Lyžař padá

Pojištění na hory v době „covidové“

Letos se Češi před cestou na lyže do zahraničí musejí řídit cestovatelským semaforem. Pokud bude cílová země z epidemiologického hlediska bezpečná, ochrání je cestovní pojištění i v případě onemocnění koronavirem.

Lyžařská střediska v zahraničí navštíví ročně statisíce Čechů. Letos bude situace kvůli pandemii koronaviru jiná. Za hranice se čeští lyžaři možná ani nedostanou a budou se muset spokojit s tuzemskými skiareály. Rozhodne vývoj epidemiologické situace v České republice a ostatních evropských zemích. V prosinci minulého roku zůstala většina alpských lyžařských středisek pro veřejnost uzavřena. Ve většině zemí neotevřely ani hotely, penziony a restaurace. Alpskými zeměmi, kde vlekaři odstartovali zimní sezónu už v prosinci, bylo Švýcarsko a Rakousko. Čechům se ovšem kvůli povinné karanténě cesta do těchto zemí nevyplatila.

Rozhodne aktuální situace v lednu 2021

V případě výrazného zlepšení epidemiologické situace by se mohla alpská lyžařská střediska otevřít už v lednu. Podle informací ministerstva zahraničních věcí plánuje Itálie a Francie start sezóny nejdříve od 7. ledna 2021. V německých Alpách se vleky nerozjedou minimálně do 10. ledna (pozn.: informace k 10. 12. 2020). Vzhledem k dosavadnímu vývoji pandemie koronaviru je ovšem potřeba brát tyto termíny spíše jako určitý příslib.

Pokud se letos skiareály v Alpách přeci jen otevřou pro veřejnost, neznamená to automaticky, že se na sjezdovky dostanou i Češi. Počty nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel jsou u nás stále vysoké a lze očekávat, že sousední země nebudou příliš spěchat se zařazením České republiky mezi bezpečné země.

Sledujte cestovatelský semafor

Češi, kteří se letos nehodlají lyžování v Alpách vzdát, by měli před plánovaným termínem odjezdu do zahraničí sledovat aktuální doporučení na stránkách ministerstva zahraničních věcí. V mapě cestovatele #COVID19 jsou podrobně popsány podmínky vstupu do vybrané země a rovněž povinnosti po návratu zpět do České republiky. Na stránkách je také uvedeno aktuální riziko nákazy koronavirem v jednotlivých zemích.

Cestovní pojištění si sjednejte vždy

Před každou cestou do zahraničí se vyplatí uzavřít cestovní pojištění s dostatečně vysokými limity pojistného plnění. V případě lyžařské dovolené by mělo pojištění obsahovat kromě pojištění léčebných výloh a asistenčních služeb rovněž pojištění odpovědnosti, úrazové pojištění a případně i pojištění zavazadel. Pro běžné zimní sporty, kam patří například sjezdové či běžecké lyžování a snowboarding na oficiálních tratích, není většinou vyžadováno speciální připojištění. Rizikovější sportovní aktivity si lze připojistit navíc. V podmínkách pojišťoven jsou také vyjmenovány konkrétní extrémní aktivity, které jsou příliš rizikové, a tudíž nepojistitelné.

Cestovní pojištění a covid-19

Cestovní pojištění kryje léčebné výlohy spojené s onemocněním covid-19 pouze za určitých podmínek. Rozhodující pro nárok na pojistné plnění je, jak vysoké bylo riziko nákazy koronavirem v cílové zemi v době vašeho odjezdu z České republiky. S úhradou léčebných výloh souvisejících s onemocněním covid-19 nebudete mít problém v případě, kdy podle semaforu ministerstva zahraničních věcí bylo dovoleno do země cestovat, tedy když byla země na semaforu označena zelenou nebo oranžovou barvou. Pokud ovšem na semaforu svítila červená, což znamená, že v cílové zemi bylo riziko nákazy vysoké, cestovní pojištění je platné, ale s výlukou na události spojené s koronavirem.

Na co máte nárok při zdravotních komplikacích v zahraničí?

Při výběru cestovního pojištění na hory je potřeba sledovat, co vše je z pojištění v souvislosti s covidem hrazeno. Pokud se v zahraničí dostanete do nařízené preventivní karantény a nemáte zdravotní komplikace, proplácí například AXA náklady na ubytování a stravu v rámci této karantény (pokud neprobíhá v rámci dohodnutého ubytování a stravování pojištěného nebo na náklady místních úřadů). Nárok máte rovněž na proplacení nákladů na návrat domů po ukončení nařízené preventivní karantény, nemůžete-li využít původně plánovaný způsob dopravy.

Pokud v zahraničí onemocníte a test u vás potvrdí onemocnění covid-19, kryje cestovní pojištění rizika v rámci léčebných výloh na vaši hospitalizaci. Podmínkou ovšem je, že se země podle semaforu ministerstva zahraničních věcí nachází v zeleném nebo oranžovém stupni.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?