Povinná výbava na motorku v EU 2023

16. 11. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

V České republice se motorkáři neobejdou bez svých dokladů, helmy a lékárničky. V některých zahraničních destinacích však potřebují speciální oděv, reflexní vestu, výstražný trojúhelník, nebo dokonce náhradní brýle! Přečtěte si, jak se liší povinná výbava na motorku v různých státech. Porovnáme země Evropské unie.

V tuzemsku si vystačíte s málem

Pokud jezdíte na mopedu, potřebujete pouze ochrannou přilbu (helmu) a doklady. Jde o řidičský průkaz, malý techničák (osvědčení o registraci vozidla, část I.) a zelenou kartu (stačí v elektronické verzi). Motorkáři musejí mít navíc ještě lékárničku, aby se ošetřili po případné havárii.

Povinná výbava na motorku v České republice:

  • doklady (řidičák, malý techničák, zelená karta)

  • helma + ochrana zraku (štít nebo brýle)

  • motolékárnička (rukavice, obinadlo, obvazy)

V motolékárničce nesmí chybět:

  • nealergenní nitrilové nebo latexové rukavice s nízkým obsahem bílkovin

  • škrtící obinadlo určené výrobcem pro zástavu tepenného krvácení

  • hotový obvaz s jedním polštářkem

  • hotový obvaz se dvěma polštářky

Oba hotové obvazy musejí být široké minimálně 8 centimetrů a jejich savost nesmí být nižší než 800 gramů/m2

Rukavice, obinadlo a obvazy musejí být čisté a neporušené. Lékárničku dejte do samostatného pouzdra, které následně uložte na suché a snadno přístupné místo, kam nemůže dopadat přímé sluneční záření.

povinná-výbava-na-motorku-v-české-republice

V ČR hrozí pokuta až 2 000 Kč

Základní příslušenství pro motorku není tak objemné jako povinná výbava auta, běžný motocykl ostatně nemá prostor pro náhradní kolo nebo pro výstražný trojúhelník. Ale kdyby policisté zjistili, že jste svoje povinnosti zanedbali, pravděpodobně by vás potrestali. Pokuta za neúplnou výbavu se může vyšplhat až na 2 000 Kč, takže se před každým výjezdem ujistěte, že vám opravdu nic nechybí. 

Zelenou kartu už nemusíte vozit s sebou

Tresty padají také za chybějící dokumenty. Česká republika se pomalu digitalizuje, ale řidičák a techničák potřebujete ve fyzické (papírové) formě. Zelená karta naší státní správě stačí v elektronické verzi – tedy jako soubor PDF nebo obrázek v telefonu, který nemusí mít nutně zelenou barvu. Na zahraniční cesty ale raději vozte všechny doklady v papírové formě.

Doporučujeme i vestu a nářadí

Prošli jsme povinnou výbavu, ale raději přidejte ještě další užitečné pomůcky. Do tašky, batohu nebo kapsy si strčte také reflexní vestu pro případ, že byste museli nouzově zastavit v místech, kde není dovoleno parkování. 

Dále vám doporučujeme, abyste s sebou vozili základní nářadí: kleště, šroubováky, klíče a další užitečné nástroje.

Zároveň přiberte sprej na řetěz a opravnou sadu na pneumatiky: bombičky, ventilek, vrták, nůž, řezák, knoty, lepidlo apod.

Povinné ručení

Buďte připraveni

Přestože sami jezdíte dobře a ohleduplně, může se stát, že narazíte na defekt nebo na zbrklého kolegu. Po banálním karambolu, který nevyžaduje policejní zásah, musíte podle zákona sepsat záznam pro pojišťovnu. Proto si vytiskněte formulář o dopravní nehodě, jehož předlohu si stáhněte na webu Ministerstva dopravy.

Nezapomeňte si sjednat výhodné povinné ručení, abyste ušetřili a snadněji překonali případné problémy. Využijte naši kalkulačku, která vám srovná pojišťovny, jejich podmínky a ceny. Nejlepší pojistné balíčky obsahují také asistenční službu s nouzovým odtahem a odvozem.

Povinná výbava motorky v zahraničí

V roce 1968 vznikla tzv. Vídeňská úmluva, která zjednodušuje mezinárodní silniční provoz. Podle tohoto dokumentu stačí, když máte svůj automobil či motocykl vybavený podle české legislativy –⁠ a můžete jet do sousedních zemí. Vídeňská úmluva se však nevztahuje na vybavení, které mají předepsané samotní řidiči. Takže slovenští nebo němečtí zákonodárci vám mohou přikázat, abyste si na jejich silnice vzali třeba reflexní vestu.

Mezi jednotlivými zeměmi Evropské unie nejsou propastné rozdíly. Nikde se vám nestane, že byste s sebou museli táhnout úplně absurdní závaží. Přece jenom ale existují určité mezistátní odlišnosti

Srovnávací tabulka pro celou EU

Motorkáři ve všech státech Evropské unie nutně potřebují přilbu. Většinou musejí po celou jízdu svítit předními světly, i když je zrovna jasný den. Málokde ale k povinné motorkářské výbavě patří lékárnička, speciální oblečení, reflexní vesta a výstražný trojúhelník. Porovnejme, kde jsou tyto prvky nutné – a kde dobrovolné.


StátZapnutá světlaLékárničkaSpeciální oblečení *Reflexní vestaVýstražný trojúhelník *

Belgie

ANO

Ne

ANO

ANO

Ne

Bulharsko

ANO

ANO

Ne

Ne

Ne

Česká republika

ANO

ANO

Ne

Ne

Ne

Dánsko

ANO

Ne

Ne

Ne

Ne

Estonsko

ANO

Ne

Ne

Ne

Ne

Finsko

ANO

Ne

Ne

Ne

Ne

Francie

ANO

Ne

ANO

ANO

Ne

Chorvatsko

ANO

Ne

Ne

Ne

Ne

Irsko

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Itálie

ANO

Ne

Ne

Ne

Ne

Kypr

ANO

Ne

Ne

Ne

Ne

Lotyšsko

ANO

Ne

Ne

Ne

Ne

Lucembursko

ANO

Ne

Ne

ANO

Ne

Maďarsko

Ne

Ne

Ne

ANO

Ne

Malta

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Německo

ANO

ANO

Ne

ANO

Ne

Nizozemsko

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Polsko

ANO

Ne

Ne

Ne

Ne

Portugalsko

ANO

Ne

Ne

ANO

Ne

Rakousko

ANO

ANO

Ne

Ne

Ne

Rumunsko

ANO

Ne

Ne

ANO

Ne

Řecko

Ne

ANO

Ne

Ne

Ne

Slovensko

ANO

ANO

Ne

ANO

ANO

Slovinsko

ANO

Ne

Ne

ANO

Ne

Španělsko

ANO

Ne

Ne

ANO

Ne

Švédsko

ANO

Ne

Ne

Ne

ANO

* Na Slovensku a ve Švédsku je výstražný trojúhelník povinný pro tříkolku a motorku s postranními vozíkem (sajdkárou). V Belgii potřebujete rukavice, bundu a kalhoty s dlouhými rukávy a nohavicemi, plus boty, které chrání kotníky. Ve Francii musíte mít speciální helmu a rukavice, obojí certifikované jako CE (conformité européenne, evropská shoda), na přilbě jsou navíc nezbytné reflexní nálepky.

motorka-cestování

Reflexní vesta na motorku – povinná výbava?

Retroreflexní pásy na blůze, tričku nebo kabátě výborně odrážejí světlo, a proto jsou jejich nositelé lépe viditelní. V České republice na sobě musíte mít reflexní oděvní doplňky, pokud nouzově zastavíte na silnici mimo obec a vystupujete ze svého automobilu. „To neplatí pro řidiče motocyklu, mopedu a nemotorového vozidla,” stojí v našem zákoně o silničním provozu.

Výrazný oděv vám však na vozovce může zachránit život, což pochopili zákonodárci v Německu, Francii, Španělsku, Rumunsku, Maďarsku, Slovinsku nebo na Slovensku. Tam platí jasná rovnice: reflexní vesta na motorku = povinná výbava pro motorkáře.


Tip na poslech

Podcast Nepodceňto

Poslechněte si podcast na téma Na motorce za hranice. Jak připravit motorku před vyjetím? A jak se zabalit na delší cestu do zahraničí?

Zvláštnosti v jiných státech Evropské unie

Jestli jste krátkozrací nebo dalekozrací, v Německu jsou vaší povinnou motorkářskou výbavou náhradní brýle. Ve Španělsku a Irsku byste porušili zákon, kdybyste měli zapnutou technologii, která upozorňuje na policejní radary. Španělští a irští policisté nechtějí, abyste věděli, kde měří vaši rychlost. Pokud používáte navigaci, která detekuje policejní radary, tuto funkci vypněte (deaktivujte). 

Občas také potkáte bláznivé řidiče, kteří nedodržují ani elementární pravidla. Například někteří jihoevropští motorkáři jezdí bez helmy, přitom telefonují nebo dokonce v ruce drží kávu! Místní bohémy nenapodobujte, abyste dojeli v pořádku a nebyli zastaveni policií, která může být přísnější k cizincům než k místním starousedlíkům! 

Povinná výbava – Slovinsko, Rakousko

Vyložené bizarnosti jsme v evropských legislativách nenašli, což berme jako dobrou zprávu. Typickými představitelkami starého kontinentu jsou malé alpské země. V Rakousku vozí motorkáři povinně lékárničku, ve Slovinsku mají přikázanou reflexní vestu. V obou zemích jsou samozřejmostí helmy a rozsvícená přední světla. Nejde o žádné byrokratické šílenosti, spíše o minimální bezpečnostní nároky.


Na dlouhé cesty doporučujeme havarijní pojištění

Dlouhé zahraniční cesty bývají rizikovější než krátké domácí projížďky. Proto raději uzavřete také havarijní pojištění, které na rozdíl od povinného ručení kryje škody na vaší vlastní motorce. Vyplňte základní údaje v naší kalkulačce, abychom vám srovnali výhodné nabídky pojišťoven.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Muž na motorce v helmě
    18. listopadu 2023|Jana Březinová
    Jak vybrat motorku pro začátečníka

    Při výběru vezměte v úvahu kubaturu a výkon motorky, terén, kam se se s ní chystáte, i svůj rozpočet. Poradíme, jestli koupit novou, nebo ojetou motorku a s jakými náklady navíc byste měli počítat. Naše tipy vám přijdou vhod při výběru motorky, ať už máte čerstvé papíry, nebo se k jízdě na dvou kolech vracíte po mnoha letech.

  • motorka zima
    12. listopadu 2023|Srovnejto.cz
    Jak připravit motorku na zimu?

    Do zazimování motorky se můžete pustit, jakmile uhodí první ranní mrazíky. Nezapomeňte motorku důkladně umýt, dotankovat a dofouknout pneumatiky. Nechcete motorku ukládat ke spánku? Jízdu na dvou kolech si užijete i v zimních měsících, ale jen s pořádným vybavením.

  • Muž vyměňuje olej u motocyklu
    25. října 2023|Petr Pohůdka
    Jak připravit motocykl na STK

    Bez platné STK s motorkou na silnici nesmíte. Na rozdíl od automobilů vám ale stačí prohlídka jednou za 4 roky. Pohlídejte si hlavně funkčnost světel, brzd a stav výfuku. Dodatečně instalované díly musí splňovat bezpečnostní a technické normy. Co dalšího byste měli vědět o STK motocyklu?

  • Řidičák na motorku - úspěšná zkouška v autoškole
    12. října 2023|Petr Pohůdka
    Řidičák na motorku – na co se připravit

    Řidičák skupiny AM na nejslabší motorky si můžete udělat už v 15 letech. Na řidičský průkaz A si ale počkáte až do 24 let. Za výcvik v autoškole zaplatíte nejméně 10 tisíc Kč, v Praze počítejte i s více než dvojnásobnými částkami. U závěrečných zkoušek budete prokazovat znalost teorie a předvádět předepsané jízdní úkony včetně slalomu. Na co dalšího se u řidičáku na motorku připravit?

  • Výlet na motorce
    29. září 2023|Jana Březinová
    Výlety na motorce po ČR: Kde provětrat novou mašinu

    Pořídili jste si novou motorku? Máme pro vás tipy na výlety na motorce, které si v rámci Česka nesmíte nechat ujít. Objevte trasy plné zatáček, zajímavé pamětihodnosti i vynikající restaurace.

  • motorkář v Alpách
    23. září 2023|Petr Pohůdka
    Jak vybrat výbavu na motorku na dlouhé cesty

    Kvalitní a bezpečné oblečení, uzamykatelné kufry na motorku nebo povinná výbava přizpůsobená navštěvovaným zemím. Vícedenní výlety na dvou kolech vyžadují delší přípravu. Jaká výbava vám na dlouhých cestách přijde vhod?

  • Zabezpečení motorky - zámek na kolo
    17. září 2023|Petr Pohůdka
    Zabezpečení motorky: Jak zastavit zloděje

    Lankové a řetězové zámky, zámek kotoučové brzdy s alarmem nebo GPS lokátor. Zabezpečení motorky proti krádeži má různou podobu. Který způsob ochrany je nejlepší? Záleží na konkrétní situaci. Nejlépe uděláte, když zkombinujete více prvků.