Znuděný muž a žena se dívají na dovolené do počítače

Jak řešit problémy při cestování přes cestovní kancelář

24. 6. 2021
|
Délka čtení: 10 min.

Dovolená s využitím služeb cestovní kanceláře u nás patří mezi velmi oblíbenou formu cestování. Zkušení pracovníci najdou vše dle vašich preferencí a finančních možností. Vy se už nemusíte téměř o nic starat. Přes veškerou snahu ale může dojít k nenadálým komplikacím, které mohou dovolenou narušit. Jak nejlépe řešit vady zájezdu?

Před odjezdem

Pokud se rozhodnete k realizaci dovolené využít služeb cestovní kanceláře, nepodceňujte především prostudování smluvních podmínek, které jsou nedílnou součástí smlouvy. Každá cestovní kancelář má k tomu určený vlastní formulář. Pokud zájezd kupujete v cestovní agentuře, vyplňuje se jménem cestovní kanceláře, která zájezd pořádá. Za to, že jsou všechny služby v souladu se sjednanou smlouvou, odpovídá právě pořadatel zájezdu.

Pohlídejte si, aby vše, co požadujete, bylo uvedeno ve smlouvě nebo potvrzení o zájezdu. Pečlivě vyplněná smlouva je základem pro zaslouženou radost z vaší dovolené. Mimo označení smluvních stran a účastníků by mělo být uvedeno:

  • cena zájezdu, včetně časového rozvrhu plateb a výše zálohy,

  • rozsah objednaných služeb jako doprava (svoz na letiště), ubytování (přesný druh pokoje, případný výhled na moře, přistýlka), popis stravování (požadavek na speciální dietu), cestovní připojištění, fakultativní výlety, služby delegáta (v exotických destinacích nemusí být dostupný, nebo pouze na telefonu, případně anglicky hovořící),

  • nezaměnitelně identifikované místo určení cesty nebo pobytu, trasu a délku pobytu včetně termínů a, je-li součástí ubytování, i počet nocí (nezapomínejte, že první a poslední den zájezdu je určený k přepravě),

  • speciální požadavek v případě zdravotních problémů,

  • podmínky storna, způsob uplatnění reklamace.

Nedostatky řešte ihned

Pokud během zájezdu narazíte na nedostatky, je potřeba se ihned obrátit na delegáta, který je povinen se situací zabývat. V případě, že odmítne odstranit vadu, trvejte na sepsání písemného potvrzení o reklamaci dané služby. Dále si určete přiměřenou lhůtu k nápravě. Jako důkaz pořiďte fotografie, může být i svědectví ostatních účastníků. Pokud nejsou součástí zájezdu služby delegáta, kontaktujte přímo cestovní kancelář.

V případě, že nedojde k nápravě v dané lhůtě, můžete odstranit vadu sami a požadovat náhradu nákladů. Pokud se ale bude jednat o podstatnou vadu, cestovní kancelář nabídne náhradní řešení, aby nebylo nutné zájezd rušit. Nabídnout musí stejnou nebo vyšší jakost, než byla sjednána ve smlouvě. Při nižší kvalitě je pořadatel povinen poskytnout slevu. Toto můžete odmítnout, pokud řešení není srovnatelné, nebo poskytnutá sleva není přiměřená. V případě, že odstoupíte z řádného důvodu od smlouvy, pořadatel zajistí návrat na původní místo odjezdu na vlastní náklady.

Žena telefonující v hotelu

Po návratu

Nedošlo-li k řešení nedostatků na místě, podejte ihned po návratu reklamaci písemnou formou. Toto učiňte nejlépe na adresu sídla pořadatele, nebo osobně na pobočce. Náležitosti reklamace jsou uvedeny v reklamačním řádu cestovní kanceláře. Jedná se především o číslo smlouvy, popis reklamace včetně případných důkazů, čeho se reklamací domáháte. Je dobré uvést číslo účtu, kam má být kompenzace zaslána. CK má na vyřízení lhůtu 30 dnů.

V mimořádných případech je možné podat návrh na mimosoudní řešení sporu u České obchodní inspekce, při nákupu online můžete využít platformu pro řešení sporů.

Jaké odškodnění požadovat

Spolehlivé cestovní kanceláře dodržují mezinárodní standardy kvality. Jedná se o tabulku ITQ kodexu (International Travel Quality – Mezinárodní standard kvality cestovních služeb), která garantuje jednotný postup při odškodnění. Dozvíte se z ní, jakou kompenzaci je možné požadovat za konkrétní vady dle jejich rozsahu a trvání. Odškodnění se počítá ze základní ceny zájezdu, nezapočítává se pojistné, půjčovné za auto, výlet apod. Tabulka je orientační, dle konkrétní situace může být kompenzace v různé výši. Jakmile celková částka odškodnění přesáhne 50 % z ceny zájezdu, je možné požadovat kompenzaci „ztráty radosti z dovolené“. Kodex je běžně dostupný na internetu.

Hotelový pokoj pro dva

Příklad řešení

Po příjezdu do vybraného hotelu vás nemile překvapí chybějící balkon, který měl být dle katalogu součástí pokoje. Ihned kontaktujte delegáta s požadavkem na nápravu. Jestliže nedojde k výměně pokoje do vámi stanovené adekvátní lhůty, vyzvěte zástupce cestovní kanceláře k sepsání protokolu o vadách zájezdu. Pořiďte si také fotografie, potvrzení recepce, případně kontakty na svědky. Po návratu z dovolené předejte ihned písemnou reklamaci cestovní kanceláři s žádostí o kompenzaci za nedostatky ve vybavení pokoje. V tomto případě můžete dle ITQ kodexu požadovat orientačně 5 % z ceny nazpět.

Pokud by jeden den během pobytu došlo třeba k výpadku proudu delšímu než tři hodiny, máte nárok na odškodnění ve výši 10 %. To u zájezdu na 10 nocí a základní ceny 25 000 Kč činí 250 Kč.

Dosáhne-li celková míra vážného pochybení například 60 %, máte dle tabulky ztráty radosti nárok na odškodné 1 200 Kč za osobu a den.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.