elektřina zlevňuje

Vývoj cen elektřiny v roce 2020: Bude se zlevňovat?

22. 7. 2020
|
Délka čtení: 5 min.

Do vývoje cen elektřiny v letošním roce zásadně zasáhla pandemie koronaviru. Kvůli restrikcím ze strany vlád po celé Evropě se vyrábí méně a to se vždy promítne i do spotřeby elektřiny. Nižší spotřeba by měla tlačit ceny dolů, a tak bychom se měli dočkat zlevňování. Je to ale skutečně tak?

Vývoj cen elektřiny 2019

Nejdříve se podíváme, jaký byl vývoj cen elektřiny v roce 2019. Co se týče ceníků dodavatelů, byl loňský rok ve znamení zdražování. Na konci roku 2018 totiž došlo k rapidnímu růstu cen elektřiny na burze, kdy se jedna megawatthodina obchodovala téměř za 60 eur. To se dodavatelé snažili promítnout v průběhu roku 2019 do svých ceníků. Někteří provedli jednorázové navýšení cen, jiní vsadili na postupné zdražování v rozestupu několika měsíců.

Za nárůstem cen stálo především zdražení emisních povolenek a stejně tak pokles těžby uhlí. V průběhu roku 2019 se však vývoj cen elektřiny začal vyvíjet již příznivějším směrem. V podstatě během celého roku cena elektřiny oscilovala mezi 50–55 eury/MWh.

Koronavirus zamával s vývojem cen elektřiny v 2020

Ačkoliv se na konci roku 2019 očekávalo, že se elektřina bude držet kolem stejné cenové hladiny, případně ještě zdraží kvůli vysoké poptávce, hned v prvním čtvrtletí došlo na burze k obrovským turbulencím. Na vině byla celosvětová pandemie koronaviru, která uvrhla trhy do obrovské nestability. K největšímu propadu došlo v polovině března, kdy cena elektřiny na pražské burze klesla až k 38 eurům/MWh.

Vzápětí se vývoj cen elektřiny stabilizoval a poslední dva měsíce se velkoobchodní cena elektřiny pohybuje mezi 40–45 eury/MWh. Ve srovnání s rokem 2019 se tak jedná o pokles asi o 10 eur, což znamená přibližně 20 %. Na pokles cen elektřiny má vliv především zpomalení ekonomiky. Spotřeba elektrické energie totiž v podstatě kopíruje vývoj HDP. Klesající poptávka po elektřině tlačí její ceny dolů.

Jak se budou vyvíjet ceny do konce roku 2020?

To je velmi obtížné předvídat. Velmi záleží na hospodářském vývoji. Evropské země zavádí různá opatření, jak ekonomiku opět nastartovat, nicméně je asi bláznivé se domnívat, že bychom se ještě během tohoto roku dostali na úroveň před koronavirovou krizí. Zároveň je nutné podotknout, že velkou část ceny elektřiny tvoří emisní povolenky, které potřebují pro vypouštění CO2 do ovzduší uhelné elektrárny, ale i výrobní závody. Jelikož se teď v Evropě méně vyrábělo, mohly se emisní povolenky ušetřit, a tak by jejich cena neměla být tak vysoká. Proto je pravděpodobné, že nižší cena elektřiny by měla vydržet i v následujících měsících.

Dočkáme se zlevnění u dodavatelů?

Velkoobchodní ceny elektřiny klesají, ale vaše faktura je stále stejná? Vývoj cen elektřiny na burze se promítá do cen dodavatelů až se zpožděním. To platí především pro velké dodavatele, protože ti nakupují elektřinu se značným předstihem. Dodávky pro letošní rok tak mají již kompletně pokryté loňskými nákupy. To znamená, že za elektřinu, kterou teď odebíráte, zaplatili ještě vysokou cenu. Na základě tohoto principu bychom se zlevnění měli dočkat v příštím roce, ale tím si spotřebitelé nemůžou být nikdy jistí. Jestliže se ceny elektřiny vyhoupnou opět nahoru, nebudou na sebe dodavatelé chtít brát riziko snížením cen a raději si vytvoří rezervy.

Výjimku tvoří tarify, které kopírují vývoj na burze. S jejich nabídkou se můžete setkat u některých dodavatelů a jejich výhoda spočívá právě v tom, že se změny cen na burze promítají do vaší fakturace prakticky okamžitě. To může být výhodné právě teď, když jsou velkoobchodní ceny nízké, ale samozřejmě to na druhou stranu představuje riziko v době zdražování.

Ke zlevňování by se mohly odhodlat také někteří z menších dodavatelů. Ti elektřinu nakupují flexibilněji, a tak mohou snadněji přistoupit ke snižování cen. Proto je důležité, aby se domácnosti nebály změnit dodavatele. Pokud se větší množství spotřebitelů odhodlá ke změně dodavatele, bude to vytvářet tlak na snížení cen i u těch ostatních, aby nepřišli o své zákazníky.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Elektroměr s kasičkou
    25. července 2024|Petr Woff
    Kdy chodí roční a mimořádné vyúčtování za elektřinu?

    Dodavatel, od kterého kupujete elektřinu, po vás každý měsíc požaduje zálohovou platbu. Na oplátku by vám měl v pravidelných ročních intervalech posílat vyúčtování za elektřinu. Nejdříve však potřebuje, aby distributor odečetl příslušný elektroměr. Jestli spěcháte, proveďte samoodečet a požádejte o mimořádně vyúčtování elektřiny. Poradíme, jak na to.

  • Technik kontroluje kotel
    10. června 2024|Petr Woff
    Nová zelená úsporám 2024: Co se změnilo a jak žádat o dotaci?

    Vláda navýšila rozpočet pro oblíbený dotační program, který slouží na zateplení bytových a rodinných domů, instalaci energetických zdrojů a jiné chytré investice. Nová zelená úsporám v roce 2024 nabízí českým domácnostem o 10 miliard Kč více, než bylo původně plánováno. Stoupla podpora pro komplexní renovace, například pro zateplení a souběžnou instalaci fotovoltaické elektrárny. Aktuální jsou také kotlíkové dotace, protože od září budou zakázány staré nevyhovující kotle.fallback mark

  • Instalace slunečních panelů
    19. května 2024|Petr Woff
    Jak využít solární energii na ohřev vody? Chytře a efektivně!

    Fotovoltaické panely vyrábějí elektřinu, ale vodu vám levněji ohřejí fototermické kolektory, které přeměňují sluneční energii rovnou na teplo. Potřebné technologie jsou přitom dotované. Když průměrná česká domácnost napojí svůj bojler nebo kotel na solární systém, na tepelné energii ušetří 5 000 Kč/rok. Otázka však zní, jestli se taková inovace vyplatí právě vám. Srovnáme vám různé možnosti, ceny a dotace.

  • 10. května 2024|Petr Woff
    Jak vybrat dodavatele elektřiny? Záleží nejen na ceně

    Při přechodu na levnější tarif vám klesnou měsíční zálohy a ušetříte tak na souhrnném ročním vyúčtování. Elektřinu kupujte od levného, férového a spolehlivého dodavatele. V České republice funguje volný energetický trh, na kterém působí desítky obchodních společností, takže máte široký výběr. V článku vám srovnáme ceny, smluvní podmínky a zákaznický servis jednotlivých dodavatelů.

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy.