Žena s účty

Metody a nástroje pro sestavení rodinného rozpočtu

17. 7. 2022
|
Délka čtení: 9 min.

Náklady na život českým domácnostem se zvyšují, proto se vyplatí mít přehled o rodinných financích. K sestavení rozpočtu můžete využít různých metod a nástrojů, od jednoduchého zapisování do tabulky až po chytré mobilní aplikace.

Rostoucí výdaje nutí některé rodiny obracet každou korunu – díky sestavení rozpočtu mohou odhalit, kde zbývá prostor pro úspory. O svých příjmech a výdajích byste ovšem měli mít přehled i v případě, že nemáte hluboko do kapsy. Pomůže vám to našetřit na neočekávané situace, jako je nemoc či ztráta zaměstnání.

Jak začít se sestavením rodinného rozpočtu

Tématu úspor a rodinného rozpočtu jsme se věnovali v podcastu Nepodceňto s hosty Jakubem Dvořákem, zakladatelem blogu a podcastu Rozbité prasátko a Renatou Bořkovcovou, koordinátorkou mobilních dluhových poradců v Člověku v tísni.

Oba doporučují, ujasnit si před tvorbou rodinného rozpočtu, jaký je jeho cíl. Proč je pro vás důležité, aby byly vaše finance v pořádku? Šetříte na základ hypotéky, na dovolenou nebo se potřebujete dostat z minusu? S jasným záměrem se vám bude rozpočet snáze dodržovat.

Metody pro sestavení rozpočtu

Jakmile si ujasníte svůj záměr, vyberte si z vhodných metod pro sestavení rozpočtu.

Nulový rozpočet

Metoda nulového rozpočtu je velmi náročná na čas, na druhou stranu vám poskytne přehled o každé koruně.

Cílem je stanovit účel pro každou korunu vašeho příjmu. Náklady si rozdělíte do kategorií, včetně spoření. Na konci měsíce byste neměli mít žádný přebytek, ale ani byste neměli utratit více, než kolik vyděláte.

Kategorie můžete průběžně upravovat a přizpůsobovat aktuálním potřebám. Například v jednom měsíci zjistíte, že za jídlo utrácíte víc, než kolik jste si stanovili. Na příští měsíc si tedy pro kategorii jídlo vyhradíte vyšší částku. To ovšem znamená, že musíte z jiné kategorie ubrat.

Díky tomu, že přesně víte, za co utrácíte, snadno odhalíte, kde leží jádro vašich finančních problémů.

Půjčka bez starostí

Půjčte si chytře

Dostali jste se do finančních problémů a zvažujete půjčku? Srovnejte si nabídky jednotlivých poskytovatelů a vyberte si tu s nejvýhodnějšími podmínkami.


Výhodou metody nulového rozpočtu je stoprocentní přehled nad financemi. Nevýhodu představuje časová náročnost a také obtížné započítání nečekaných výdajů.

Obálková metoda

Obálkovou metodu využívaly už naše babičky. Spočívá v tom, že si vyčleníte několik obálek, kam každý měsíc ukládáte peníze. Z obálek následně čerpáte, pokud je obálka určena na výdaje, nebo si do nich spoříte. I částku, kterou spoříte, si můžete dále členit do obálek – například spoření na nečekané výdaje, na dovolenou, na nové auto a podobně.

V dnešní době už nemusíte využívat reálné papírové obálky, kam si rozdělujete hotovost. Tuto metodu je možné praktikovat i prostřednictvím internetového bankovnictví. Většina bank umožňuje rozdělení částek do virtuálních obálek v rámci spořicího účtu.

Obálkovou metodu můžete zjednodušit a využívat ji jen na spoření – to znamená, že si stanovíte pevnou částku, kterou budete odkládat do spořicí obálky za každých okolností po zaplacení všech nezbytných výdajů. Metoda tak dobře slouží i méně disciplinovaným jedincům.

Metoda stanovení poměru výdajů

Při správě rodinného rozpočtu můžete narazit na zlaté pravidlo 70-20-10:

  • 70 procent příjmu jde na pravidelné nezbytné platby (nájem/hypotéka, energie, jídlo, pohonné hmoty, pojistky aj.)

  • 20 procent příjmu si uložte na spoření, z toho polovinu na dlouhodobé spoření (důchod, investice) a polovinu na krátkodobé úspory (rezerva 3–6 měsíčních výplat pro náhlé výdaje)

  • 10 procent příjmu můžete utratit za zábavu a další zbytné věci.


Setkáte se i s jiným poměrem, jak příjmy rozdělit, například na 50-30-20. 50 procent padne na pokrytí nezbytných nákladů, 30 procent na zábavu a záliby, 20 procent na spoření.

Přehled příjmů a výdajů

Pokud je vaším cílem ušetřit nebo snížit výdaje, nemusíte nutně zapisovat každou korunu. Může vám pomoci jen otevřít výpis z internetového bankovnictví a porovnat si příjmy a výdaje v každém měsíci. Většina bank ukazuje platby rozdělené do kategorií, případně si můžete údaje exportovat do excelu a zavést si vlastní systém třídění.

Rozlišujte výdaje nutné (hypotéka/nájem, energie, jídlo, doprava aj.) a zbytné (zábava, návštěva restaurací, dražší jídlo či značkové oblečení). Právě zbytné výdaje představují oblast, kde můžete ušetřit.

V epizodě Život rodin zdražuje. Kde šetřit? doporučuje Jakub Dvořák další jednoduchou metodu, jak najít úspory v rodinném rozpočtu.

„Oblíbená pomůcka je seřadit si výdaje od těch nejdražších po ty nejlevnější a podívat se opravdu na ty nejdražší, co v tom rozpočtu mám. To jsou většinou přesně ty výdaje, kde se dá ubrat jednotky až desítky procent. Typicky jakékoliv smlouvy, například operátor,“ vysvětluje Dvořák.

Nástroje pro sledování rodinného rozpočtu

Každému vyhovuje jiný nástroj, jak sledovat své příjmy a výdaje. Vyzkoušejte různé způsoby a najděte si ten, který vás bude bavit a vydržíte u něj.

Tužka a papír

Pro sledování rodinného rozpočtu není potřeba mít aplikace či jiné technické vymoženosti. Bohatě si vystačíte s obyčejnou tužkou a papírem, kam si zapíšete veškeré příjmy a výdaje. Ačkoliv je metoda časově náročnější, požadovaných výsledků s ní dosáhnete.

Tabulky v excelu

Své finance můžete spravovat i s pomocí excelových tabulek. Nabízí přehledné uspořádání všech informací o příjmech a výdajích. Navíc můžete využít nejrůznější matematické funkce, které vám umožní automatický výpočet – třeba kolik vám ještě zbývá uspořit k požadovanému cíli.

Oceníte také možnost kategorizace a filtrování. Díky tomu lépe uvidíte, jak si s financemi vedete v dlouhodobém horizontu. Kategorie si můžete i barevně označit.

Mobilní aplikace

Jste fanoušky moderních technologií? Pak vás potěší některá z desítek mobilních nebo počítačových aplikací, které se zaměřují na tvorbu a správu rodinného rozpočtu. K nejoblíbenějším patří české aplikace Spendee a Wallet.

Spendee je v základní verzi zdarma. Připlatit si můžete za pokročilé funkce, které vám umožní propojení s bankou, abyste nemuseli platby kartou nebo převody do aplikace zadávat ručně. Při nákupu v obchodě stačí pomocí aplikace vyfotit účtenku, doplnit potřebné informace a všechny údaje se automaticky načtou do aplikace, kde je následně můžete roztřídit do kategorií. Všechny přehledy si můžete stáhnout do excelové tabulky.

Wallet je také zdarma, ale některé funkce jsou dostupné pouze v prémiové placené verzi. Wallet můžete využívat k běžnému zapisování příjmů a výdajů či plánování dlouhodobých rozpočtů. Aplikace Wallet je propojená s vaší bankou, takže bankovní transakce se pravidelně synchronizují a třídí do stanovených kategorií. Wallet spolupracuje s více než 4 000 bankami z celého světa.

Mezi podobné zahraniční aplikace patří My Budget Book, Money Manager Expense & Budget nebo Monefy. Záleží na tom, jaké požadavky na aplikaci máte a co od ní očekáváte. Vyzkoušejte si, která vám bude nejlépe vyhovovat.

Pokud provádíte většinu plateb kartou či bankovním převodem, může vám velmi dobře posloužit také sledování příjmů a výdajů v internetovém bankovnictví. Většina bank umožňuje i pokročilejší funkce, jako je filtrování nebo kategorizace výdajů.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.