tura-slovinsko

Objevte krásy Slovinska: Máme pro vás 5 tipů, co navštívit

Nedotčená příroda, horské masivy, zrcadlová jezera, nekonečné zelené pastviny a milí lidé – to je jen ve zkratce část toho, na co se můžete těšit při návštěvě Slovinska. Stát, který obývají asi 2 miliony obyvatel, hraničí s Rakouskem, Maďarskem, Chorvatskem a Itálií. Snadno se sem dostanete autem zhruba za sedm a půl hodiny. A co během dovolené ve Slovinsku navštívit? Tady je pár tipů!

Bledské jezero

Jezero Bled, neboli také Bledské jezero, je jedním z nejoblíbenějších turistických cílů. Fotka zrcadlové hladiny obřího jezera s maličkatým kostelíkem, plní sociální sítě. Pokud toužíte po fotce z tohoto čarokrásného místa, raději se sem vypravte mimo hlavní sezónu. Jezero je totiž často v obklopení davů turistů a ceny tady předčí i ty na Václaváku. Že vás nekonečné čekání na dokonalou fotku neláká? Vydejte se kousíček dál k jezeru Bohinj, které nabízí okouzlující výhledy a jedinečná panoramata. To vše bez turistů a davů.

Bledské jezero a okolní krajina

Julské Alpy

Většina z nás si pod pojmem dovolená ve Slovinsku představí hory. A nutno říct, že tyhle představy rozhodně nejsou liché. Slovinsko protínají tři hlavní skalní masivy - Julské alpy, Kamnicko Savinjské Alpy a Karavanky. Turisté i místní přikládají největší význam právě Julským Alpám, kde najdete národní park Triglav. Ten byl pojmenován po nejvyšší hoře (2836 metrů). Ačkoli jde o jediný národní park Slovinska, vše kompenzuje jeho obrovská rozloha (85 tisíc hektarů), která zabírá zhruba čtyři procenta území Slovinska.

Přímořské městečko Piran

Jedno z nejkrásnějších a architektonicky nejhustěji zastavěných míst Slovinska Piran láká na architektonické skvosty, starobylý přístav, stísněné kamenné uličky i tradiční výrobu soli. Ta se tady těží už několik stovek let tradičním způsobem. Jedná se navíc o nejseverněji položené soliny Středozemního moře. Velkou část solin dnes pokrývá přírodní a ptačí rezervace, která je turistům přístupná. V jednom z těžařských domků najdete také muzeum těžby soli. A že Slovinsko a moře nejdou dohromady? Malebné přímořské městečko vás přesvědčí o opaku. Jen je potřeba počítat s vyššími cenami za ubytování i stolování.

Vesnice Lipica

Slyšeli jste někdy o hrdých koních – lipicánech? O jejich chov se zasloužil císař Karel v roce 1580, který do malebné vesničky Lipica přesunul hřebčíny ze sousední Itálie. Zhruba za dalších 400 let objevil světlo světla speciálně vyšlechtěný kůň – bílý lipicán. Pokud patříte mezi milovníky koní, rozhodně si nenechte ujít návštěvu zmíněné vesničky Lipica, kde se můžete projít historickým hřebčínem a bělostného lipicána si pohladit nebo se zúčastnit jeho drezúry při hodinovém představení.

Hrad Predjama

Viděli jste někdy hrad vtesaný rovnou do skály? Pokud ne, tak tak můžete učinit právě během dovolené ve Slovinsku. Hrad Predjama najdete cca 9 km severozápadně od Postojne – obřího jeskynního komplexu, která rozhodně stojí za návštěvu. Ale zpátky k téhle kuriozitce. Hrad je vsazen do středu svislé 123 m vysoké skály a obklopuje ho řeka Lokva, která nenápadně mizí do podzemí hluboko pod hradem. Dnešní podoba hradu odkazuje na 16. století a vidět tady můžete pozůstatky gotiky, románské a především renesanční architektury.

hrad-predjama

Ještě než vyrazíte

Slovinsko má co nabídnout milovníkům horské turistiky, přírodních krás i odpočinku u moře. Ale protože neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a nehoda není náhoda, je potřeba myslet ještě před tím, než vyrazíte, na odpovídající cestovní pojištění.. Slovinsko patří do Evropské unie a tak pro něj lze sjednat standardní a cenově dostupné pojištění v řádech několika stokorun. Abyste se v nabídkách jednotlivých pojišťoven zorientovali, využijte praktických online srovnávačů a nezávislých kalkulaček.

Jednoduše online

Cestovní pojištění na poslední chvíli

Při cestě do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Stihnete to během pár minut, klidně v den odjezdu.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.