Grónsko

Dovolená v Grónsku: Na co se připravit?

Láká vás netradiční dobrodružství uprostřed severské přírody? Toužíte navštívit místo, které odolává turistům napříč kontinenty a zachovává si svou panenskou nevinnost a krásu? Pokud jste alespoň na jednu z výše uvedených otázek odpověděli kladně, pak je pro vás dovolená v Grónsku doslova jako stvořená. Co byste měli vědět před tím, než sem koupíte letenky? Tady je pár tipů.

Základní grónská fakta a informace

Grónsko geograficky leží v Severní Americe. Přesto je ale autonomní součástí Dánska, s nímž má společnou nejen měnu, ale i monarchu. Rozloha země činí 2 166 000 km2, a žije zde asi 56 000 stálých obyvatel, což rozhodně není mnoho. Značná část grónského obyvatelstva je navíc soustředěna do hlavního města Nuuk. Úředním jazykem je grónština, vcelku obstojně se tady ale domluvíte také dánsky a výjimečně i anglicky. Grónsko je největším ostrovem a leží severozápadně od Islandu v arktické oblasti Severní Ameriky.

Dvě turistické sezóny

Pokud bychom hledali odpověď na otázku, kdy je nejvhodnější do Grónska vycestovat, pak zjistíme, že tady panují vlastně dvě hlavní turistické sezóny. Nejlepší termín návštěvy v zimním období je od poloviny března do konce dubna. V tu dobu je hladina moře ještě obvykle pokrytá ledem a k přepravě je možné využít snowmobil nebo tradiční psí spřežení. Žádanou výhodou je i dostatek slunečního svitu. V tomhle období tady slunce svítí zhruba šestnáct hodin denně. Druhá sezóna začíná zhruba v polovině července a končí v půlce září, kdy je v Grónsku dlouhý den a v podstatě nejteplejší počasí. Díky tomu, že led se na moři vyskytuje jen výjimečně, přepravovat se tady můžete menšími rybářskými loďkami.

Kdo by měl dovolené v Grónsku dát šanci?

Pokud přemýšlíte, jestli koupit letenky do Grónska nebo raději zvolit jinou severskou destinaci, pak je dobré vědět, že Grónsko je sice zemí drsnou a divokou, na druhou stranu jde prakticky o nedotčený kus země, který se může pochlubit úžasnou a neopakovatelnou atmosférou. Dovolená v Grónsku nadchne každého, kdo propadl kráse severských krajin. Ohromí vás zdejší krajina, barevné inuitské vesnice rozprostřené po členitém skalnatém pobřeží i žulové skály, které si oblíbí především nároční horolezci. Na své si tady přijdou i milovníci lyžování a dalších zimních sportů. Každý, kdo Grónsko navštíví, má jedinečnou možnost pohybovat se několik dnů nebo týdnů v liduprázdné divoké krajině, jež nemá na naší planetě obdoby.

Grónsko ledovec

Průvodci a nebezpečí, které vám tady hrozí

Pokud řešíte, jestli se Grónskem potloukat sami nebo využít služeb zkušeného průvodce, pak je určitě dobré zvolit druhou zmíněnou variantu. Pro cestovatele je obecně komfortnější a bezpečnější pohybovat se v organizované skupině. Další výhodou tohoto rozhodnutí je i ekonomická stránka věci, protože jednotlivé přesuny a transporty jsou zde mimořádně nákladné a nějaká forma veřejné dopravy zde prakticky neexistuje. Pokud bychom se blíže zaměřili na případná rizika a nebezpečí, která vám během dovolené v Grónsku hrozí, pak musíme určitě zmínit přítomnost divokých zvířat v odlehlejších oblastech, stejně jako obří plovoucí ledové kry, které se mohou kdykoliv rozpadnout či překlopit a pak jsou nebezpečné jak na mořské hladině, tak i na samotném mořském pobřeží. Nebezpečné jsou i silné větry Piteraq, které se ojediněle mohou vyskytnout i v letním období.

Jaká místa v Grónsku navštívit?

Pokud se do Grónska plánujete vydat, nenechte si ujít příležitost navštívit východní pobřeží, kde se nachází pouze dvě obydlené oblasti. Jednou z nich je Tassilaqu, kde zjistíte, jak žijí původní grónští obyvatelé. Za návštěvu stojí i Sermeq Kujalleq - nejproduktivnější ledovec severní polokoule a zároveň největší ledovec, který ústí v moři. Dech beroucí je i ostrůvek Disko, který láká především dramatickou krajinou se strmými útesy, zvedajícími se do výšky 1 000 metrů. Během návštěvy Grónska si také rozhodně nenechte ujít možnost svézt se psím spřežením nebo přespání v horské chatě přímo na ledovci.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.

  • Muž s letenkami, pasem a mobilním telefonem na letišti
    11. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Flexibilní letenky: Co to je a na co si při koupi dát pozor?

    Nezrušitelné letenky jsou minulostí. Změna termínu letu i zrušení letenky jsou možné. Dejte si pozor na to, že ne každá změna je zdarma. Například u Emirates začíná cena za změnu letenky na 3 700 Kč. Cena se pak mění v závislosti na tarifu, v němž byla letenka zakoupena. A jak to mají ostatní letecké společnosti?