Muž v lustru vyměňuje LED žárovku

LED žárovka: Jak velké úspory v domácnosti vám může přinést?

5. 1. 2023
|
Délka čtení: 5 min.

Ceny energií v posledních měsících vystoupaly do závratných výšin a domácnosti tak hledají způsoby, jak ušetřit. Potenciální úspory se neskrývají jen v rámci vytápění či ohřevu vody, ale také u osvětlení. Zkrotit účty vám pomohou například LED žárovky. Kolik s nimi ušetříte?

LED žárovka přinese až sedminásobně nižší spotřebu

Máte doma ještě klasické žárovky? Pak zbytečně vyhazujete peníze oknem. V dnešní době existuje hned několik úspornějších alternativ. Halogenové žárovky spotřebují zhruba o 30 % méně elektřiny, kompaktní zářivky (tzv. úsporné žárovky) dokonce o 75 % méně. Nejvýhodnější variantu ale představuje LED žárovka. V porovnání s těmi klasickými vám přinese až o 85 % nižší spotřebu. Při současných cenách energií to může znamenat úsporu v řádu tisíců korun ročně, což si ukážeme na konkrétním příkladu ve druhé polovině článku.

LED žárovka není žádnou novinkou, na trhu se objevila již před mnoha lety. Uživatele v počátcích odrazovala hlavně svou pořizovací cenou v řádu několika stovek korun. Oproti klasické žárovce, kterou i dnes běžně zakoupíte do 15 Kč, byla tedy podstatně dražší. Postupem času se LED světla stala mnohem dostupnější, v současnosti základní LED žárovky seženete okolo 50 Kč za kus. Kvalitnější modely stojí mezi 100–200 Kč.

Další důvody, proč vsadit na LED světla

Cenově sice LED žárovka stále vychází dráž než klasická, ale ve světle dalších parametrů tento rozdíl ztrácí význam. Pokud vás výrazně nižší spotřeba k pořízení LED osvětlení zatím nepřesvědčila, možná to změní další výhody.

  • Životnost: Doba svícení u klasické žárovky činí 1 000 hodin. LED žárovka se standardně pyšní životností 15 000 hodin, řada modelů uvádí až 30 000 hodin. Jestli svítíte v průměru pět hodin denně, výměna LED žárovky vás čeká nejdříve za 8 let. Novou klasickou žárovku byste při stejné frekvenci svícení sháněli za méně než půl roku.

  • Nižší provozní teplota: Vysoká spotřeba klasické žárovky je dána nízkou účinností. Velká část dodávané energie se využije na rozsvícení vlákna v žárovce, pouze zhruba 8 % se mění na světlo. Zbytek vytváří teplo. Ostatně, pokud jste se o klasickou žárovku někdy spálili, víte, o čem mluvíme. LED žárovka na světlo přemění až 90 % energie. Dokáže si udržet nižší provozní teplotu, čímž se zvyšuje i bezpečnost užívání.

  • Životní prostředí: Za nižší spotřebu energie a méně frekventovanou výměnu žárovek vám poděkuje rovněž životní prostředí. LED žárovka navíc na rozdíl od vláknových či halogenových modelů neobsahuje žádné toxické prvky. Ve srovnání s ostatními technologiemi svícení zatěžuje LED osvětlení naši planetu nejméně – a to z pohledu celého životního cyklu. V potaz jsou tedy brány i procesy spojené s výrobou, zpracováním a likvidováním žárovek.


K dalším výhodám LED technologie patří možnost zpracování ve velmi malých rozměrech. Toho v praxi využívají například populární LED pásky. Po zhasnutí ostatních světel vám LED pásky zajistí originální podsvícení vybraných prostorů, často v měnitelných barevných odstínech. Typicky se LED pásek lepí pod stůl či za televizi.

Chci výhodnější elektřinu

Kolik aktuálně zaplatíte za elektřinu?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny momentálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Seznam nevýhod LED osvětlení je krátký

LED žárovka nebo LED technologie obecně s sebou mnoho nevýhod skutečně nepřináší. Tou hlavní zůstává vyšší pořizovací cena žárovky. Vzhledem k nižší spotřebě a delší životnosti jsou ale LED žárovky v konečném součtu přesto mnohem levnější.

Kromě pořizovací ceny se dá za drobnou nevýhodu označit i relativní citlivost LED žárovky na zahřívání. Přehříváním může dojít k poklesu svítivosti nebo úplnému zničení žárovky. Proto je důležité používat svítidla, která zajišťují dobrou cirkulaci vzduchu. Odolnost zvýší také konstrukce žárovky – vhodný je například hliník, keramika či kvalitní, teplo odvádějící plast. Tyto materiály volte hlavně v místech, kde LED žárovka svítí nepřerušovaně delší dobu.

Jakou částku vám LED žárovka ušetří?

Pojďme se ale podívat na konkrétní příklad. Porovnejme si dvě žárovky:

  • klasickou vláknovou žárovku s příkonem 40 W a dobou svícení 1 000 hodin za 15 Kč

  • a LED žárovku s příkonem 5,5 W (ke stejné intenzitě světla stačí méně energie) a dobou svícení 30 000 hodin za 100 Kč.


Počítejme s tím, že obě žárovky svítí 5 hodin denně.

  • Klasická žárovka bude zodpovědná za odběr 200 Wh energie (40 × 5 = 200).

  • U LED žárovky půjde o 27,5 Wh (5,5 × 5 = 27,5).


Při ceně elektřiny 8 Kč/kWh (= 0,008 Kč za Wh) to znamená, že vás denní svícení u klasické žárovky vyjde na 1,6 Kč (200 × 0,008 = 1,6), u LEDky na 0,22 Kč (27,5 × 0,008 = 0,22).

Úspora v hodnotě necelých 1,4 Kč na první pohled nepůsobí příliš markantně. Zasaďme si ji ale do kontextu.

  • LED žárovka s dobou svícení 30 000 hodin vám při podobném režimu vydrží 16,4 let (30 000 : 5 = 6 000 dní, 6 000 : 365 = 16,4). Její provoz vás za tu dobu stojí 1 317 Kč (0,22 × 365 × 16,4). Spolu s pořizovací cenou ve výši 100 Kč vás jedna LED žárovka celkově vyjde na 1 417 Kč.

  • U klasické žárovky byste v našem modelovém příkladu během 16,4 let zaplatili za energii 9 578 Kč (1,6 × 365 × 16,4). Jelikož jedna žárovka svítí 1 000 hodin, vystřídali byste během této doby 30 žárovek za celkem 450 Kč. Souhrnné náklady u klasické žárovky činí 10 028 Kč.


Finální úspora: 10 028 - 1 417 = 8 611 Kč.

LED žárovka vám tedy po dobu své životnosti může ušetřit více než 8 a půl tisíce Kč. Stále se bavíme o jedné jediné žárovce – tuto sumu si vynásobte počtem žárovek ve své domácnosti.

Pochopitelně se jedná o ilustrační příklad, který počítá s tím, že se cena energií nebude nijak vyvíjet, což se v praxi samozřejmě nestane. Není ale nutné dívat se do daleké budoucnosti. I v aktuálním roce vám výměna jedné klasické žárovky za LED model ušetří po zohlednění pořizovacích cen více než 400 Kč. Ve standardní domácnosti, kde se vyskytuje okolo 10 žárovek, jde o roční úspory v řádu tisíců korun.

Jak vybrat LED žárovku

Přesvědčili jsme vás o výhodách LED osvětlení? Podívejte se, na jaké parametry byste se kromě doby svícení měli soustředit.

  • Světelný tok: Vyjadřuje intenzitu světla. U klasických žárovek jste si o svítivosti udělali obrázek na základě výkonu ve wattech. LED žárovky používají hodnotu v lumenech (lm). Pro lepší představu bývají na obalu LED žárovky uvedeny obě jednotky. Klasická 40W žárovka odpovídá zhruba 470 lm, 60W model 806 lm.

  • Barva světla: Barvu světla určuje počet kelvinů (K). Nižší hodnoty odpovídají žluté (teplé) barvě, vyšší hodnoty zase bílé až modré (studené) barvě. Bílé LED osvětlení se hodí například do kanceláří, protože nezatěžuje oči a nevyvolává únavu. Teplejší světlo je zase vhodnější v místnostech, kde se odpočívá.

  • Rozptyl světla: Uvádí, v jakém úhlu LED žárovka vyzařuje světlo.

  • Odolnost: Parametr, který byste měli zohledňovat zejména při venkovním umístění a dlouhém nepřerušovaném svícení.

Ušetřit na energiích můžete i změnou dodavatele

Mezi možnosti, jak snížit účty za energie, patří i změna dodavatele. Pošlete nám svou fakturu a my vám zdarma vytvoříme nabídku přímo na míru.

Nemusíte se bát složité administrativy, případný přechod mezi dodavateli vyřešíme za vás.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.