míru.

Nemusíte se bát složité administrativy, případný přechod mezi dodavateli vyřešíme za vás.


Náplastí na vysokou počáteční investici je dotace. Tu můžete získat z programu Nová zelená úsporám a cenu fotovoltaiky si díky ní snížíte o 35 až 155 tisíc korun.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Ovladač klimatizace
    15. října 2023|Petr Woff
    Kolik vás bude stát topení klimatizací?

    Stejný přístroj, který v parném létě zchladí vaši domácnost, umí také vytápět. Splitová klimatizace funguje podobně jako tepelné čerpadlo, ale je daleko levnější a většinou i menší. Proto se hodí především do moderních zateplených domů, ovšem využití najde v každé české domácnosti. Srovnejme, jestli vyjde levněji než klasický kotel. 

  • Podpis smlouvy
    03. října 2023|Petr Woff
    Jak poznáte dobrou smlouvu na elektřinu nebo plyn?

    Energii pro svoji domácnost nakupujete na volném trhu, kde můžete přejít k levnému dodavateli. Někteří obchodníci však myslí spíše na svůj zisk než na zákazníka. Lákají vás na slevu, ale přitom zamlčují problematické smluvní podmínky. Proto srovnejme alternativy a dávejme pozor na zdánlivé detaily. Přinášíme vám 10 nejdůležitějších bodů, podle kterých poznáte férovou smlouvu na elektřinu či plyn. 

  • Faktura za elektřinu s mincemi a žárovkou
    31. května 2023|Jana Březinová
    Cena elektřiny: Z čeho se skládá?

    Když se podíváte na fakturu za elektřinu, zjistíte, že je výsledná cena složena z řady položek. Naúčtovanou máte nejen spotřebu, ale i další poplatky. Zjistěte, z čeho se skládá cena elektřiny a jak ušetřit.