Přímotop v domácnosti

Elektrické přímotopy jsou výhodné v úsporných rodinných domech

7. 5. 2021
|
Délka čtení: 6 min.

Moderní novostavby potřebují vytápění, jenom když venku silně mrzne. V takovém případě mohou vyjít levněji elektrické přímotopy, než tepelné čerpadlo, plynový nebo peletový kotel. Sice mají vyšší provozní náklady, ale vyhrávají nízkou pořizovací cenou, na které v úsporných rodinných domech záleží především.

Většina tuzemských elektráren spaluje uhlí nebo zemní plyn, aby prostřednictvím tepelné energie vyráběla elektřinu. Výsledný produkt potom proudí distribučními soustavamidistribučními soustavami do našich domovů, kde stačí zapojit příslušné kabely do zásuvek – a žárovky svítí, ledničky chladí, pračky perou. Kilowatthodina stojí průměrně kolem 5,8 Kč. Ve zvýhodněných distribučních sazbách, které slouží na vytápění, klesáme až na 3,2 Kč/kWh.

Málokdo ovšem používá elektrické přímotopy nebo akumulačky. Početnější jsou plynová kamna a kotle, ze kterých získáme tepelnou energii ještě levněji: průměrně za 1,6 Kč/kWh. Nejlacinější dodavatelé zemního plynu srážejí cenu na 1,2 Kč/kWh. Teoreticky tedy uděláme nejlépe, když při vytápění vynecháme elektrárny a rovnou doma spálíme palivo. Prakticky však záleží na energetické náročnosti konkrétního domu nebo bytu.

Úsporné domácnosti větrají a přitom šetří teplo

Zastaralé budovy jsou typické svými komíny, ze kterých stoupá dým od babího léta do pozdního jara. Pokud tam má panovat příjemná teplota, na každý čtvereční metr obytného prostoru každoročně padne přes 200 kWh tepelné energie. Takže čtyřčlenná rodina spotřebuje zhruba 19 000 kWh/rok, aby vytopila 80 m² a zároveň měla dostatek teplé vody. Následně zaplatí minimálně 22 800 Kč za zemní plyn (plynová kamna a kotel), nebo 60 800 Kč za elektřinu (přímotopy a bojler).

Moderní rodinné domy však fungují jinak – jednak kvůli přísné stavební legislativně, ale hlavně díky šikovným architektům a projektantům. Typická současná novostavba má kompaktní tvar, bytelnou schránku a obsahuje chytré technologie. Například takzvaná rekuperační jednotka permanentně větrá a přitom využívá teplo vydýchaného vzduchu. Kotel nebo tepelné čerpadlo slouží zejména na přípravu teplé vody, eventuálně když venku třeskutě mrzne.

Elektrické přímotopy mají nízkou pořizovací cenu

Takzvaným pasivním domůmpasivním domům stačí na vytápění méně, než 15 kWh/m²/rok. Přičtěme ohřev užitkové vody, a ročně potřebujeme vyrobit zhruba 4 200 kWh tepelné energie. Provoz tepelného čerpadla, které kromě elektřiny využívá rovněž energii okolního prostředí (vzduchu, země, vody), potom může stát 4 480 Kč/rok. Další kategorií jsou kotle na zemní plyn nebo na dřevěné pelety, jež mají podobné náklady, v uvedeném případě předpokládejme 4 580 Kč/rok. Elektrický bojler a přímotopy spotřebují zhruba 13 440 Kč/rok. Ale ještě přidejme pořizovací ceny samotných technologií a jejich instalace, abychom konečně dospěli do finále.

Tepelné čerpadlo potřebuje otopnou soustavu, aby získanou energii rozvedlo po domě, přičemž nosičem bývá nejčastěji voda. Průměrné souhrnné pořizovací náklady jsou podle dotačního programu Nová zelená úsporám 229 000 Kč. Ke kotli musíme připočítat navíc ještě komín, podle Českého plynárenského svazu celková vstupní investice činí přinejmenším 150 000 Kč. Elektrické bojlery a přímotopy pořídíme a zapojíme podstatně levněji, a proto v pasivním domě mohou dlouho vycházet nejhospodárněji. Navíc, stejně jako tepelné čerpadlo, díky zvýhodněné distribuční sazbě D57d zlevňují elektřinu pro všechny domácí elektrospotřebiče.

Pořizovací, provozní a celkové náklady na vytápěcí systémy

TechnologiePořizovací cena Provozní náklady Celkem za 15 let

Tepelné čerpadlo


229 000 Kč


4 480 Kč/rok


296 200 Kč


Plynový nebo peletový kotel


150 000 Kč


4 580 Kč/rok


218 700 Kč


Elektrické přímotopy a bojler


15 000 Kč


13 440 Kč/rok


216 600 Kč


Přepočítali jsme orientační modelové příklady pro pasivní dům o obytné ploše 80 m², podle současných cen. Konkrétní individuální projekty pravděpodobně vyjdou (trochu) jinak. Záleží například na účinnosti plynového kondenzačního kotle, respektive na topném faktoru tepelného čerpadla. Na některé systémy lze získat dotace.

Přímotopy jsou nyní problematické kvůli českým zákonodárcům, kteří zařazují elektřinu (včetně zelených tarifů) mezi špinavé energetické komodity. Úředníkům však někdy stačí, aby byla v novostavbě krbová vložka, a projekt schválí jako dostatečně ekologický. Kontroverze vzbuzují rovněž některá hlučnější tepelná čerpadla, která obvykle vadí sousedům a komplikují kolaudaci rodinného domu.

Můžeme jenom odhadovat, kolik budou stát různá paliva a energie v následujících letech. Další hádankou jsou vztahy mezi Evropskou unií a Ruskou federací, odkud momentálně pochází skoro veškerý zemní plyn, spalovaný v tuzemsku. Otevřený zůstává i technologický vývoj. Kdybychom dokázali efektivně skladovat elektřinu, letní přebytkovou produkci ze solárních panelů bychom využili v zimě.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?