Počítání financí

České domácnosti mají nadprůměrné úspory a podprůměrné dluhy. Dělají dobře?

18. 4. 2021
|
Délka čtení: 7 min.

Češi hospodaří opatrněji, než většina ostatních Evropanů. Když sečteme roční příjmy tuzemských domácností a odečteme jejich výdaje, potom 12,41 % celkového rozpočtu zbývá na úspory. Typická evropská rodina šetří méně a má větší dluhy. Ovšem peníze průběžně ztrácejí hodnotu a nakonec uspějí lidé, kteří dokážou prozíravě investovat.

Málokdo utratí všechny peníze hned, jakmile dostane výplatu nebo důchod. Často vaříme a pečeme doma, místo abychom denně chodili do drahých restaurací a cukráren. Občas kontrolujeme, jestli neexistuje nějaký levnější dodavatel elektrické energie a tepla. A pokud máme auto, nechceme zbytečně přeplácet za povinné ručení. Odměnou jsou úspory, díky kterým můžeme klidněji spát, protože máme rezervu na horší časy.

Ovšem zároveň toužíme po pěkném domově a přiměřeném pohodlí. Mladé rodiny proto kupují hypotéky, aby mohly bydlet ve vlastním. Pokud potřebujeme nový automobil a nestačí úspory, uzavíráme leasingové smlouvy. Když nezbývají peníze na opravu domácích spotřebičů nebo jiné urgentní výdaje, srovnáváme bankovní a nebankovní půjčky. Úvěry lze splácet postupně, třeba celý život, a proto mohou být vyšší než úspory.

Kolik domácnosti ušetří a dluží, oproti svým příjmům

Eurostat (statistický úřad Evropské unie) srovnává, jak hospodaří domácnosti v různých státech. Průměrné úspory a dluhy vyjadřuje procentuálně, vůči hrubým ročním příjmům. Typická česká domácnost ušetří 12,41 %. Její dluhy představují 58,87 % hrubých ročních příjmů. Větší úspory a zároveň menší závazky mají mezi srovnávanými populacemi pouze Slovinci. Ovšem průměrná domácnost, která žije v Evropské unii, méně odkládá (10,41 %) a více dluží (střední hodnota byla zveřejněna pouze pro eurozónu: 93,84 %).

BydlištěÚsporyDluhy

Německo

18,42 % 

84,70 % 

Švédsko 

18,34 % 

159,58 % 

Francie

14,61 % 

98,12 % 

Rakousko 

13,66%  

82,71 % 

Estonsko 

13,50 % 

66,30 % 

Slovinsko 

13,33 % 

44,43 % 

Belgie 

13,04 % 

104,34 % 

Česko 

12,41 % 

58,87 % 

Irsko

12,19 % 

111,60 % 

Maďarsko 

11,07 % 

33,31 % 

EU/eurozóna 

10,67 % 

93,84 % 

Slovensko 

10,24 % 

69,64 % 

Itálie

10,10 % 

61,56 % 

Chorvatsko 

10,03 % 

53,83 % 

Dánsko 

9,71 % 

214,16 % 

Finsko 

8,38 % 

115,34 % 

Portugalsko 

7,00 % 

92,58 % 

Spojené království 

6,51 % 

122,56 % 

Španělsko 

6,31 % 

93,01 % 

Lotyšsko 

5,99 % 

32,19 % 

Litva 

4,13 % 

36,42 % 

Polsko 

3,60 % 

57,67 % 

Kypr 

3,11 % 

134,18 % 

Řecko 

-3,48 % 

82,91 % 


Zdroj: poslední celoroční data podle Eurostatu, za předloňský rok.

Samotné úspory dlouhodobě ztrácejí hodnotu

Uvedené výsledky jsou vlastně paradoxní. Eurozóna má nízkou inflaci, ve sledovaném období tam produkty a služby meziročně zdražily o 1,2 %. Zatímco česká koruna ztrácela svoji hodnotu rychleji, tuzemské ceny totiž stouply o 2,8 %. Máme tedy větší motivaci, než Slováci nebo Španělé, abychom svoje peníze rozumně utráceli. Kupní síla samotné české koruny, pokud leží na obyčejném bankovním účtu nebo doma, jinak tímto tempem během 10 let spadne o více než pětinu.

Dluhy mají smysl, pokud slouží na investice

Otázka zní, co koupit, abychom neprodělali. Akciové, měnové a komoditní burzy jsou vrtkavé. Nemovitosti vypadají jako jistota, ale tuzemský realitní trh nyní připomíná přehnanou cenovou bublinu. Investovat ovšem můžeme také do sebe, ideálně do svého vzdělání. Špičkové rekvalifikační kurzy, například v oboru informačních technologií, bývají drahé. Ale dobří „ajťáci” potom mají odpovídající pracovní příležitosti a platy. Takže tato investice může vycházet výhodně, přestože třeba byla zaplacena půjčenými penězi.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Otevírání oken
    05. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Jak správně větrat? Nebojte se udělat průvan

    Bolest hlavy, únava nebo poruchy soustředění. Nedostatečné větrání si rychle vybere svou daň. Ve většině českých domácností ke správné výměně vzduchu bohužel nedochází. Jak to vypadá u vás? Větráte alespoň třikrát za den?

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • LED žárovky
    28. října 2023|Jana Březinová
    Přepis energií – vše, co potřebujete vědět

    Přepisu energií se nevyhnete při stěhování, koupi nemovitosti nebo řešení dědictví. Při součinnosti původního a nového odběratele proběhne během 2–4 týdnů. Ne vždy ale vše běží jako po másle. Zjistěte, jak na přepis energií a jak vyřešit případné komplikace.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Žádost o hypotéku krok za krokem - krabice, obývák, žena vyplňuje formulář
    21. června 2023|Monika Šaríková
    Žádost o hypotéku krok za krokem

    Hypotéka představuje dlouhodobý finanční závazek, jehož pravidelná měsíční splátka zatíží rodinný rozpočet klidně až na 40 let. Vzhledem k výši hypotečního úvěru a délce splatnosti je proto vyřízení hypotéky zdlouhavé, plné papírování a může trvat i několik týdnů až měsíců. Proces urychlí důkladná příprava.