Jste dostatečně bonitní? - peníze na hromádkách

Jste dostatečně bonitní? Zjistěte, jak si bonitu zvýšit

Žádáte o hypotéku nebo spotřebitelský úvěr? Pak už jste nejspíš na pojem bonita narazili. Co přesně se pod pojmem bonita skrývá a proč záleží i na tom, jakou vykonáváte profesi nebo kolik máte dětí? Zjistěte, jestli jste dostatečně bonitní a jak si bonitu navýšit.

Co je bonita?

Bonita je ukazatel, který slouží pro hodnocení platební schopnosti klienta. Banky totiž chtějí půjčit peníze jen klientům, u nichž mají jistotu, že budou úvěr bez problémů splácet.

Čím vyšší úvěr si berete, tím podrobněji bude banka zkoumat vaši bonitu. Především u žádosti o hypotéku se tak připravte na detailní rozbor nejen vašich příjmů a výdajů, ale také vašich rodinných poměrů.

Vaše bonita se do žádosti o úvěr promítne ve dvou rovinách. V první řadě určuje, zda vám bude žádost o úvěr vůbec schválena. Pokud je vaše bonita velmi nízká, nejspíš na žádnou půjčku ani nedosáhnete. Sekundárně se bonita odrazí i ve výši úrokové sazby. Čím nižší máte bonitu, tím vyšší úrokovou sazbu vám banka nabídne. Klient s nízkou bonitou pro banku představuje mnohem větší riziko, a za to si nechá banka zaplatit.

Hypotéky banner - dům, logo

Co se při posuzování bonity bere v potaz?

Při posuzování bonity se bere v úvahu celá řada faktorů. Každá banka je stanovuje individuálně. Právě proto se může stát, že jedna banka žádost o úvěr zamítne, zatímco druhá ji schválí. Seznam konkrétních kritérií pro posuzování bonity klienta banky nezveřejňují, nicméně přibližně se můžete orientovat podle následujících parametrů.

Příjmy a výdaje

Základním ukazatel pro stanovení bonity jsou vaše příjmy a výdaje. Čím vyšší příjmy a nižší výdaje máte, tím bude vaše skóre lepší. U zaměstnanců sleduje banka obvykle příjmy za posledních 3–6 měsíců, u OSVČ se může zajímat o několik let.

Další půjčky

Splácíte právě teď i další půjčky? Pak to bude mít negativní vliv na vaši bonitu. Přísný metr platí především pro hypoteční úvěry. U nich jsou stanoveny ukazatele DTI a DSTI, které sledují vaše zadlužení. Když je přesáhnete, banka vám hypotéku v podstatě nesmí schválit.

Úvěrová historie

Ani své dřívější půjčky před bankou neutajíte. Pokud jste měli v minulosti problémy se splácením, velmi negativně se to promítne do vaší bonity. Na druhou stranu, jestliže jste měli v minulosti úvěr, který jste řádně spláceli, naopak vám to může přidat plusové body. Někdy tak dostanete lepší skóre než žadatel, jenž nikdy žádnou půjčku nesplácel, protože banka získá důkaz, že jste schopni dostát svým závazkům.

Typ úvazku a vaše profese

Pro banku hraje roli nejen výše příjmu, ale také zdroj, odkud pochází. Nejvyšší bonity dosáhnou zaměstnanci na dobu neurčitou. Naopak zaměstnanci na dohodu nebo živnostníci budou mít pro žádost o úvěr horší výchozí pozici.

Důležitým kritériem je rovněž profese. Banky posuzují její stabilitu a rizikovost. Nejlepší hodnocení získávají například lékaři a právníci.

Právník

Věk a pohlaví žadatele

Mladší žadatelé o úvěr dostanou od banky lepší hodnocení. Nejen, že mají delší čas na splácení, ale také se počítá s tím, že jejich příjmy v budoucnu porostou. Co se týče pohlaví, ženy jsou ve výhodě, protože muži mívají častěji potíže se splácením půjček.

Dosažené vzdělání

Nedokončili jste vysokou školu? V pracovním životě vás to možná neomezuje, ale banka k tomu přihlíží. Čím vyšší vzdělání máte, tím lepší bonitu získáte.

Rodinný stav a počet dětí

Manželé mají lepší bonitu než svobodní nebo rozvedení jedinci, protože se sčítají jejich příjmy. Naopak děti ovlivňují bonitu negativně – znamenají totiž výdaje navíc.

Jak poznat, že je člověk dostatečně bonitní?

Jak jsme uváděli již výše, banky nezveřejňují přesný výpočet bonity. Přibližný obrázek si můžete udělat podle výše uvedených kritérií – co splňujete na výbornou a kde máte mezery? Pokud uvažujete o dlouhodobém úvěru, určitě se vyplatí udělat si ve financích pořádek, ještě než si o půjčku zažádáte. Na konci článku najdete tipy na to, jak si zvýšit bonitu.

Dalším vodítkem pro vás může být prescoring, který banka provádí například u žadatelů o hypotéku. Prescoring znamená předběžné zhodnocení klienta, při němž banka zkoumá jeho schopnost splácet na základě příjmů a výdajů. Zároveň nahlíží do bankovních i nebankovních registrů, kde vidí všechny současné i minulé půjčky, ale také ostatní nesplacené závazky (např. neuhrazený účet za telefon nebo prodlení s úhradou doplatku za energie).

Svůj záznam v registrech dlužníků si můžete zkontrolovat. V České republice se nejčastěji používají tyto tři registry:

  • BRKI – Bankovní registr klientských informací,

  • NRKI – Nebankovní registr klientských informací,

  • Solus – Sdružení na ochranu leasingu a úvěru spotřebitelům.

Co negativně ovlivňuje bonitu?

Co vám způsobí největší propad bonity? Jsou to veškeré sjednané úvěry. Nezapomeňte na to, že i leasing a všechny nákupy na splátky jsou formou úvěru. Stejně tak se do bonity negativně promítne kreditní karta nebo kontokorent, a to i v případě, že tyto produkty aktivně nevyužíváte. Při posuzování bonity bere banka v úvahu limity, na něž máte kreditní kartu či kontokorent sjednaný, nikoliv reálně čerpané částky.

Ačkoliv se to málo ví, bonitu mohou negativně ovlivnit také odložené platby přes platformy, jako je Skip Pay nebo Twisto. Poskytovatelé těchto služeb hlásí neuhrazené nákupy po splatnosti do registru dlužníků.

Jak navýšit vlastní bonitu?

Tušíte, že vaše bonita nepatří k nejlepším? Pár jednoduchými kroky ji můžete navýšit – stačí, když na to budete myslet několik měsíců před žádostí o vysoký úvěr.

  • Zrušte kreditní karty a kontokorent.

  • Doplaťte úvěry, případně je alespoň konsolidujte do jednoho.

  • Žádejte o úvěr se spolužadatelem, nebo si vezměte ručitele.

  • Zvyšte své příjmy a snižte výdaje. Najděte si například přivýdělek a osekejte zbytečné výdaje.

  • Přejděte z dohody či pracovního poměru na dobu určitou na úvazek na neurčito.

  • Podnikatelé, kteří si vyplácí sami sobě minimální mzdu v rámci vlastní firmy, by si ji měli navýšit.

  • Načasujte si podání žádosti o úvěr v čase po vyplácení finančních bonusů a odměn, to bývá u většiny firem na konci roku.

  • Budujte si pozitivní úvěrovou historii. Všechny úvěry i další závazky včas splácejte.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.

  • Muž na kalkulačce přepočítává výdaje
    01. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Kdy začít s refinancováním: kdo se nestará, ten přeplácí

    Víte, že snížení splátek o 200 Kč měsíčně vám uspoří 12 000 Kč při pětileté fixaci? Nemusíte přitom čekat až na konec fixace: mohli byste hypotéku hodně přeplatit. Refinancování je výhodné, když se sníží úrokové sazby, získáte lepší práci nebo vzroste hodnota vaší nemovitosti. My vám poradíme, jak na to.