Dům - hypotéka

Co když nebudete moct splácet hypotéku? Situaci řešte co nejdříve

18. 4. 2020
|
Délka čtení: 4 min.

Zhruba čtvrtina Čechů má hypotéku. Ta se nejčastěji pohybuje okolo jednoho až dvou milionů korun. Až 66 procent Čechů si zvolilo splatnost 20 a více let. A kdo vám dá v dnešní době záruku, že se vám po dalších 20 nebo 30 let bude dařit stejně dobře nebo snad ještě lépe než v okamžiku, kdy si hypoteční úvěr vyřizujete? Stát se může cokoli, proto pro vás máme několik rad a tipů, co dělat ve chvíli, kdy nebudete schopni dostát svým závazkům.

Kdy může být splácení hypotéky ohroženo?

Existuje nespočet životních situací, v důsledku kterých se můžete dostat do prodlení se splácením hypotečního úvěru. Mezi ty nejčastější obecně patří rozvod, invalidita nebo dlouhodobá nemoc a s tím spojený pokles příjmů domácnosti, případně ztráta zaměstnání či úmrtí jednoho z manželů. V takovém případě budete stát před tím nejtěžším krokem – oznámit situaci, ve které nemůžete platit další splátky hypotéky, příslušné bance, u níž máte úvěr sjednaný. 

Nestrkejte hlavu do písku

V žádném případě nastalou situaci neignorujte, ale aktivně ji řešte. A to ideálně ještě před tím, než se dostanete do prodlení se splácením hypotéky (nebo kterékoli jiné půjčky). Zvažte, zda byste finančně neunesli splácení snížených splátek, a pokuste se na nich při osobním jednání dohodnout s bankou. Ideální je, pokud se dohodnete na splátkové dohodě, při které banka přepracuje podmínky úvěru, v souladu s nimi přistoupí na odložení či snížení splátek

  • Měli byste vědět: U většiny bank a nebankovních společností je odklad splátek (splátkové prázdniny) zpoplatněn menší částkou, kterou je ale potřeba uhradit. 

Zesplatnění = stopka dalšímu půjčování

Pokud byste svou situaci ignorovali (tzv. dělali „mrtvého brouka“), pak může banka (nebo nebankovní poskytovatel) přistoupit k zesplatnění dluhu. K tomu dochází zhruba po 6 až 12 měsících. Co to znamená v praxi? Především to, že banka po vás bude v dopise požadovat jednorázové doplacení zůstatku jistiny + penále. Zesplatnění navíc bude zaneseno do registrů. V takovém případě je potřeba se připravit na to, že vám žádný bankovní dům minimálně po dobu 3 až 5 let opakovaně nepůjčí.

Řešení problému

Následuje exekuce nebo přeprodání dluhu

Další kroky jsou velice individuální a liší se u jednotlivých bank i nebankovních společností. Zatímco některý poskytovatel hypotéky může zahájit exekuční řízení, jiný dluh odprodá vymáhací agentuře. Tyto pohledávky jsou velice zajímavé pro různé spekulanty, protože jsou zajištěné nemovitosti. Nebo také může pověřit vymáháním pohledávky interní nebo externí pracovníky. Nicméně tohle už není situace, kterou lze řešit jednoduše. Proto je dobré nenechat ji dojít až do tohoto stádia

Dostatečné rezervy + pojištění

Hypotéka je závazkem na několik (desítek) let. Proto je potřeba k ní přistupovat s respektem a notnou dávkou zodpovědnosti. Abyste měli dostatek financí pro splacení hypotéky i v nepříznivé situaci, je dobré si udělat dostatečné rezervy. Odborníci se shodují, že by měly činit alespoň šest po sobě jdoucích splátek. Vhodné je také odpovídající pojištění schopnosti úvěr splácet, kdy za vás pojišťovna převezme závazky a splátky bance posílá ona. Vždy je ale potřeba sázet pouze na známé a ověřené společnosti. Ne každé pojištění je totiž výhodné a vyplatí se.  Na vině jsou mnohdy nevýhodné podmínky, které leckdo při podepisování smlouvy přehlédne. Častým záporem pojištění obecně je i nepřiměřeně vysoké pojistné nebo nedostatečné pojistné limity či výluky z plnění.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Muž na kalkulačce přepočítává výdaje
    01. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Kdy začít s refinancováním: kdo se nestará, ten přeplácí

    Víte, že snížení splátek o 200 Kč měsíčně vám uspoří 12 000 Kč při pětileté fixaci? Nemusíte přitom čekat až na konec fixace: mohli byste hypotéku hodně přeplatit. Refinancování je výhodné, když se sníží úrokové sazby, získáte lepší práci nebo vzroste hodnota vaší nemovitosti. My vám poradíme, jak na to.

  • Žádost o hypotéku krok za krokem - krabice, obývák, žena vyplňuje formulář
    21. června 2023|Monika Šaríková
    Žádost o hypotéku krok za krokem

    Hypotéka představuje dlouhodobý finanční závazek, jehož pravidelná měsíční splátka zatíží rodinný rozpočet klidně až na 40 let. Vzhledem k výši hypotečního úvěru a délce splatnosti je proto vyřízení hypotéky zdlouhavé, plné papírování a může trvat i několik týdnů až měsíců. Proces urychlí důkladná příprava.

  • Dveře s rukou na klice a klíčem v klíčové dírce
    01. května 2023|Jana Březinová
    Jak prodat byt s hypotékou?

    Splácíte hypotéku na byt a potřebujete nemovitost prodat? Ať už je to z důvodu stěhování nebo kvůli rozvodu, není prodej bytu s hypotékou nic složitého. Podívejte se, jak na prodej bytu s hypotékou.

  • Plány stavby domů
    22. dubna 2023|Nikola Zatloukalová
    Kdy financovat investici do nemovitosti úvěrem

    Investice do nemovitostí patří k nejoblíbenějším formám investic vůbec. Je to jeden z nejlepších způsobů, jak můžete investovat a zhodnotit své peníze. Platí to zejména ve velkých městech, kde je zájem o pronájem nemovitostí k bydlení nebo podnikání největší. Víte však, kdy se investice do nemovitostí finančním úvěrem vyplatí? A který způsob je pro vás nejvhodnější?

  • Pár seniorů kontroluje smlouvy
    06. dubna 2023|Magdaléna Kubečková
    Zpětná hypotéka: pomůže mi stát se rentiérem?

    Na stáří jste se zabezpečili vlastním domem nebo bytem. Teď, když zdražují energie a inflace rapidně roste, přemýšlíte, jak získat k důchodu další peněžní zdroje, aniž byste museli milované bydlení opustit. Jednou z možností je tzv. zpětná hypotéka. Jak přesně funguje, na co si dát pozor, a jaké máte alternativy?

  • Jste dostatečně bonitní? - peníze na hromádkách
    05. dubna 2023|Jana Březinová
    Jste dostatečně bonitní? Zjistěte, jak si bonitu zvýšit

    Žádáte o hypotéku nebo spotřebitelský úvěr? Pak už jste nejspíš na pojem bonita narazili. Co přesně se pod pojmem bonita skrývá a proč záleží i na tom, jakou vykonáváte profesi nebo kolik máte dětí? Zjistěte, jestli jste dostatečně bonitní a jak si bonitu navýšit.

  • 17. března 2023|Jana Březinová
    ČNB: Úvěrové podmínky hypoték se uvolňují, přesto poptávka po úvěrech klesá

    Česká národní banka pravidelně sleduje, jak se vyvíjí nabídka a poptávka po úvěrech a zjišťuje, jaké úvěrové podmínky stanovují komerční banky. Z analýzy centrální banky vyplývá, že domácnosti jsou opatrnější, a i přes uvolnění podmínek úvěrů na bydlení si o nové hypotéky nežádají. Na vině jsou především rostoucí životní náklady.

  • Novostavba
    09. března 2023|Petr Pohůdka
    Ceny nemovitostí: Jaká je aktuální situace na trhu?

    Nepříznivá pro obyčejné občany, zajímavá pro spekulanty a bohatší obyvatele. Tak by se v kostce dala charakterizovat aktuální situace na trhu s nemovitostmi v ČR. Čím se současný stav vyznačuje a jak byste se měli chovat v pozici kupujícího nebo majitele nemovitosti?