žena-čte-data-z-plynoměru

Jak číst data z plynoměru? Naměřený objem se násobí dvěma koeficienty

19. 2. 2022
|
Délka čtení: 6 min.

Zemní plyn spalujete proto, abyste získali tepelnou energii, a tomu odpovídá následné vyúčtování. Dodavatel započítává spotřebované kubíky, ale taky spalné teplo a takzvaný objemový koeficient. Ukážeme vám, jak číst data z plynoměru.

Průměrná cena zemního plynu průběžně klesá a stoupá podle toho, jestli jsou plné, nebo poloprázdné, jeho podzemní zásobníky. Jde o obrovské objemy, ale základní jednotkou zůstává starý dobrý kubík (krychlový metr, m3).

Kupříkladu baltské podmořské plynovody (Nord Stream 1 a 2) jsou naprojektované tak, aby každoročně přepravily dohromady 110 miliard m3 ruského plynu. Palivo jde přes Německo do dalších států, také do České republiky. Tady spálíme přes 8 miliard m3/rok, přičemž domácnosti vyčerpají většinu svého přídělu od listopadu do února.

Distributor permanentně monitoruje vaši spotřebu

Celková individuální cena záleží na každém odebraném kubíku, a proto máte svoje odběrné místo osazené měřícím přístrojem. Plynoměr patří distribuční společnosti, která která provozuje místní plynovody. Na většině tuzemského území jde o GasNet s.r.o., v Praze působí Pražská plynárenská Distribuce a.s. a v jižních Čechách operuje EG.D a.s. (respektive její mateřská skupina E.ON).

Chci výhodnější plyn

Kolik aktuálně zaplatíte za plyn?

Zjistěte, jaké ceny plynu v této situaci nabízí jednotliví dodavatelé.

Kde najdu výrobní číslo a stav svého plynoměru

Měřidlo bývá umístěno v plynoměrové skříni, například před rodinným domem nebo na společné chodbě v paneláku. Na plynoměru najdete jeho unikátní výrobní číslo a také aktuální naměřený stav.

  • Výrobní číslo má 9 až 12 znaků, které následují po zkratce N., No. či Nr., podle anglického slovíčka Number. 

  • Aktuální stav vyjadřuje celkovou dosavadní naměřenou spotřebu zemního plynu, v objemových jednotkách (m3). 

 

Výrobní číslo přiděleného plynoměru naleznete i na svojí poslední faktuře. Pokud bydlíte v bytovém domě, dejte pozor, abyste nezaměnili „svůj” a sousedův měřící přístroj.

plynoměr-detail

Tento plynoměr má číslo 1118187 a zatím napočítal 16 519,852 m3. Hodnoty za desetinnou čárkou se ve vyúčtování neuvádějí.

Vzorová kalkulace, aneb jak odečíst plynoměr

Na faktuře najdete také stav, který byl naposledy zaznamenán technikem distribuční společnosti.

Příklad

Technik přišel 1. 1. 2021, kdy plynoměr ukazoval souhrnnou dosavadní spotřebu 14 000 m3. Následně dorazil 1. 1. 2022 a aktuální stav byl 15 500 m3. Proto přijde roční vyúčtování za 1 500 m3 (15 500 m3 - 14 000 m3).

Samoodečet a mimořádné vyúčtování

Uvedli jsme teoretický příklad, praxe je však složitější. Odpovědní technici objíždějí statisíce odběrných míst, takže nestíhají a každoročně některé adresy vynechají. Distribuční společnosti neznámou spotřebu odhadují, což není ideální. Někdy podcení, jindy přecení skutečný stav. 

Jestli chcete přesnou fakturu, potom 31. prosince požádejte svého distributora či preferovaného dodavatele o bezplatné mimořádné vyúčtování. Uveďte svoje jméno, adresu, nahlaste číslo a současný stav „svého” plynoměru, připojte aktuální fotografii měřícího přístroje. Tomuto postupu čeští zákonodárci říkají samoodečet.

Ušetřit na energiích můžete i změnou dodavatele

Mezi možnosti, jak snížit účty za energie, patří i změna dodavatele. Pošlete nám svou fakturu a my vám zdarma vytvoříme nabídku přímo na míru.

Nemusíte se bát složité administrativy, případný přechod mezi dodavateli vyřešíme za vás.

Výsledná cena se počítá přes spalné teplo

Kubíky neviditelného paliva protékají trubkami, aby shořely na sporácích, v troubách, kamnech a kotlích. Plynoměr mezitím ukazuje objemovou spotřebu, avšak neměří proměnlivou hustotu ani energii zemního plynu. Neukáže vám, jestli dostáváte pouze hutný metan, etan, propan a butan, nebo i řídký dusík a oxid uhličitý. Chemické a fyzikální vlastnosti závisejí na zdrojovém ložisku (na látkovém složení) a na lokálních podmínkách (na nadmořské výšce a teplotě).

Všechny relevantní informace naleznete teprve na faktuře: objemovou spotřebu, takzvaný objemový koeficient a spalné teplo. Jakmile tato data vynásobíte, měla by vyjít vyúčtovaná energie zemního plynu.

Příklad: Spotřebováno bylo 1 500 m3, lokální objemový koeficient činí 1,01 a spalné teplo vychází na 10,68 kWh/m3. Dostáváme 16 180 kilowatthodin (1 500 m3 x 1,01 x 10,68 kWh/m3 =  16 180,2 kWh). Cena energetické jednotky záleží na vybraném dodavateli a ceníku.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?