chorvatsko

Jak ušetřit při návštěvě Chorvatska?

24. 6. 2022
|
Délka čtení: 12 min.

Turistické městské karty jsou v Chorvatsku poměrně rozšířené. Nabízí je řada turisticky oblíbených měst. Podmínky jednotlivých karet se ale liší. Některé získáte bezplatně, jiné stojí peníze. Některé karty platí jen pár dní, jiné i rok. A v rámci některých z nich máte různé aktivity zcela zdarma, zatímco jiné turistické karty vám nabízí pouze slevy z různých vstupů a služeb.


Turistická karta v Záhřebu

Chorvatsko nabízí řadu turistických městských karet, které se vztahují vždy ke konkrétnímu městu. Typickým příkladem může být Záhřeb, kde si můžete zakoupit Zagreb Card. Ta je platná buď 24 hodin nebo 72 hodin podle typu, který si zakoupíte.

ZAGREB CARD

V ceně karty máte například bezplatnou dopravu tramvajemi a autobusy v rámci první zóny. Pokud byste si lístky na místní dopravu platili každý zvlášť, pak by vás 30 minutový lístek pro první zónu stál 6 kun (20 Kč) a hodinový lístek 10 kun (34 Kč).

Kromě dopravy máte bezplatný i vstup do vybraných muzeí a dalších míst

chorvatsko-zahreb

ZAGREB VSTUPY

V Muzeu současného umění se cena liší podle toho, kolik výstav chcete vidět. Vstup na jednu výstavu stojí 50 kun (169 Kč) pro dospělého a 30 kun (102 Kč) pro děti. Pokud chcete vidět 2 výstavy, zaplatíte za sebe 40 kun (136 Kč) a za dítě 35 kun (110 Kč). A za 3 výstavy zaplatíte za lístek pro sebe 60 kun (204 Kč). V Záhřebské zoo zase záleží na tom, v jaký den přijdete. V pondělí máte vstup za 20 kun (68 Kč), ale v ostatní dny za 30 kun (102 Kč). Děti do 7 let platí vstupné 10 kun (34 Kč), děti od 7 do 14 let pak 20 kun (68 Kč).

Záhřebská karta nabízí i řadu slev

Kromě toho máte v rámci karty nárok na řadu slev u dalších partnerů. Slevy máte do různých muzeí, na ubytování, na půjčení vozu, ale i do restaurací a vybraných obchodů a dalších služeb.

Veškeré slevy jsou uveřejňovány na webu Zagreb Card.

Můžete využít například 50% slevu na vstup do archeologického parku Andautonia ve Šćitarjevu. Standardně stojí vstup 30 kun (102 Kč) pro dospělé a 20 kun (68 Kč) pro děti. Slevy u vybraných hotelů a apartmánů se pohybují mezi 5 a 30 %.

Někdy záleží i na tom, jakou formou za ubytování platíte. V takovém případě se setkáte i s tím, že při platbě hotovostí je sleva vyšší. Můžete se ale setkat také s tím, že sleva je poskytována pouze při platbě hotovostí.

Slevy do restaurací jsou většinou v řádech 5-10 %. A podobně velké slevy dostanete ve vybraných obchodech na nákup suvenýrů, čajů, vína a dalších.

Turistická karta pro oblast Zadaru

Dalším městem, které nabízí turistickou kartu, je Zadar. Tzv. Zadar Card je oproti jiným městským turistickým kartám trochu specifická, protože platí pro celou rodinu, respektive pro dva dospělé a 2 děti. Ceny se opět liší v závislosti na variantě.

ZADAR CARD

S touto kartou nemáte žádné vstupy bezplatně. Máte ale nárok na řadu slev, a to nejen pro město Zadar, ale i pro řadu přilehlých měst. Slevy platí také na ostrově Pag, Dugi, ve městech Nin, Benkovac, Biograd na moru a další.

Kompletní přehled slev naleznete na webu Zadar Card.

Někdy mohou slevy dosahovat až 50 %. Například u vstupu do archeologického muzea v Zadaru, muzea antického skla a muzea starožitností v Ninu.

V Muzeu antického skla stojí standardní vstupné 30 kun (102 Kč) a dětské vstupné 10 kun (34 Kč). Vzhledem k ceně Zadar Card se vám její pořízení vyplatí už v případě, že byste navštívili i jen tohle jediné muzeum. Za dva dospělé a dvě děti byste tu totiž zaplatili 80 kun (271 Kč). Jednodenní Zadar Card vás ale vyjde na 60 kun (204 Kč).

Slevy můžete čerpat také do různých restaurací, obchodů se suvenýry, ale i do obchodů s oblečením. Většinou se slevy pohybují kolem 10 %.


chorvatsko-zadar

Ve Splitu máte díky kartě zdarma dopravu

Městskou turistickou kartu ve Splitu dostanete zdarma. Akorát je potřeba, abyste byli ve Splitu ubytovaní. V období od dubna do září vám nárok na Split Card vzniká, když se ve Splitu ubytujete na 5 a více nocí. V období od října do března pak stačí ubytování ve Splitu na 2 noci. Počítá se přitom jakékoli ubytování v rámci města.

Karta vám pak platí 72 hodin a vztahuje se na jednoho dospělého a na jedno dítě do 12 let. V rámci městské karty máte volné vstupy do Splitského muzea, Etnografického muzea, Muzea přírodní historie a do Zoo.

Za tyto aktivity byste jinak za sebe a jedno dítě zaplatili 90 kun (305 Kč).

SPLIT VSTUPY

Kromě toho můžete využít například 50% slevu do archeologického muzea, 20% slevy do divadel, slevy na půjčovnu aut a na řadu exkurzí.

Kompletní přehled slev najdete na webu města Splitu.

V Dubrovníku se vyplatí si vše předem spočítat

Městská turistická karta v Dubrovníku je oproti ostatním kartám poměrně drahá. Částka, kterou v Zadaru vynaložíte za roční turistickou kartu, vám v Dubrovníku stačí jen na týdenní kartu.

DUBROVNIK CARD

S touto turistickou kartou navíc nemůžete jednotlivá místa navštěvovat opakovaně. Karta vám zajišťuje jen jeden volný vstup na každou památku.

V ceně karty máte volné vstupy do těchto míst: Muzeum moderního umění (MoMAD), Kulturní historické muzeum, Galerie Dulčić Masle Pulitika, Pulitika studio, Etnografické muzeum, Muzeum přírodní historie, Dům Marina Držiće, Námořní muzeum, městské hradby, Františkánský klášter a kostel, rodný dům Vlaha Bukovace a Muzea vlasti Konavle.

Přičemž kdybyste chtěli tato místa navštívit bez turistické karty, je potřeba si zakoupit souhrnný lístek do muzeí a galerií. Ten stojí 130 kun (440 Kč) pro dospělého a 50 kun (169 Kč) pro dítě a platí vám do Muzea moderního umění (MoMAD), Kulturního historického muzea, Galerie Dulčić Masle Pulitika, Pulitika studia, Etnografického muzea, Muzea přírodní historie, Domu Marina Držiće a Námořního muzea.

Cena za vstup na městské hradby se liší podle toho, v jakou roční dobu je chcete navštívit. Do června zaplatíte za vstup jen 50 kun (169 Kč), ale od července je vstupné 200 kun (678 Kč). Pouze děti mají vstup celoročně za 50 kun (169 Kč).

Za vstup do Františkánského kláštera a kostela zaplatíte dalších 30 kun (102 Kč). A za vstup do rodného domu Vlaha Bukovace dalších 30 kun (102 Kč)

Doprava je s kartou zadarmo

Kromě toho můžete v rámci Dubrovníku bezplatně jezdit místní městskou hromadnou dopravou. U jednodenní karty máte možnost 24 hodin bezplatně využívat městskou dopravu. U třídenní karty můžete využít bezplatně 6 jízd a 2 jízdy na předměstí autobusem č. 10. Tím se dostanete do Cavtatu, do rodného domu Vlaho Bukovace. U týdenní turistické karty můžete využít 10 jízd po Dubrovníku a 4 jízdy na předměstí autobusem č.10.

chorvatsko-dovolena

Veškeré podrobnosti o Dubrovnik Card najdete na příslušném webu.

Je ale potřeba si dopředu spočítat, jestli se vám koupě karty vyplatí. Zejména v létě, a pokud plánujete navštívit městské hradby a třeba ještě nějaká muzea a využít městskou dopravu, se vám Dubrovnik Card určitě vyplatí. Mimo letní sezónu ale pravděpodobně nevyužijete tolik aktivit, aby se vám cena karty vrátila.

Turistická karta pro oblast Crikvenice

Další turistická karta vám bude platit v oblasti Crikvenici, Novi Vinodolski a Vinodolu (Tourist CARD Crikvenica, Novi Vinodolski, Vinodol). Ta je zdarma a získáte ji ve chvíli, kdy si zaplatíte pobyt v této lokalitě. Samotnou kartu vám pak předají přímo v ubytování při check-inu. Pokud chcete mít jistotu, že ubytovací zařízení, které jste si vybrali, má karty k dispozici, informujte se dopředu ještě před provedením rezervace.

Městská karta vám platí po dobu následujících 5 dnů. Výhody, které můžete čerpat, mají podobu 10% slevy na různé služby v kategorii kultura, gastronomie, suvenýry, exkurze a rekreace. Místa, kde můžete slevu uplatnit, naleznete na webu.

Ovšem pozor, slevy vám daný prodejce poskytne jen ve chvíli, kdy platíte hotově. Při platbě kartou slevu uplatnit nemůžete.

Jak kartu použít? Postupy se mohou lišit

Až si budete v Chorvatsku pořizovat městské karty, vždy si nechte vysvětlit, jak kartu používat a jak se aktivuje. Postupy se totiž mohou lišit. Někde máte na kartu automaticky volný pohyb v MHD, jinde musíte pípat kartou při vstupu a výstupu z MHD. Pamatujte také, že městské turistické karty bývají většinou na konkrétní jméno a jsou nepřenosné.

Návštěvu různých památek si neplánujte na pondělí, to je většina muzeí a galerií zavřená. Konkrétní otevírací dobu si můžete najít vždy na webových stránkách k dané instituci.

Při vstupu do muzeí nebo galerií se můžete setkat se separátním vstupem pro držitele karty. Často to znamená, že nebudete muset stát frontu s lidmi, kteří si teprve kupují lístek, ale budete moci rovnou dovnitř. Nepleťte si ale separátní vchod s přednostním vstupem. Ten také řada institucí nabízí, ale je to placená služba a v turistických kartách obsažena nebývá.

Před odjezdem nezapomeňte na cestovní pojištění.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.

  • Nabourané auto
    14. října 2023|Jana Březinová
    Dopravní nehoda v zahraničí: Jak postupovat?

    V roce 2022 Češi v zahraničí způsobili 7028 nehod, nejvíce v Německu a na Slovensku. To představuje téměř 4 % všech nehod. Šance, že budete nehodu při cestách po Evropě řešit, tak rozhodně není zanedbatelná. Nastudujte si předem správný postup. Až vás na místě ochromí stres nebo jazyková bariéra, budete přesně vědět, co dělat.