Kontrola kotle před sezonou

Jak poznám, kdy je čas vyměnit kotel?

16. 8. 2021
|
Délka čtení: 6 min.

Nové topení potřebujete, pokud váš starý vytápěcí systém znamená bezpečnostní riziko, odporuje právním předpisům anebo pracuje draze. Plynový, peletový či uhelný kotel většinou vychází levněji než elektrokotel. Ale záleží také na účinnosti a emisích používané technologie. Zákonodárci přikazují, do kdy máme vyměnit nejšpinavější kotle na pevná paliva: nejpozději do srpna 2022.

Rozvážní lidé pravidelně chodí na lékařskou prohlídku, se svým autem jezdí na technickou kontrolu a domácí elektrické rozvody mají zkontrolované od elektrikáře. Díky tomu strmě klesá pravděpodobnost, že podlehnou nějaké zákeřné chorobě, havarují kvůli polámaným brzdám, nebo budou zabiti proudem. Profesionální servis ovšem vyžadují také kotle, ať už elektrické či spalovací.

Povinná výměna kotle až od 1. 9. 2024

Vláda kvůli energetické krizi a rostoucí inflaci posunula termín zákazu provozu starých kotlů o dva roky, konkrétně na 1. září 2024.

Více podrobností se dozvíte v článku Kotlíkové dotace 2022: Termíny se posunuly, peněz zbývá dost, ale chybějí technologie.


Proto před topnou sezónou pozvěte autorizovaného technika, který byl proškolen a pověřen výrobcem vašeho vytápěcího systému, aby zkontroloval aktuální stav.

1. Chcete topit, ale vytápění nefunguje

Odpovědný technik – plynař, elektrikář nebo topenář – vás v ideálním případě ujistí, že otopná soustava pracuje tak, jak má. Naopak v nejhorším scénáři zjistíte sami, že jste měli kotel vyměnit, ale příliš dlouho jste otáleli. Koncem babího léta se ochladí, takže doma zkusíte zatopit, ale teplota nestoupne. Eventuálně kotel zkolabuje v zimních měsících, váš domov bude náhle studený a když vydechnete, půjde vám pára od úst…

2. Hrozí požár anebo otrava

Zkontrolujte, jestli jste něco nepřehlédli. Plynové kotle samozřejmě nefungují, pokud není puštěný plyn. Elektrokotel pochopitelně nevyrábí tepelnou energii, dokud není zapojený do elektrické zásuvky. Někdy stačí, když znovu zažehnete jiskru, doplníte vodu do radiátorů nebo přes ovládací jednotku nastavíte vyšší požadovanou teplotu.

Profesionální technik však může zjistit závažnější závady, jak ukazuje tuzemská statistika: Každoročně se zhruba 1 500 lidí otráví oxidem uhelnatým, který vzniká nedokonalým spalováním, a následkem toho přes 100 osob zemře. Kvůli zanedbaným komínům mezitím propukne více než 1 000 požárů.

3. Používáte drahou energetickou komoditu

Myslete na svoji bezpečnost, ale také na peníze. Teplo můžete získávat od rozmanitých dodavatelů, respektive z různých komodit, a podle toho následně vyjde cena.

Jako energetickou jednotku použijeme megawatthodinu (MWh), která malé šetrné domácnosti vystačí na celoroční vaření. Pokud vytápíte a ohříváte vodu elektrickým kotlem ve zvýhodněné distribuční sazbě, drahý dodavatel vám naúčtuje přes 4 500 Kč/MWh. Zvažte, jestli nepřejdete na levné pelety, zemní plyn, dřevo či uhlí, abyste se dostali pod 1 600 Kč/MWh.

Technik kontroluje kotle

4. Topení má příliš nízkou účinnost

Jakmile si vyberete komoditu a jejího dodavatele, popřemýšlejte o vhodné technologii. Kupříkladu atmosférické plynové kotle zaostávají svojí účinností, která klesá ještě níže opotřebením. Takže svému dodavateli zaplatíte například 20 MWh, ovšem reálně využijete 17 MWh a zbylé 3 MWh vypustíte komínem. Kdybyste měli kondenzační plynový kotel, který efektivně recykluje svoje spaliny, získali byste podstatně více tepelné energie: zhruba 22 MWh!

Každoroční provozní úspora potom lehce přesáhne 5 700 Kč, a proto se pravděpodobně vyplatí investice do hospodárnější technologie.

5. Je čas vyměnit špinavý kotel

O svoje bezpečí a peníze můžete, ale nemusíte dbát. Nicméně pomalu končí doba, kdy spalinami smíme zamořovat venkovní ovzduší. Podle zákona č. 201/2012 Sb. budou od září 2022 zakázány kotle, které mají jmenovitý tepelný příkon do 300 kilowatt (kW), patří do první nebo druhé emisní třídy, spalují pevná paliva a jejichž teplo potom proudí rozvodnou soustavou, třeba do radiátorů. Povoleny zůstávají rozpálené krby, kamna nebo pece, na nichž spával pohádkový Honza.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?