Dveře žluté

Jak výhodná jsou pohybová čidla a kam je umístit?

1. 4. 2020
|
Délka čtení: 5 min.

Pohybová čidla představují zajímavou variantu, jak ušetřit na spotřebě elektrické energie. Zjistěte, kam je nejlépe umístit, jaké světelné zdroje se k nim hodí a jak jsou ve skutečnosti výhodná.

Pohybová čidla: Jak fungují?

Pohybová čidla, označovaná také jako senzor či detektor pohybu, slouží k automatickému zapínání a vypínání osvětlení. Čidlo snímá, zda v určité vzdálenosti od něj dochází k pohybu – pokud ano, sepne a rozsvítí napojený světelný zdroj. Po uplynutí nastaveného časového limitu se světelný zdroj opět vypne. Světlo tedy svítí jen omezenou, požadovanou dobu. Právě v tom tkví princip úspory elektrické energie.

Základní typy pohybových čidel

Detekce pohybu může probíhat různými způsoby. Podle nich rozlišujeme tři základní typy pohybových senzorů – PIR čidla, HS čidla a US čidla.

  • PIR je zkratka anglického Passive Infrared, tedy „pasivní infračervený”. Tato čidla snímají infračervené záření vycházející z tepla snímaného člověka či jiného objektu.

  • HF (High Frequency – vysokofrekvenční) čidla reagují na změnu homogenity elektromagnetického pole, kterou pohyb způsobí.

  • US (Ultra Sonic – ultrazvuk) čidla vnímají jemné změny v odraženém zvuku vyvolané pohybem.

Svítidlo v sobě může mít jedno ze zvolených čidel již zabudované. Druhou možností je propojení samostatného senzoru pohybu a svítidla bez čidla. Tato varianta bývá z designového hlediska tou horší, ale zase dokáže zajistit optimální snímání celé požadované oblasti, což umístění světla ne vždy dovolí.

Kam umístit pohybová čidla na světlo?

Vzhledem k principu fungování se pohybová čidla hodí do prostor, ve kterých se zdržujete krátkou dobu, případně jimi jen procházíte. Typickým příkladem jsou schodiště, chodby, vstupy do domů, sklepy nebo garáže.

V některých prostorách je lepší použít tzv. čidla přítomnosti. Ta fungují na stejném principu, ale mají větší citlivost. Obvykle se umisťují do míst, kde se člověk pohybuje méně, ale zůstává tam omezenou dobu – například na veřejné toalety.

Pohybová čidla umožňují nastavení doby sepnutí svítidla podle typu místnosti, nejčastěji se pohybují v rozmezí 5 sekund až 15 minut. Ve specifických případech oceníte funkci spolupráce mezi více čidly – například když na schodišti při vstupu do dalšího patra potřebujete, aby došlo k rozsvícení dříve, než čidlo v dalším patře zabere pohyb osoby.

Žárovky

Jaké světelné zdroje se používají k pohybovým čidlům?

V kombinaci s pohybovým čidlem je nejvhodnější používat klasické žárovky, halogenové žárovky, případně LED žárovky, jimž nevadí vysoká četnost spínání. Naopak zdroje, kterým nějakou dobu trvá, než se naplno rozsvítí, nejsou pro takové využití vhodné. Jedná se především o výbojky, zářivkové trubice nebo úsporné žárovky.

Jak výhodná jsou pohybová čidla na světlo?

Konkrétní úspora je dána tím, jaký je rozdíl mezi spotřebou bez použití pohybového čidla a s ním. Jde v podstatě o porovnání doby svícení s čidlem a bez něj. Tato doba se bude vždy lišit v závislosti na konkrétních místech, kde systém nainstalujete.

Pohybová čidla nalézají využití především ve velkých komerčních prostorách a na veřejných místech, kde by doba svícení bez čidla byla vysoká nebo dokonce nepřetržitá. Firmy, které instalují spínací systémy do výrobních hal a skladů, uvádějí, že při využití pohybových čidel dochází ke snížení doby svícení přibližně o 30–40 %.

Kolik elektřiny ušetří pohybová čidla v domácnosti?

V domácnosti se až na výjimky k podobně velkým úsporám elektřiny nejspíš nedostanete. Na druhou stranu vám pohybová čidla nabídnou větší pohodlí při svícení na chodbách a schodištích. Navíc si ušetříte starosti s nezbednými dětmi, které po sobě zapomínají zhasínat. V neposlední řadě mohou pohybová čidla na světlo sloužit jako ochrana před nevítanými hosty, pokud je umístíte kolem domu nebo v zahradě.

Chcete dosáhnout extra úspory? Pak nainstalujte pohybová čidla společně s LED žárovkami. Ty spotřebují až sedmkrát méně elektřiny než klasické žárovky a mají daleko delší životnost.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?