Žena v lázních - procedura

Kde si užijete relax v lázních? 7 míst, kam vyrazit po Evropě

Zatímco slunečné léto vybízí trávit čas spíše venku, sychravý podzim zase volá po relaxu v lázních a wellness centrech. Máme pro vás sedm tipů na zahraniční lázně, kde po aktivně prožitém létu naberete čerstvé síly a užijete si také trochu toho lázeňského lenošení.

Na lázně a wellness nabízející odpočinek a vzpruhu je Evropa bohatá. Sice máme krásné lázně doma v Česku, okusit ale můžete i ty v různých částech Evropy. Pobyt v lázních můžete také spojit s poznáváním evropských měst, jako je například Barcelona, Budapešť či Vídeň. Pojďme se podívat na pár tipů, které vás přenesou do snového světa, v němž budete pouze odpočívat.

1. Budapešť - lázně, památky i guláš

Asi nejvyhlášenější evropskou lázeňskou zemí je Maďarsko. Jenom v hlavním městě v Budapešti se nachází na padesát lázeňských komplexů, wellness center, koupališť a bazénů. Mezi nejoblíbenější lázně patří největší evropské léčebné lázně Széchenyi nabízející léčebné a relaxační pobyty.

Rovinaté Maďarsko neláká na vysoké hory ani moře, zato si zde můžete vychutnat tu pravou lázeňskou atmosféru zahrnující koupele ve vnitřních i venkovních bazénech naplněných léčivou vodou, solné koupele, sauny a páru, ale také masáže. Zmíněná Budapešť kromě lázní nabízí také jiné zážitky (historické památky, kulturní zajímavosti i gurmánské zážitky).

2. Bešeňová - lázně s blahodárnými účinky na zdraví

Lázně všeobecně nabízí nejen ozdravný odpočinek, ale díky bazénům s minerálními vodami také léčivé účinky. Například slovenské lázeňské centrum a vodní park Bešeňová využívá vodu z horkých pramenů minerálních vod, které vyvěrají z hloubky až 1987 metrů! Voda v některých bazénech má teplotu až 39 stupňů.

Zdejší minerální vody obsahují minerály jako hořčík, vápník, železo, mangan, sodík a další. Kromě příznivých účinků na dýchací cesty, pohybová ústrojí a urologické potíže, má tato voda pozitivní vliv i na pokožku a psychiku, kde “účinkuje” hlavně prvek lithium.

3. Goracy Potok - relax uprostřed lesů

Hledáte-li odpočinek mimo rušná města, polské lázně Goracy Potoky jsou pro vás to pravé. Leží totiž uprostřed lesů, takže kromě lázeňské péče můžete podnikat osvěžující procházky po okolí. Samotný areál má evokovat souznění s přírodou a tak zde hlavním materiálem je dřevo a kámen. V lázních najdete hned několik bazénků, které obsahují minerální vody s různou teplotou, několik druhů sauny a samozřejmě i příjemné odpočívárny, kde si po příjemné koupeli můžete zdřímnout nebo si přečíst oblíbenou knihu.

Lázně v Budapešti

4. Vídeň - největší městské lázně v Evropě

Chcete-li si užít královnu mezi rakouskými městy, Vídeň, se vším všudy, nesmíte vynechat nejen prohlídku vyhlášených historických památek, ochutnávku Sachru a pravé vídeňské kávy, ale také relaxační pobyt v městských lázní Therme Wien.

Vídeňské lázně jsou moderní a za jedinečné prostředí a nadstandardní služby získaly ocenění EWA Marketing Award z roku 2012, což je něco jako lázeňský Oskar. Najdete zde venkovní i vnitřní bazény s minerální vodou, romantický bazén v jeskyni, vodní lůžka i odpočívárnu s krbem a dokonce i lázeňskou knihovnu.

5. Berlín - lázně s nabídkou exotických masáží

Na našem seznamu si své místo vysloužily také lázně v německém Berlíně s klidnou atmosférou připomínající oázu na ostrově Bali. Lázně a wellness centrum Vabali Spa se nachází v centru města a kromě tradičních lázeňských a wellness procedur jsou specialisté na různé druhy masáží z celého světa.

Vedle klasických masáží si zde můžete vyzkoušet například ajurvédské masáže, zábaly z řas či masáže Reiki, Shiatsu a další. Nejsou to ani jediné lázně v Berlíně, a pokud máte rádi orientální kulturu, zajděte si také do krásných tureckých lázní Sultan Hamman.

6. Barcelona - lázně s orientální atmosférou

Vedou-li vás cestovatelské choutky někam dál, máme pro vás tip na arabské lázně. Jedny takové starověké orientální lázně se nachází v Barceloně a jmenují se Aire de Barcelona. Mimo lázně se můžete pokochat krásami tohoto města, která reprezentují díla slavného architekta Gaudího.

Lázně na vás dýchnou orientální atmosféru díky specifickému arabskému prostředí. Vyzkoušet zde můžete aromaterapii, léčebné sprchy, masáže i originální turecké lázně hammam. Hammam je horká vodní lázeň, jejímž cílem je duševní a tělesná očista. V těchto lázních je povoleno mýt se, drhnout, používat peeling a nechat se masírovat.

7. Velké Losiny - nejstarší moravské lázně

Také Česko je známé výjimečnými lázněmi, a proto jsme si jako závěrečný tip nechali lázně Velké Losiny, které leží v malebné krajině podhůří Hrubého Jeseníku. Jsou to nejstarší lázně na Moravě, které využívají léčebnou minerální vodu obsahují síru.

Moravské lázně Velké Losiny nabízí nejen léčebné a ozdravné pobyty, ale také relaxační lázeňské balíčky. Součástí lázeňského areálu jsou totiž nejen bazény s léčivou vodou, ale také sauny, pára a samozřejmě příjemné odpočívárny.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.