Letadlo nad letištěm

Cestovní pojištění při cestě letadlem

Při plánování dovolené v zahraničí je standardem do svého plánu zahrnout i kvalitní cestovní pojištění. To je vhodné uzpůsobit konkrétní cestě, a to jak z hlediska pojistných limitů, tak i z hlediska různých typů připojištění podle toho, kam se chystáte, s kým jedete a v neposlední řadě i dle toho, jak cestujete.

I při cestě letadlem je dobré dát důraz na určité typy připojištění v rámci cestovního pojištění.

Pojistěte si zavazadla pro případ poškození

Smutnou tradicí je pro řadu cestovatelů rozbitý kufr při letecké přepravě. Kdo nezažil onen napínavý moment, kdy čekáte u pásu se zavazadly, až přijede to vaše a doufáte, že nebude mít odlomená kolečka, nebo nebude celý polámalý, pokud cestujete se skořepinovým kufrem.

Poškození zavazadla při letecké přepravě bývá bohužel časté. Pracovníci aerolinek si s nakládáním těžkých kufrů hlavu nelámou, a pokud náhodou při nakládání či vykládání vaše zavazadlo spadne z výšky na asfaltový povrch, poškození se nejspíše nevyhne.

Pomoci vám může vhodné připojištění zavazadel, které kryje i škody způsobené leteckou přepravou. Musíte ale pozorně číst pojistné podmínky. Některé pojišťovny sice pojišťují v rámci cestovního pojištění i zavazadla, ale ve výlukách mají následně uvedeno, že se pojištění nevztahuje na poškození během přepravy.

Takový typ pojištění vám nepomůže. Například ERV Evropská pojišťovna má ale výslovně napsáno, že kryje i škody, které vám způsobí letecký dopravce.

Vymáhání za zpožděný či zrušený let

Další poměrně běžnou situací je zpoždění či zrušení vašeho letu. Podle toho, kam letíte a o kolik byl váš let zpožděn či zrušen, pak máte nárok na finanční či jinou kompenzaci.

Podrobně jsme se těmito kompenzacemi zabývali ve článcích:

  • Zpožděný odlet, nestihli jste odlet?

  • Zrušili vám let, na koho se obrátit?

Domoci se svých nároků ale může být složité. Jednak musíte ovládat minimálně anglický jazyk a jednak musíte být poměrně trpěliví, jelikož domáhání se kompenzace může trvat i řadu měsíců.

Pomoci vám v tom může cestovní pojištění, jehož součástí je tzv. letový asistent. Příkladem může být ERGO Pojišťovna, která od července 2019 nabízí v rámci cestovního pojištění právě tzv. letového asistenta.

Toho poskytuje partnerská společnost SkyCloud a zajišťuje vám, že vám pomůže získat vaše oprávněné náhrady spojené se zrušením či zpožděním letu, dále s odepřením nástupu na palubu a případně za zničená zavazadla.

Vybírejte podle účelu cesty

Pokud už víte, že cestujete letecky, je vhodné zvážit výše uvedené typy připojištění, které vám v případě pojistné události mohou průběh usnadnit.

Cestovní pojištění ale vybírejte i podle jiných faktorů. Nejen způsob dopravy hraje roli. Důležitá je i destinace, do které cestujete, osoby, s nimiž plánujete strávit dovolenou a v neposlední řadě i sportovní aktivity, kterým se hodláte věnovat.

Pojistný limit, aneb jak daleko letíte?

Čím vzdálenější destinace, tím vyšší limit pojištění léčebných výloh, to je stará poučka. Obecně se doporučuje pojistný limit okolo 3 000 000 Kč, pokud cestujete do okolních zemí. Pokud vaše cesta vede dál po Evropě, doporučuje se pojistný limit 6 000 000 Kč. A čím dále od domova jste, tím by měl být limit vyšší. Speciální kategorií je pak USA, kde jsou náklady na ošetření velmi vysoké a pro cesty tam se doporučuje limit ve výši 100 000 000 Kč, případně neomezený.

Při sjednávání pojištění proto zhodnoťte, jak daleko cestujete a přizpůsobte tomu i výši pojistných limitů.

S dětmi nebo domácími zvířaty?

Pojištění odpovědnosti by mělo být součástí každého cestovního pojištění. V řadě zahraničních zemí je zvykem, že pokud nešťastnou náhodou něco rozbijete či zničíte, škodu musíte nahradit. Pokud byste spoléhali na to, že za pár dnů odjedete domů a tím pro vás celá záležitost končí, mýlíte se. V některých zemích existují advokátní kanceláře specializující se právě na vymáhání finančního odškodnění za majetkovou či jinou újmu.

Stačí přitom, že na dovolené v místním stánku zavadíte o stojan se zbožím a převrhnete jej, čímž řadu zboží poškodíte nebo zničíte. Případně máte neposedné dítě, které v hotelu shodí drahé vybavení. Škodu ale může napáchat i domácí zvíře.

Tyto případy pak kryje pojištění odpovědnosti za škody.

Není sport jako sport

Zvažte také, jakým sportovním aktivitám se budete na dovolené věnovat. Řada z nich bývá standardní součástí cestovního pojištění. Napříč jednotlivými pojišťovnami se ale výčet zahrnutých sportů může lišit.

Zatímco surfing či windsurfing může být u jedné pojišťovny v základním balíčku, jinde je potřeba takové sporty dopojistit.

Pokud víte, že se na dovolené chcete věnovat nějakým rizikovým sportům, ale nejste si jisti jakým a v jaké dny, sjednejte si cestovní pojištění u takové pojišťovny, která vám umožní s takovými riziky variabilně pracovat. Některé pojišťovny už dnes umožňují sjednat si pojištění rizikových sportů jen na vámi vybrané dny, přičemž které dny to budou, se můžete rozhodnout až na místě například 24 hodin předem.

Sjednání pojištění až ze zahraničí

Variabilita pojistného trhu je v současné době značná. Některé pojišťovny vyžadují, abyste si u nich cestovní pojištění sjednali ještě předtím, než opustíte Českou republiku. Jiné umožňují sjednání pojištění on-line až přímo z pláže. Pak platí, že pojištění je aktivní od chvíle, kdy pojišťovna na svůj účet obdrží peníze.

Pokud ale cestujete letadlem, nevyplatí se vám sjednávat si cestovní pojištění až z dovolené. Zcela logicky totiž v takovém případe nebude krýt případné škody či zpoždění letu, ke kterému může dojít cestou na dovolenou. V případě, že chcete být chráněni i při cestě na dovolenou, je proto potřeba myslet na pojištění s předstihem.

Rada na závěr

Řada bank má v rámci věrnostních programů v nabídce i letištní salonky. V praxi to funguje tak, že se zaregistrujete do nějakého věrnostního programu a na základě něj máte bezplatný či zvýhodněný vstup do vybraných letištních salonků před odletem. Před vaší cestou se proto můžete informovat u banky, jestli takové výhody poskytuje, případně jak se k takovým výhodám můžete dostat.

Letištní salonky pak zpravidla umožňují pobyt v délce maximálně 2 – 3 hodin, což vám při adekvátním příjezdu na letiště pohodlně vystačí.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.

  • Muž s letenkami, pasem a mobilním telefonem na letišti
    11. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Flexibilní letenky: Co to je a na co si při koupi dát pozor?

    Nezrušitelné letenky jsou minulostí. Změna termínu letu i zrušení letenky jsou možné. Dejte si pozor na to, že ne každá změna je zdarma. Například u Emirates začíná cena za změnu letenky na 3 700 Kč. Cena se pak mění v závislosti na tarifu, v němž byla letenka zakoupena. A jak to mají ostatní letecké společnosti?