Přístav v Chorvatsku

Vlastním autem do Chorvatska: pozor na dopravní předpisy

11. 11. 2020
|
Délka čtení: 6 min.

Spousta lidí musela své cestovatelské sny pro letošní rok značně “zkrouhnout” kvůli epidemii Covid-19. Jakýmsi majákem ale zůstalo Chorvatsko, do kterého Češi nejčastěji jezdí vlastními vozidly. Proto by si měli dávat pozor na drobné odlišnosti v dopravních předpisech. A to nejen v Chorvatsku, ale také v zemích, kterými se projíždí.

Znáte dobře dopravní předpisy v zahraničí, ale i doma v ČR?

Aby vás po cestě do Chorvatska nepřekvapily žádné nepříjemnosti a problémy, a to ani v podobě pokuty udělené za dopravní přestupek, seznamte se důkladně s pravidly silničního provozu ve všech zemích, kterými plánujete projíždět včetně finálního Chorvatska.

Nejčastěji se do Chorvatska jezdí přes Rakousko a Slovinsko nebo přes Slovensko a Maďarsko. Neuškodí přitom, když si zároveň zopakujete předpisy aktuálně platné také pro Českou republiku. Podle stylu jízdy řidičů na českých silnicích se totiž občas zdá, že je čeští řidič neznají zrovna nejlépe.

Bezpečná cesta autem do Chorvatska dle předpisů

Pravidla silničního provozu neexistují proto, aby se porušovala. Jejich hlavním smyslem je poskytnout automobilové dopravě pevný a jednotný řád a umožnit tak bezpečné cestování autem ve stále houstnoucím provozu všem účastníkům.

Že se dopravní předpisy nedodržují tak, jak by měly, bohužel potvrzují statistiky dopravních nehod. Mezi nejčastější příčiny vzniku dopravních nehod totiž patří porušování předpisů, zejména pak nepřiměřená rychlost, nedání přednosti v jízdě a nebezpečné předjíždění.

Nestačí však znát předpisy platné v České republice. Cestujete-li autem do Chorvatska, vždy si zjistěte i dopravní předpisy platné v zemích, kterými plánujete projíždět. Jsou podobné, nikoliv však stejné. A platí to i pro výše pokut uložených za dopravní přestupky.

Dopravní předpisy v Rakousku

Porušovat nejvyšší povolenou rychlost se v Rakousku nemusí vyplatit. Pokud řidiče zastaví policejní hlídka za rychlost, hrozí mu pokuta až do výše cca 56 000 Kč a riziko odebrání řidičského průkazu. Pokuta až 151 000 Kč a ztráta řidičského oprávnění minimálně na 4 měsíce hrozí řidiči přistiženému při řízení pod vlivem alkoholu.

  • Nejvyšší povolené rychlosti v Rakousku: 130 km/h na dálnici, mimo obec 100 km/h a 50 km/h v obci

  • Tolerance alkoholu za volantem: 0,1 promile u začínajících a profesionálních řidičů, 0,5 promile u zkušených řidičů

Vědět byste také měli, že je zakázané používání mobilního telefonu za jízdy bez handsfree. Děti do 150 cm musí používat dětskou sedačku a děti do 14 let nesmí sedět na přední sedačce spolujezdce vedle řidiče. V Rakousku také platí zákaz kouření v autě, ve kterém sedí nezletilé dítě či děti.

Dopravní předpisy ve Slovinsku

Na slovinských silnicích hrozí řidiči za porušení rychlosti pokuta ve výši až 30 000 Kč a při překročení povolené rychlosti o více jak 30 km/h i okamžité odebrání řidičského průkazu. Tolerance alkoholu je nulová u mladých řidičů do 21 let, začínajících a profesionálních řidičů.

  • Nejvyšší povolené rychlosti ve Slovinsku: 130 km/h na dálnici, 110 na silnicích pro motorová vozidla, mimo obec 90 km/h a 50 km/h v obci

  • Tolerance alkoholu za volantem: 0,5 promile u zkušených řidičů

Děti do 150 cm musí používat dětskou sedačku (pokuta cca 3 000 Kč). Všichni pasažéři musí mít vlastní reflexní vestu. Také zde platí zákaz používání mobilního telefonu za jízdy bez handsfree (pokuta cca 3 000 Kč).

Dopravní předpisy na Slovensku

Ani Slovensko se svými dopravním předpisy příliš neliší. Za překročení maximální rychlosti řidiči hrozí pokuta až 26 000 Kč a zabavení řidičského průkazu na místě. Za jízdu pod vlivem alkoholu může řidič zaplatit přes 30 000 korun a rovněž mu hrozí odnětí řidičského oprávnění.

  • Nejvyšší povolené rychlosti ve Slovinsku: 130 km/h na dálnici, mimo obec 90 km/h a 50 km/h v obci

  • Tolerance alkoholu za volantem: nulová tolerance

Děti do 150 cm musí používat dětskou sedačku a všichni pasažéři v autě musí mít vlastní reflexní vestu. Také zde platí zákaz používání mobilního telefonu za jízdy bez handsfree (pokuta cca 1 540 Kč).

Dopravní předpisy v Maďarsku

Pokud překročíte rychlost v Maďarsku, hrozí vám pokuta ve výši až 12 000 korun na místě, ve správním řízení až 24 000 korun, a pokud se projedete v odstaveném pruhu, může vás policie připravit o dalších 12 tisíc korun. Pivo si nikde po cestě raději nedávejte, Maďaři stejně jako v ČR netolerují žádný alkohol v krvi.

  • Nejvyšší povolené rychlosti v Maďarsku: 130 km/h na dálnici, 110 na silnicích pro motorová vozidla, mimo obec 90 km/h a 50 km/h v obci

  • Tolerance alkoholu za volantem: nulová tolerance

Děti do 135 cm musí používat dětskou sedačku a všichni cestující ve vozidle musí mít v případě nehody či poruchy vlastní reflexní vestu. V Maďarsku rovněž platí zákaz používání mobilního telefonu bez handsfree (pokuta cca 2 400 Kč).

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?

  • žena telefonuje po nehodě u auta ve sněhu
    13. února 2024|Jana Březinová
    Nehody v zimě: Jak jim předcházet a jak si auto správně pojistit

    V posledních letech bývají zimy mírnější, přesto každoročně na namrzlých silnicích zemře kolem 20 osob a asi 1000 se zraní. Řidiči nejsou zvyklí jezdit v zimních podmínkách, a tak je náledí a sníh na vozovce často zaskočí. Na co si dát na silnicích pozor, jaká zimní výbava vám nesmí chybět a jak si auto na zimu správně pojistit?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • pohonne-hmoty
    24. ledna 2024|Petr Pohůdka
    Kolik stojí benzín a nafta? Srovnáváme ceny pohonných hmot v tuzemsku a zahraničí

    Ceny pohonných hmot v posledních třech měsících výrazně klesly. Benzín i nafta stojí v průměru okolo 36 Kč/litr. Zlevňuje se především kvůli propadu cen ropy na světových trzích. Nejvyšší ceny jsou tradičně v Praze, naopak nejvýhodněji natankujete v Královéhradeckém kraji. V rámci Evropské unie je nejlevnější benzín v Bulharsku a Rumunsku. Podívejte se na grafy porovnávající současné ceny pohonných hmot v ČR a EU.

  • 10. ledna 2024|Jana Březinová
    Jaké změny platí pro řidiče od 1. ledna 2024?

    Se začátkem roku se řidiči v ČR musí připravit na mnoho novinek zejména v souvislosti s novým zákonem o silničním provozu. Mění se bodový systém i výše pokut. Už s sebou není třeba vozit doklady od auta, velký technický průkaz se dokonce ruší. Dálniční známka zdraží o 800 Kč a na silnice vyjedou už 17letí řidiči. Jaké novinky pro řidiče od letoška platí?

  • Auto po autonehodě
    28. prosince 2023|Jana Březinová
    Víte, jak získat odpovídající odškodnění po dopravní nehodě?

    Poškození při dopravní nehodě mají často nárok na násobně vyšší částky, než jim přiznala pojišťovna. Na vině bývají nesprávně vyplněné formuláře nebo chybějící lékařské zprávy. Navíc někdy o kompenzaci ani nežádají, protože nechtějí viníka popotahovat u soudu. Odškodnění se však řeší přímo s pojišťovnou a vyplácí se z povinného ručení.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • mladý muž za volantem - jak vybrat první auto
    30. listopadu 2023|Jana Březinová
    Jak vybrat první auto

    Spolehlivé, bezpečné, kompaktní, s nízkou spotřebou. Snadno se s ním manévruje a parkuje. Pár ťukanců se na něm ztratí. Náhradní díly jsou dostupné a levné, stejně jako povinné ručení. Podobně bychom mohli shrnout, jak vypadá nejlepší první auto. Splňuje to třeba Škoda Fabia nebo VW Golf.