Plynovod s plynovou elektrárnou v pozadí

Výpočet: Jaká je aktuální cena za m3 plynu?

5. 12. 2022
|
Délka čtení: 9 min.

Zemní plyn na velkoobchodních burzách zdražil, a proto dodavatelé navyšují své ceníky. Pokud jste si cenu plynu nezafixovali v minulých letech, budete pravděpodobně platit zastropovanou cenu, která činí 3,025 Kč/kWh s DPH. Jak si aktuální cenu plynu přepočítat na m3?

Velkoobchodní burzy se zemním plynem a s elektřinou zažívají bouřlivé měsíce. Cena plynu se utváří podle nabídky a poptávky. Když je vyšší poptávka, cena plynu roste. K růstu ceny přispívá i pokles nabídky. Za poslední rok se zkombinovaly oba tyto faktory a ceny energií tak trhají rekordy.

Cena zemního plynu vystřelila nahoru už v loňském roce kvůli oživení ekonomiky a zvýšení poptávky po plynu na konci pandemie. Spotřeba rostla také kvůli zapojení plynových elektráren v Německu, které nahradily uhelné elektrárny. Navíc plynové zásobníky byly po kruté zimě prázdné takřka po celé Evropě a Rusko zastavilo naplňování vlastních zásobníků v Německu.

To všechno vedlo ke zdražení zemního plynu už před vypuknutím konfliktu na Ukrajině. Po začátku války se kvůli omezení dodávek z Ruska vyšplhala cena plynu na extrémní hodnoty. K vystupňování problémů s dodávkami přispěl i výbuch, který poškodil plynovod Nord Stream.

Chci výhodnější plyn

Kolik aktuálně zaplatíte za plyn?

Zjistěte, jaké ceny plynu v této situaci nabízí jednotliví dodavatelé.

Cena zemního plynu 2023

Aby se vysoké ceny, za něž dodavatelé nakupují plyn na burze, nepromítly do ceníků domácností v plné výši, přistoupila česká vláda ke stanovení cenového stropu. Za každou spotřebovanou kilowatthodinu si tak dodavatel může v roce 2023 účtovat nanejvýš 3,025 Kč včetně DPH.

Velcí hráči dosud zdražovali pozvolna, protože se jim podařilo nakoupit levnější plyn s předstihem. Překotným zdražováním tak trpěli především zákazníci menších dodavatelů. V nových cenících však vidíme, že i velcí dodavatelé jako ČEZ a E.ON přistoupili k výraznému zvýšení cen – u produktů pro rok 2023 se cena plynu pohybuje kolem 5 Kč/kWh.

Naštěstí pro odběratele platí cenový strop, a tak ani přes vysoké ceníkové ceny nezaplatí více než 3,025 Kč/kWh. Dá se tedy předpokládat, že pokud nemáte zafixovanou cenu z předchozích let, budete v roce 2023 platit právě zastropovanou cenu.

Kolik stojí kubík plynu a jak se tvoří cena?

S nárůstem ceny zemního plynu musí počítat všichni. A nepůjde o jednotky procent, jako tomu bylo v předchozích letech. Důvodem je mimo jiné skutečnost, že cena zemního plynu je z větší části tvořena obchodní složkou, a právě ta letí nahoru. Zbytek tvoří takzvané regulované ceny, které každoročně stanovuje Energetický regulační úřad, jenž dohlíží na energetický trh v České republice.

Regulovaná část ceny zemního plynu

Tato část ceny zemního plynu se skládá ze tří položek: ceny za přepravu plynu, ceny za distribuci plynu a ceny za služby operátora trhu.

„Přeprava plynu zahrnuje dopravu komodity z hranic České republiky do vstupních bodů jednotlivých distribučních soustav, dopravu plynu do zásobníků a ze zásobníků. Distribuce pak zahrnuje dopravu plynu plynovody do odběrných míst zákazníků,“ vysvětluje na svých stránkách Energetický regulační úřad.

Obchodní složka ceny plynu

Podstatnější položkou v ceně plynu je neregulovaná neboli obchodní část. Tedy ta, která nyní zdražuje. Jedná se o platbu za komoditu a účtuje se v megawatthodinách (MWh), dříve v kubíkách (m3).

Kolik za obchodní složku zaplatíte, standardně záleží na vašem dodavateli a jeho cenové politice a obchodní strategii. V současné době ale do obchodních cen zasáhl stát, a tudíž budete platit nanejvýš částku stanovenou cenovým stropem. Ten byl stanoven nejen na odebrané množství ve výši 3 025 Kč/MWh, ale také pro stálý měsíční plat, tedy poplatek za službu dodavateli. Jeho výše byla stanovena na maximálně 157,30 Kč měsíčně včetně DPH.

Kalkulačky cen energií

Trápí vás vysoké účty za energie?

Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů v našich kalkulačkách a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější. Případný přechod k jinému dodavateli vyřešíme zdarma za vás.

Kubík versus megawatthodina plynu

Zmatky mohou nastat ohledně jednotky, v níž je plyn počítán. Na plynoměru totiž většinou bývá údaj v kubíkách – metrech krychlových, ale ceníky a faktury dodavatelů počítají s megawatthodinami, respektive kilowatthodinami.

Dříve se cena zemního plynu skutečně počítala v kubíkách. Ale protože jeho výhřevnost není konstantní, byly zavedeny energetické jednotky, které vyjadřují množství dodané energie, tedy kilowatthodiny (kWh), respektive jejich tisícinásobky megawatthodiny (MWh). Pro jistotu ještě dodáme, že 1 000 kWh je 1 MWh.

Pro převod MWh na m3 poslouží následující vzorec.

1 m3 = 10,55 kWh = 0,01055 MWh

Spočítejte si, kolik stojí kubík plynu

Vypočítat si cenu zemního plynu v kubíkách není nic těžkého. Potřebujete k tomu znát jen několik údajů:

  • spotřebu domácnosti,

  • dodavatele,

  • ceník produktu.


Každý z dodavatelů má několik produktů a k nim se vážou různé ceníky, tedy i ceny zemního plynu. Ověřte si proto ve smlouvě, jaký produkt máte. Potom si můžete stáhnout ceník zemního plynu a cenu plynu za m3 si vypočítat.

Modelový příklad

Pro náš modelový příklad počítáme s cenou plynu stanovenou cenovým stropem. Domácnost, pro níž výpočet děláme, plynem vytápí a ročně spotřebuje 24 MWh energie. Za jednu MWh tedy zaplatí 3 025 korun včetně DPH.

Prvním krokem je vynásobit 24 × 3025. To dělá 72 600 korun.

K tomu je nutné připočítat měsíční poplatky, které jsou 157,30 korun. Platí se každý měsíc, proto je vynásobíme 12. Vyjde 1887,60 korun.

Tímto jste vypočítali obchodní část ceny ve výši 74 487,6 korun. K té je potřeba připočíst ještě regulovanou cenu plynu. Pro rok 2023 bude známa až na konci roku, proto prozatím počítáme s cenami stanovenými pro letošní rok. V distribučním území GasNet činí 257,27 Kč/MWh a stálý plat 164 Kč měsíčně.

Regulovaná část ceny se vypočítá jako 24 × 257,27 + 12 × 164. To je 8 142,48 Kč.

Oba výsledky sečteme, což dá dohromady 82 630 korun. Takovou cenu zaplatí domácnost za roční spotřebu 24 000 kWh. Jedna kWh tak vyjde na 3,44 korun.

Teď už zbývá jen vypočítat cenu za kubík plynu. Nejdříve si převedeme 24 000 kWh na kubíky – je to 2 275 metrů krychlových. A potom tímto číslem vydělíme výslednou roční sumu 82 630 korun. Za kubík zemního plynu tak domácnost zaplatí 36,32 korun.

Cena kubíku plynu se bude lišit podle zvoleného produktu a dodavatele. Proto berte příklad pouze jako návod, jak si vypočítat svoji vlastní aktuální cenu za m3 plynu.

Dejte pozor na smlouvu s dodavatelem

Možná se budete chtít porozhlédnout, jestli některý dodavatel nenabízí cenu plynu pod cenovým stropem. Nejnižší cena plynu ale neznamená vše. Při změně dodavatele zvažte i nabízený servis a samozřejmě obchodní podmínky.

Smlouvy, které upravují vztah mezi odběratelem a dodavatelem, se opírají o energetický zákon. „Důležité však je, aby smlouva nebo její dodatek obsahovaly jednoznačné a srozumitelné ujednání o ceně dodávky plynu a době, po kterou sjednaná cena platí,“ uvádí na svém webu Energetický regulační úřad.

Ujednání ve smlouvě tak musí být jasné a srozumitelné.

V případě fixace ceny na určité sjednané období je proto nezbytné, aby ve smlouvě byla jasným a srozumitelným způsobem uvedena cena plynu, a to vyjádřením v korunách za dodávanou jednotku energie. Pouze takové ujednání o ceně je pro spotřebitele jasné a srozumitelné, současně poskytuje možnost srovnání s cenou stávajícího nebo jiného dodavatele.

Michal Keborttiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu

Před podpisem smlouvy byste si ji vždy měli detailně pročíst a vědět, kolik budete za zemní plyn platit. Pomocnou ruku mohou podat i online kalkulačky zemního plynu, na nichž si můžet vše snadno spočítat a ověřit.

Ušetřit na energiích můžete i změnou dodavatele

Mezi možnosti, jak snížit účty za energie, patří i změna dodavatele. Pošlete nám svou fakturu a my vám zdarma vytvoříme nabídku přímo na míru.

Nemusíte se bát složité administrativy, případný přechod mezi dodavateli vyřešíme za vás.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.