Technik kontroluje kotel

Nová zelená úsporám 2021–2030: Co se změnilo a jak žádat o dotaci?

21. 1. 2023
|
Délka čtení: 10 min.

Oblíbený dotační program, který podporuje instalaci fotovoltaiky, zateplení domů a jiné energetické úspory, vstoupil do další dekády. Nová zelená úsporám v letech 2021 až 2030 nabízí českým domácnostem minimálně 39 miliard Kč. Mladý žadatel musí nejdříve sám zaplatit celou investici a potom dostane část uznatelných nákladů od státu. Důchodci a chudší domácnosti mohou získat všechny potřebné peníze předem v doprovodném dotačním programu Nová zelená úsporám Light.

Co je Nová zelená úsporám?

Nová zelená úsporám (NZÚ) je dotační program určený na podporu energetických úspor v rodinných a bytových domech. Cílem programu je zejména zvýšení energetické účinnosti budov a snížení emisí skleníkových plynů v souladu se strategií Evropské unie a aktuálními cíli ČR v oblasti úspor energie.

Příspěvek získáte například na střešní fotovoltaickou elektrárnu, na zateplení domu či na výměnu starého kotle za úspornější vytápění. Program Nová zelená úsporám běží od roku 2014. Zatím bylo podpořeno 126 tisíc projektů a vyplaceno 15 miliard Kč. Průměrná individuální dotace činí 200 tisíc Kč. Prostředky pocházejí z rozpočtu Evropské unie a z prodeje emisních povolenek. Žádosti přijímá a vyhodnocuje Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR).

Novinky v programu Nová zelená úsporám

Navazující program NZÚ byl vyhlášen 21. 9. 2021 a zaznamenal několik příjemných změn. Maximální míra podpory se zvýšila na 60 % uznatelných nákladů u rodinných domů a na 50 % u bytových domů, přičemž podpora na bytové domy se rozšířila po celé ČR. Další novinkou je, že se program NZÚ spojil s programem Dešťovka, který slouží na podporu lepšího hospodaření s dešťovou vodou. Zároveň se zvětšila podpora u výměny zdrojů tepla – nyní se dotace vztahuje například i na tepelné čerpadlo vzduch-vzduch. Další novinkou je financování nabíječky pro elektromobily ve výši 30 tisíc Kč.

Kromě rodinných domů můžete dotaci získat i na trvale obývaný rekreační objekt. V souladu s růstem cen na trhu stavebních materiálů a prací se zvýšily jednotkové dotace, tudíž z programu můžete získat nejen procentuálně vyšší podíl nákladů na stavbu či rekonstrukci, ale také vyšší absolutní částku. Další výhodou je, že se příspěvky mezi sebou mohou kombinovat a za propojení více opatření dokonce získáte bonus. V neposlední řadě potěší, že žádost včetně doložení potřebných dokumentů lze kompletně vyřídit elektronicky, a tak už vás nebude zatěžovat žádné papírování.

Kalkulačky cen energií

Trápí vás vysoké účty za energie?

Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů v našich kalkulačkách a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější. Případný přechod k jinému dodavateli vyřešíme zdarma za vás.

Na co se dotace z programu NZÚ vztahuje?

U rodinných domů se podpora vztahuje na tyto oblasti:

  • zateplení,

  • výstavba novostavby s nízkou energetickou náročností,

  • výměna hlavního zdroje tepla,

  • ohřev teplé vody,

  • fotovoltaické systémy,

  • využití dešťové a odpadní vody,

  • stínicí technika,

  • systém řízeného větrání s rekuperací,

  • zelené střechy,

  • využití tepla z odpadní vody,

  • dobíjení elektromobilu.


Kromě přímé podpory na nákup a instalaci dané technologie je možné získat dotaci na projektovou přípravu, odborný technický dozor či energetické hodnocení, a to až do výše 25 tisíc korun u zateplení, 35 tisíc u výstavby novostavby nebo 5 tisíc u instalace obnovitelných zdrojů energie.

Pokud plánujete větší rekonstrukci, může pro vás být motivací možnost získat bonusy. Ty činí 10 tisíc korun za každou kombinaci opatření (např. zateplení + fotovoltaika + dešťovka = 20 tisíc korun navíc). Spadáte-li pod strukturálně postižené regiony (Karlovarský, Moravskoslezský, Ústecký kraj), máte nárok na navýšení dotace o 10 %. Nízkopříjmová domácnost, která vymění zastaralý kotel za ekologický zdroj z kotlíkových dotací a bude zároveň žádat o NZÚ na zateplení, může získat bonus až 75 tisíc korun.

Dotace na výměnu kotle – jaké jsou možnosti

Vytápěcí systémy rozdělujeme do emisních a energetických tříd podle toho, kolik emisí vypouštějí do venkovního vzduchu a jaké dosahují efektivity. Do nejnižší kategorie patří nejšpinavější a nejnáročnější spotřebiče, do nejvyšší skupiny řadíme nejčistší a nejúčinnější modely. Od 1. září 2024 budou zakázány kotle na tuhá paliva, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Termín byl oproti původnímu plánu odložen o 2 roky, aby majitelé problematických přístrojů získali více času na výměnu. Takových domácností zbývá ještě 150 tisíc. Opozdilec může dostat pokutu 50 000 Kč.

Uhlí bylo donedávna nahrazováno zemním plynem, který má jakožto palivo nižší emise oxidu uhličitého. Jenomže potom se rozhořela rusko-ukrajinská válka, klíčové evropské plynovody (Nord Stream 1 a 2) a nyní zůstaly prázdné a nevíme, jestli bude alternativního fosilního paliva dostatek. Česká republika momentálně utlumila dotace na plynové kotle, ale intenzivně podporuje jiné vytápěcí systémy. Současným trendem se staly obnovitelné zdroje – dřevo, slisované dřevěné pelety nebo energie venkovního vzduchu, země a vody.

V dotačním programu Nová zelená úsporám jsou podporovány výměny starých vytápěcích systémů za kotle na biomasu (energetické třídy A+ a lepší) nebo tepelná čerpadla (A++ a lepší). Také tady platí určité limity. Maximálně 60 tisíc Kč dostanete na tepelné čerpadlo, které převádí teplo z venkovního do domácího ovzduší. Až 100 tisíc Kč obdržíte na automatický peletový kotel. Nanejvýše 140 tisíc Kč získáte na tepelné čerpadlo, které je napojené na fotovoltaiku a teplovodní vytápěcí systém.

Ještě velkorysejší jsou takzvané kotlíkové dotace. Cílí na nízkopříjmové domácnosti, jejichž průměrný čistý příjem v roce 2020 nepřesáhl 170 900 Kč na osobu. V tomto případě jsou administrativním centrem krajské úřady. Tady žadatelé dostávají 95 % způsobilých výdajů na výměnu starého kotle. Maximálně 180 000 Kč obdrží na tepelné čerpadlo. 130 000 Kč je nejvyšší individuální kotlíková dotace pro kotel na biomasu. Nanejvýše 100 000 Kč dostanete na kondenzační plynový kotel, pokud už je nainstalován nebo byl objednán do 30. 4. 2022. Krajské úřady vyplácejí minimálně 60 % celkové dotace jako zálohu, ještě před samotnou výměnou vytápěcího systému.

Kdo může o dotaci v NZÚ žádat?

O dotaci z programu Nová zelená úsporám mohou žádat majitelé či stavebníci rodinných a bytových domů z celé České republiky. Nově se program vztahuje i na osoby, které trvale bydlí v rekreačních objektech. O dotaci tedy mohou žádat jak fyzické osoby, tak právnické osoby či společenství vlastníků jednotek bytového domu.

Ještě, než se pustíte do stavby či rekonstrukce s vidinou dotace, je dobré si uvědomit, jaká to s sebou nese omezení. Abyste dosáhli na dotaci, musíte projekt přizpůsobit podmínkám příslušného programu – jen v tom případě vám bude podpora vyplacena. Dotační program je zaměřen na projekty většího rozsahu (např. kompletní zateplení domu) a obvykle se nevztahuje na menší opatření (např. výměna oken). Mějte také na paměti, že dotace se vyplácí ex post. To znamená, že nejprve vše financujete z vlastních zdrojů a teprve po dokončení prací a doložení všech potřebných dokumentů vám bude dotace vyplacena.

Ušetřit na energiích můžete i změnou dodavatele

Mezi možnosti, jak snížit účty za energie, patří i změna dodavatele. Pošlete nám svou fakturu a my vám zdarma vytvoříme nabídku přímo na míru.

Nemusíte se bát složité administrativy, případný přechod mezi dodavateli vyřešíme za vás.

Jak žádost o dotaci probíhá a co musí obsahovat

Žádost o dotaci probíhá v několika krocích.

1. Vyhledejte si projektanta a energetického specialistu

Než se pustíte do stavebních prací, zjistěte si podmínky, jak opatření realizovat, abyste na dotaci opravdu dosáhli. Splnění podmínek dotace je nutné doložit odborným posudkem od oprávněné osoby a většinou ho tvoří dvě části – projektová dokumentace a energetické hodnocení budovy (to platí zejména u zateplení nebo novostavby).

V jednodušších případech (např. výměna kotle) se nemusí dokládat tolik podkladů a může je připravit i odborná firma oprávněná k instalaci zdroje vytápění. Žádost o dotaci můžete podat sami nebo zplnomocnit zprostředkovatele.

2. Připravte si dokumenty k žádosti

Dokumenty, které budete k žádosti potřebovat, najdete v Závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory. Všechny pokyny a formuláře, které v žádosti využijete, najdete přímo na webu NZÚ v sekci Dokumenty pro rodinné domy.

Žádost se vyřizuje výhradně elektronicky, proto musíte dokumenty předat digitálně prostřednictvím informačního systému pro administraci žádostí – AIS SFŽP ČR. Pokud máte některé podklady k dispozici jen v papírově formě, naskenujte je a uložte ve formátu pdf. Není potřeba dokumenty elektronicky podepisovat či jinak digitálně ověřovat.

3. Založte si elektronickou identitu

Ještě než si založíte účet v systému AIS SFŽP ČR pro podání žádosti o dotaci, musíte mít elektronickou identitu občana, abyste mohli ověřit svoji totožnost. Jestliže ji nemáte zřízenou, založte si elektronickou identitu například pomocí Mobilního klíče eGovernmentu, eObčanky nebo bankovní identity.

4. Vyplňte žádost a vyčkejte

Přes tlačítko Podat žádost v záhlaví webu Nová zelená úsporám se dostanete do informačního systému, kde se zaregistrujete a hned se můžete pustit do vyplnění žádosti. Po odeslání žádosti o dotaci včetně všech požadovaných dokumentů kontroluje SFŽP technickou správnost podkladů, případně si e-mailem vyžádá opravu či doplnění.

5. Dostanete akceptační dopis

Je-li vše v pořádku, obdržíte akceptační dopis a začne vám běžet lhůta 24–36 měsíců (podle typu programu), abyste se pustili do realizace stavebních prací a doložili o nich potřebné doklady. S pracemi samozřejmě můžete začít už před podáním žádosti.

6. Doložte provedené práce

Při realizaci je nutné postupovat podle pokynů – například u zateplení musíte mít odborný technický dozor. Vždy volte dodavatelské firmy, které mají oprávnění pro vykonávání daných prací. Některé práce je možné provádět svépomocí. Veškeré podmínky najdete v Závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory.

Požadované dokumenty o realizaci prací nahrajte opět v digitální podobě do systému AIS SFŽP ČR a vyčkejte na připomínky.

7. Obdržíte peníze na účet

Po schválení dotace vám budou finanční prostředky vyplaceny bezhotovostně na vámi udaný bankovní účet.

Pro dotazy o dotacích z programu Nová zelená úsporám využijte bezplatnou telefonní linku 800 260 500 nebo e-mail info@sfzp.cz. Pokud si žádost vyřizujete sami, můžete využít také bezplatné konzultace na krajských pracovištích SFŽP ČR.

Nová zelená úsporám Light

Částečný příspěvek na chytré investice pomáhá průměrně vydělávajícím a bohatým občanům. Ale chudé domácnosti mají nízké nebo nulové úspory, takže nedokážou zaplatit ani 40 % investičních nákladů. Proto vznikl doprovodný dotační program Nová zelená úsporám Light. Pomůže některým seniorům, invalidům a nízkopříjmovým občanům, aby ušetřili na vytápění, přestože nemají peníze na tepelnou izolaci. Není však určen pro osoby a rodiny, které bydlí na ubytovnách, v bytech nebo v pronájmu.

Nová zelená úsporám Light poslouží majitelům a spolumajitelům rodinných domů či trvale obývaných rekreačních objektů. Žadatel musí mít ve svém domku či chatě nahlášen trvalý pobyt déle než od 12. 9. 2022. Další podmínkou je, že všichni členové domácnosti dostávají starobní důchod, nebo jsou v invalidním důchodu 3. stupně, případně nejpozději od 12. 9. 2022 pobírají příspěvek na bydlení.

Oprávněný žadatel získá zálohu až 150 000 Kč na zateplení fasády (6 000 Kč/metr), nebo na výměnu oken (12 000 Kč/kus) či vchodových dveří (18 000 Kč/kus). Eventuálně může dostat až 120 000 Kč na zateplení střechy, 60 000 Kč na novou podlahu a 50 000 Kč na stropní tepelnou izolaci. Tyto maximální částky nesčítáme, celkovým limitem pro jeden rodinný dům je 150 000 Kč. Stát však nejzranitelnějším příjemcům zaplatí 100 % oprávněných nákladů, takže jejich finanční spoluúčast bude nulová.

V programu Nová zelená úsporám Light budou dotovány stavební úpravy, které proběhly nejdříve 12. září 2022. Žádosti přijímá Státní fond životního prostředí od 9. ledna 2023. Komunikace proběhne přes AIS SFŽP ČR, jako v klasické Nové zelené úsporám. Ale oprávnění žadatelé získají celou dotaci předem, coby nevratnou zálohu.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.