pokládka podlahového topení

Jak vybrat podlahové topení

10. 1. 2022
|
Délka čtení: 15 min.

Příjemné teplo od nohou, nižší náklady na energie a úspora prostoru –⁠ to jsou hlavní výhody podlahového topení. Zvažujete pořízení podlahového topení i pro svoji domácnost? Zjistěte, co všechno byste měli vzít v úvahu, než se pustíte do výběru.

Jak funguje podlahové topení?

Jak už název napovídá, podlahové topení vyhřívá místnost přes podlahu. Pod podlahovou krytinou se ukrývají topné kabely, fólie, rohože nebo trubky, které produkují sálavé teplo –⁠ nejdříve se ohřívá podlaha, poté nábytek a další předměty, až nakonec přebírá teplo také vzduch v místnosti.

Podlahové topení funguje na principu nízkoteplotního zdroje s velkou vytápěcí plochou. To znamená, že plocha topidla je řádově větší než u běžných radiátorů, ale naopak teplota vytápění je podstatně nižší. Běžně se podlaha vyhřívá jen na 22–25 °C.

Existují dva základní typy podlahového topení –⁠ elektrické a teplovodní. Elektrické podlahové topení funguje na principu přímého topení elektrickými kabely, rohožemi nebo fóliemi. Teplovodní podlahové topení využívá vyhřívání pomocí teplé vody, která proudí v trubkách pod podlahou.

Výhody a nevýhody podlahového topení

Výhody podlahového topení:

  • rovnoměrné vytápění místnosti

  • nižší teplota vytápění – úspora nákladů na energie

  • nezabírá žádný prostor

  • jednoduchá regulace

  • nižší prašnost


Nevýhody podlahového topení:

  • delší doba odezvy

  • omezení při výběru podlahové krytiny

  • nehodí se do všech místností


Hlavní výhodou využití podlahového topení –⁠ ať elektrického či teplovodního, je rovnoměrné rozložení tepla v místnosti. Nevznikají rozdíly mezi teplotami v různých částech místnosti, což přispívá k vyššímu tepelnému komfortu. Už se vám nestane, že vedle radiátoru není horkem k vydržení, zatímco na druhé straně pokoje vás ovívá chladný vzduch.

S podlahovým topením může být teplota v místnosti o 1–⁠2 stupně nižší, než jste zvyklí s klasickými radiátory, a přesto dosáhnete stejné tepelné pohody. K ní přispívá nejen stejnoměrné rozložení teplot, ale také fakt, že teplo přichází od nohou, což vnímá většina z nás jako komfortnější. Díky snížení teploty na vytápění šetříte náklady na vytápění.

Další předností podlahového topení je estetické a prostorové hledisko –⁠ místnost nehyzdí radiátory a navíc nezabírají žádné místo. Zejména alergici ocení, že na rozdíl od radiátorů nezpůsobuje podlahové topení víření vzduchu a prachových částic. U elektrické varianty potěší rovněž bezúdržbový provoz, snadná regulace a možnost nastavit si teplotu v každé místnosti individuálně.

Samozřejmě byste při výběru podlahového topení měli brát v úvahu i jeho negativa. Kvůli nižší teplotě v systému a nutnosti akumulace trvá delší dobu, než se interiér prohřeje. Na druhou stranu je tato nevýhoda vyvážena vysokou setrvačností, a proto se v místnosti drží příjemné teplo i po vypnutí topení. Z toho důvodu se podlahové topení využívá spíše pro kontinuální temperování, aby teplota v místnosti zůstávala stabilní. Nehodí se do chat, chalup a jiných příležitostně využívaných objektů, kde potřebujete prostor vyhřát za krátký čas.

Určitá omezení představuje podlahové topení při výběru podlahové krytiny. Dobře neslouží ani v místnostech, kde téměř veškerou podlahovou plochu zabírá nábytek. A zejména elektrické podlahové topení se nehodí do všech domácností –⁠ u špatně izolovaných staveb s vysokými tepelnými ztrátami se jeho provoz prodraží.


privod-podlahoveho-topeni

Jaké podlahového topení vybrat?

Existují dva druhy podlahového topení –⁠ elektrické a teplovodní. Každý systém má své výhody a nevýhody v závislosti na konkrétní situaci i vašich potřebách. Proto byste jeho výběr měli konzultovat s odborníkem.

Elektrické podlahové topení

Vyrábí se nejčastěji ve formě rohoží, které usnadňují instalaci ve velké ploše a zabraňují překroucení kabelů. Do úzkých nebo atypických místností se hodí instalace samostatných topných kabelů. Další možností jsou topné fólie, které vynikají malou tloušťkou a hodí se pod laminátovou nebo vinylovou plovoucí podlahu. Elektrické fólie se pokládají nasucho přímo pod podlahovou krytinu, a tak zvládnete nainstalovat podlahové topení i svépomocí.

Mezi výhody elektrického podlahového topení patří nižší pořizovací náklady, dlouhá životnost a precizní regulace –⁠ teplotu můžete nastavit nezávisle v každé místnosti a dokonce i v jejích částech, a to za pomoci mobilní aplikace. Díky vytápění elektřinou navíc získáte zvýhodněnou distribuční sazbu D57d, s níž čerpáte levnější elektřinu 20 hodin denně. Nicméně elektrické podlahové vytápění se hodí primárně do nízkoenergetických či pasivních domů, u starších domů s vysokými tepelnými ztrátami se jeho provoz nevyplatí.


Výhody elektrického podlahového topení:

  • jednoduchá instalace

  • rychlá regulace

  • nastavení teplot individuálně v každé místnosti

  • nižší pořizovací náklady

  • minimální zvýšení podlahy

  • dlouhá životnost


Nevýhody elektrického podlahové topení:

  • vyšší provozní náklady, závislost na cenách elektřiny

  • hodí se do nízkoenergetických domů a kvalitně zateplených novostaveb

Teplovodní podlahové topení

Teplo do podlahy předává voda, která proudí v plastových trubkách. Oproti elektrickým rohožím dosahuje teplovodní systém lepších akumulačních vlastností. To znamená, že déle udrží teplo, na druhou stranu také déle trvá, než se ohřeje na požadovanou teplotu. Výhodou je, že teplovodní podlahové topení lze napojit na jakýkoliv zdroj vytápění –⁠ plynový kotel, tepelné čerpadlo či elektrokotel. Pokud nechcete, nejste tedy závislí na drahé elektřině.

U teplovodního podlahového topení musíte počítat s náročnější instalací, případně opravami. Trubky se ukládají do systémové podložky, která se zalije betonovou nebo anhydritovou vrstvou. Teplovodní systémy mají vyšší tloušťku, což může být problém při rekonstrukcích. Oproti elektrickému podlahovému topení musíte počítat s vyššími pořizovacími náklady.


Výhody teplovodního podlahového vytápění:

  • lepší akumulační schopnosti

  • připojení na jakýkoliv zdroj tepla

  • nižší provozní náklady

  • vhodné do starších domů s vyššími tepelnými ztrátami


Nevýhody teplovodního podlahového vytápění:

  • náročnější instalace

  • výrazné zvýšení podlahy

  • menší možnosti regulace

  • vyšší pořizovací náklady

Kolik stojí podlahové topení?

Při zvažování, jaké podlahové topení vybrat, svou roli hrají samozřejmě náklady na pořízení. Kolik stojí podlahové topení? Záleží na několika faktorech –⁠ jaká je celková podlahová plocha k vytápění, zda se bude využívat elektrický nebo teplovodní systém, jestli se jedná o jediný způsob vytápění, příp. s jakým dalším se kombinuje. Podstatný je rovněž zdroj vytápění (plynový kotel, elektrokotel nebo tepelné čerpadlo) či zda vyžaduje nemovitost nestandardní úpravy pro instalaci topení.

Každá firma využívá jiný způsob pro nacenění instalace podlahového topení. Orientačně můžete počítat s tím, že cena zahrnuje tyto položky:

  • topný systém,

  • izolace,

  • litá anhydritová nebo betonová podlaha,

  • montáž,

  • připojení systému na termostat, kotel,

  • zkoušky tlaku, revize elektrických rozvodů,

  • doprava.


Celkové náklady na instalaci elektrického podlahového topení se pohybují kolem 1.000 Kč za metr čtvereční, u teplovodního systému se cena šplhá ještě výše. K finální částce si ještě musíte připočítat náklady na materiál a pokládku podlahové krytiny. Nejedná se o malou investici, proto si raději nechte udělat cenovou nabídku od několika firem.

Jestliže chcete ušetřit, můžete provést pokládku podlahového topení svépomocí a odbornou firmu přizvat pouze kvůli připojení do systému. Z tohoto pohledu nabízí nejjednodušší instalaci elektrické fólie.

Do jakých prostor se podlahové topení hodí?

Teď už víme, do jakých nemovitostí se podlahové topení hodí, ale jak je to s jednotlivými místnostmi? Ve kterých místnostech dává podlahové topení smysl a kde naopak není vhodné?

Koupelna je ideální místnost pro instalaci podlahového topení, a to i v domácnostech, kde se jinak vytápí radiátory. Teplou podlahu si po koupání opravdu vychutnáte.

V obývacím pokoji trávíte podstatnou část dne, a tak vám tepelná pohoda přijde vhod. Dalším bonusem je úspora drahocenného prostoru.

V kuchyni se vám bude vařit jedna radost, díky teplé podlaze vám nebude zima od nohou ani při dlouhém stání. Problém může nastat u malých kuchyní, kde není dostatek podlahové plochy.

V ložnici a dětském pokoji oceníte kromě tepelného komfortu také nízkou prašnost podlahového topení. Navíc si děti mohou hrát na podlaze bez rizika nastydnutí. Pozor si dávejte u malých ložnic, kde většinu plochy zabírá postel a skříně. Nejen, že by podlahové topení nedosahovalo požadované účinnosti, ale teplo může nábytek poškodit.

Chodby, šatny a předsíně patří k místnostem, kde instalace podlahového topení nedává moc smysl. Značnou část podlahové plochy totiž zabírají skříně či jiný nábytek a pohybujete se zde většinou v botách, a tak ani neoceníte příjemný komfort podlahy.

Podlahové topení se používá v kombinaci s nízkoteplotním zdrojem. Obvykle se podlaha vyhřívá na 22–25 °C, podle normy je nejvyšší povolená teplota 29 °C, pro koupelny je povoleno maximum 33 °C.


koupelna-vpravo-vana

Výběr vhodné podlahové krytiny k podlahovému topení

Dlažba, vinyl, lamino, lino, dřevo i koberce –⁠ v dnešní době lze za určitých podmínek použít k podlahovému topení v podstatě jakoukoliv krytinu. Nicméně použití některých druhů podlah s sebou může nést zbytečné komplikace při pokládce či zvyšovat provozní náklady do budoucna. Proto byste při návrhu topného systému měli brát podlahovou krytinu určitě v úvahu.

Materiál podlahyTepelný odpor (m2k/W)

keramická dlažba

0,01

vinyl, PVC, lino

0,02

lamino

0,04 - 0,07

dřevo

0,05 - 0,1

Všeobecně platí, že čím nižší tepelný odpor má krytina, tím je vhodnější pro podlahové topení. Zároveň by měla mít vysokou tepelnou vodivost.

Mezi nejvhodnější materiály z hlediska tepelného odporu i vodivosti patří keramická dlažba. Velmi dobře vede teplo a rychle se ohřívá. „Vzhledem k dobré tepelné vodivosti a akumulaci tepla keramických dlaždic můžeme nastavit vytápěcí teploty na nižší hodnoty. Tím uspoříme drahocennou energii,“ říká Tomáš Heřman, zástupce značky Rako pro Novinky.cz. Nicméně mimo topnou sezónu bude podlaha nepříjemně studená, a tak se nejedná o ideální volbu do celého interiéru. Podobné vlastnosti jako dlažba má vinyl, marmoleum nebo PVC –⁠ lino.

Naopak laminátové a dřevěné podlahy mají poměrně vysoký tepelný odpor –⁠ čím větší tloušťka krytiny, tím horší je prostup tepla. Mezi vhodné varianty patří dvouvrstvé a třívrstvé laminátové a dřevěné podlahy, které se pokládají metodou lepení, protože lepidlo zlepšuje vodivost.

Naprosto nevhodná je kombinace podlahového topení s kobercem s filcem či vysokým chlupem, jelikož funguje jako izolant. Pokud na koberci trváte, volte tloušťku maximálně 10 mm a pokládku lepením. Dobrou službu vám neudělá ani masivní dřevěná podlaha z dubu nebo buku.

Svoje specifika mají elektrické fólie. Instalují se nasucho přímo pod podlahovou krytinu, a tak se používají v kombinaci s laminátovou nebo vinylovou plovoucí podlahou.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?