Muž s kalkulačkou počítá vyúčtování za energie

Jak se vyznat ve vyúčtování za energie?

1. 5. 2022
|
Délka čtení: 10 min.

Každoroční vyúčtování bývá příjemným překvapením v případě přeplatku, ale může se změnit také ve zděšení, když se na faktuře vyjímá nedoplatek v řádech tisíců korun. Vyznáte se ve vyúčtování energií, abyste mohli ověřit, že dodavatel vše spočítal správně?

Jak se vyznat ve vyúčtování elektřiny

Nejprve se podíváme na vyúčtování elektřiny, protože to se týká úplně všech domácností. Ať odebíráte energie od jakéhokoliv dodavatele, vyúčtování bude vypadat podobně. Je to v podstatě vzor vyúčtování energií.

Na první straně vyúčtování energií najdete souhrnné informace – jakého období se vyúčtování týká, jaká je vaše distribuční sazba a produkt, který od dodavatele odebíráte. Dále zde zjistíte, jaký je konečný stav vyúčtování, tedy zda máte přeplatek, nebo naopak nedoplatek:

  • Přeplatek znamená, že výše vámi uhrazených záloh byla vyšší než skutečná spotřeba. Někteří dodavatelé přeplatek vrací automaticky na účet, jiné společnosti ho využívají na úhradu záloh v příštím období. Informace o způsobu vypořádání přeplatku byste měli najít na faktuře.

  • Nedoplatek vznikne v případě, že jste nehradili zálohy v dostatečné výši, a tudíž dodavateli dlužíte peníze za spotřebovanou elektřinu. Ve faktuře najdete informaci, jak vysoký je nedoplatek, jakým způsobem a do kdy ho dodavateli musíte uhradit. Obvykle se jedná o stejný způsob úhrady, jaký máte nastavený na platbu záloh, tedy nejčastěji inkaso. V tom případě si ověřte, že máte dostatečně vysoký limit, aby si dodavatel mohl platbu stáhnout z vašeho účtu.

Dodavatel by měl také uvést, jakým způsobem přeplatek nebo nedoplatek vznikl. To znamená, že porovná výši vámi zaplacených záloh se skutečnými náklady na elektřinu podle spotřeby. Dále můžete ve vyúčtování energií najít přehledný graf, ze kterého vyčtete podíl plateb za spotřebovanou elektřinu, její distribuci a ostatní poplatky.

V hlavičce se kromě adresy odběrného místa dozvíte své zákaznické číslo – to používejte pro komunikaci s dodavatelem, pokud budete mít nějaký problém.

Chci výhodnější elektřinu

Kolik aktuálně zaplatíte za elektřinu?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny momentálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Podrobnosti k vyúčtování na dalších stranách

Na druhé straně začíná podrobné vyúčtování vašeho odběrného místa. V první řadě se zde dozvíte, jakou máte velikost jističe. Ta bude určující pro výši poplatku za jistič.

Podrobné vyúčtování energií se dělí na obchodní a distribuční část:

  • Obchodní část se odvíjí od toho, jaký produkt máte u svého dodavatele sjednaný – záleží tedy na vaší volbě dodavatele.

  • Naopak distribuční část závisí na vašem distribučním území a regulovaných poplatcích, které určuje Energetický regulační úřad a jsou pro všechny domácnosti stejné. Distribuční území jsou v ČR tři:

    • EG.D Distribuce (jižní Čechy a jižní Morava),

    • PRE Distribuce (Praha),

    • ČEZ Distribuce (zbytek ČR).

Dodavatel vám účtuje spotřebu a stálou platbu

V obchodní části vyúčtování dozvíte, kolik vás stála spotřeba elektřiny podle spotřebovaných megawatthodin. Jestliže máte dvoutarifní sazbu, bude tato položka rozdělena na spotřebu v nízkém tarifu a vysokém tarifu. Dvoutarifní sazbu využívají domácnosti, které elektřinou vytápí, ohřívají vodu nebo nabíjí elektromobil.

Dále je zde stálá platba, což je fixní měsíční poplatek dodavateli, a daň z elektřiny. Daň z elektřiny se vypočítává podle spotřeby.

Ušetřit na energiích můžete i změnou dodavatele

Mezi možnosti, jak snížit účty za energie, patří i změna dodavatele. Pošlete nám svou fakturu a my vám zdarma vytvoříme nabídku přímo na míru.

Nemusíte se bát složité administrativy, případný přechod mezi dodavateli vyřešíme za vás.

Distribuční poplatky se odvíjí od typu jističe a distribučního území

Distribuce elektřiny závisí na velikosti jističe a distribučním území.

V distribuční (regulované) části vyúčtování elektrické energie najdete:

  • platbu za jistič (fixní měsíční poplatek),

  • cena za distribuci ve vysokém a nízkém tarifu (podle spotřeby v MWh),

  • systémové služby (podle spotřeby v MWh),

  • platba POZE (podle spotřeby v MWh),

  • činnost OTE (fixní měsíční poplatek).


Platba za jistič je závislá na velikosti vašeho jističe – v podstatě se jedná o poplatek za rezervovaný příkon. Poplatek za distribuci tvoří největší část z regulovaných plateb a u každého distributora se liší, určuje ho Energetický regulační úřad.

Systémové služby pokrývají náklady na přenos velmi vysokého napětí. Podpora výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů (POZE) je určena energetickým zákonem. Platba za činnost Operátora trhu (OTE) se platí instituci, která organizuje denní trh s elektřinou.


Historie spotřeby a zálohy

V každém vyúčtování energií najdete také historii spotřeby za vaše minulá období, abyste si mohli porovnat své platby. Součástí je rovněž přehled záloh, které jste během roku uhradili.

Na poslední straně vyúčtování byste měli najít výši záloh na další rok stejně jako bankovní účet, na který platby poukážete.

Jak se vyznat ve vyúčtování plynu

Stejně jako u elektřiny, také u plynu vypadá vzor vyúčtování energií u všech dodavatelů podobně. Na první straně vyúčtování zemního plynu najdete souhrnné informace, především konečný výsledek vyúčtování – zda vám vznikl přeplatek či nedoplatek. Uvidíte zde také porovnání zaplacených záloh a skutečných nákladů.

Na dalších stranách váš dodavatel uvádí detailní vyúčtování energií. Porovnává se vždy počáteční a konečný stav měřidla – tím získáte svoji spotřebu v metrech krychlových. Ta se však dále převádí na spotřebu v kilowatthodinách, protože vyúčtování dodávek se dělá v energetických jednotkách. Přibližně platí, že 1 m3 odpovídá 10,55 kWh, ale nejedná se o stálý koeficient.

To je z toho důvodu, že energie obsažená v 1 m3 plynu se může lišit. Proto ve vyúčtování najdete ještě položku spalné teplo objemové. Pokud tuto hodnotu vynásobíte spotřebou v metrech krychlových, dostanete spotřebu v kilowatthodinách.

Chci výhodnější plyn

Jaké ceny plynu aktuálně nabízí dodavatelé?

Spočítejte si v naší kalkulačce, jaké ceny plynu vám momentálně nabídnou dodavatelé plynu.

Kolik platíte za distribuci plynu?

Ve vyúčtování energií je rozepsána také částka, kterou platíte za distribuci plynu. Distributoři plynu jsou v České republice tři a každý z nich má na starost vyhrazené území:

  • Pražská plynárenská (Praha)

  • EG.D (Jihočeský kraj)

  • GasNet (zbytek ČR).


Distributoři se starají o plynárenskou soustavu a zajišťují přepravu plynu.

Poplatky za distribuci se platí fixní za rezervovanou kapacitu a dále za každou přepravenou kilowatthodinu. V přepočtu na spotřebu ještě hradíte malý poplatek za činnost operátora trhu.

Nová výše záloh se odvíjí od minulé spotřeby

Podle toho, zda vám v minulém období vznikl přeplatek nebo nedoplatek, vám dodavatel stanoví výši záloh na další období. Jejich rozpis a číslo účtu najdete na konci vyúčtování energií.

Plyn se při malé spotřebě často hradí jen čtvrtletně, proto si pečlivě nastudujte, které měsíce musíte zálohu odeslat. Nejjednodušším řešením je nastavení inkasa na pravidelné platby.

Kalkulačky cen energií

Trápí vás vysoké účty za energie?

Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů v našich kalkulačkách a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější. Případný přechod k jinému dodavateli vyřešíme zdarma za vás.

Kdy chodí vyúčtování energií

Vyúčtování energií obdržíte obvykle na jaře. Nicméně termíny se mohou lišit, protože to, kdy chodí vyúčtování energií, závisí zejména na termínu, kdy došlo k odečtům. Ty provádí pracovníci distributora elektřiny či plynu, nikoliv dodavatel. V některých případech si můžete udělat samoodečet energií. Teprve poté, co dodavatel obdrží od distributora údaje o spotřebě, může vystavit vyúčtování energií.

Potřebujete ovlivnit termín, kdy chodí vyúčtování energií, například kvůli stěhování nebo novému nájemníkovi? V tom případě můžete požádat o mimořádné vyúčtování. Nicméně počítejte s tím, že většinou bývá zpoplatněno.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Dráty vysokého napětí
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Jaké jsou ceny elektřiny v EU? Česká republika není nejdražší

    Evropská unie věří volnému trhu, takže cena elektrické energie vzniká na velkoobchodních burzách. Jednotlivé členské státy však spotřebitelům připočítávají různé distribuční poplatky a daně, nebo rozdávají dotace. Proto průměrná nizozemská domácnost zaplatí za kilowatthodinu (kWh) čtyřikrát více než typická bulharská rodina. Ale bouřlivým vývojem prošla také Česká republika.