Skok na snowboardu

Cestovní pojištění do hor

28. 11. 2020
|
Délka čtení: 10 min.

Ať už se chystáte na české, či zahraniční zasněžené svahy, nezapomeňte na cestovní pojištění. Oblíbené zimní sporty jsou bohužel často spojeny s četnými úrazy a účty za jejich léčbu se mohou vyšplhat do statisíců. Dobře nastavené pojištění rizikových sportů vám tak může vyřešit nemalé problémy.

Zapomenout na cestovní pojištění a spoléhat se při cestě do zahraničí pouze na kartičku své zdravotní pojišťovny je velký risk. A platí to zvláště, pokud jedete na hory. Navíc je rozdíl, zda se budete věnovat klasickému lyžování na vyznačených sjezdovkách, nebo vás lákají více rizikové sporty a máte v oblibě sjezdovky freerideové.

V případě nešťastného úrazu a špatně nastavené smlouvy cestovního pojištění byste si sáhli hluboko do kapsy. Třeba operace kolenních vazů vyjde dle údajů pojišťoven na 120 000 korun, úraz páteře, respektive jeho léčba, pak stojí i jeden milion korun.

Cestovní pojištění versus kartička zdravotní pojišťovny

Domníváte se, že pojištění na lyže není potřeba? S kartičkou své zdravotní pojišťovny, tedy Evropským průkazem zdravotního pojištění, však nemusíte uspět všude, když dojde tak říkajíc na lámání chleba. Průkaz platí výhradně v zařízeních s veřejnou zdravotní službou. Pokrývá navíc jen rozsah péče hrazené z veřejných peněz. Ten se přitom nemusí shodovat s péčí dostupnou u nás už jen kvůli jinak nastavenému systému, kdy se lidé na vlastní léčbě často přímo finančně podílejí.

Pádným argumentem pro pojištění na hory je i to, že v blízkosti lyžařských středisek funguje často řada soukromých zdravotnických zařízení. Sice vás zde ošetří, ale můžete se setkat s požadavkem na přímou úhradu za ošetření. Další možností je, že vám po nějaké době přijde vyúčtování poštou. Při absenci soukromého cestovního pojištění půjdou výdaje za vámi.

Jak vybrat kvalitní pojistku na lyže?

Při výběru cestovního pojištění by rozhodujícím kritériem rozhodně neměla být pouze cena. O kvalitě cestovního pojištění pro zimní sporty rozhoduje především rozsah krytí, respektive počet výluk.

Základem je pojištění léčebných výloh

Pojistka na cesty sestává z pojištění hned několika rizik. Stěžejní je pojištění léčebných výloh. Díky němu budete mít záda krytá pro případ, že byste onemocněli nebo se zranili. Ideální je mít i pojištění odpovědnosti. Připlatit si poté můžete také další pojistná krytí, třeba pojištění rizikových sportů či zavazadel.

Proč mít pojištění odpovědnosti

Základní balíčky cestovního pojištění bohužel mnohdy neobsahují krytí odpovědnosti za škody způsobené třetím osobám. To se vyplatí „přibalit“ obzvláště tehdy, když cestujete s dětmi.

Pojištění odpovědnosti je neméně důležité, alespoň pro vaši peněženku. Pokud například na svahu způsobíte nehodu – srazíte se s dalším lyžařem –, vyvarujete se díky němu nemalých nákladů. Soudní spory kvůli nehodám na sjezdovce nejsou v zahraničí ničím neobvyklým. Hodinové sazby právníků třeba v Rakousku se přitom mohou vyšplhat až na 1000 EUR,“ upozorňuje Ladislav Gruber.

Ještě mějte na paměti jedno: Ať už jste, nebo nejste viníkem nehody, nepodepisujte bezprostředně po nehodě žádné formuláře, kterým stoprocentně nerozumíte.

Limity pojištění volte vyšší

Pojišťovny mají v nabídce většinou různě odstupňované pojistné balíčky, které se mimo jiné liší právě i výší limitů pojistného plnění. Limity cestovního pojištění byste si měli nastavit podle plánovaných aktivit. Pokud cestujete s rodinou, může mít dokonce každý člen pojistné limity individuální. Třeba lyžování a snowboarding jsou brány jako běžné aktivity, naproti tomu při sjezdu freerideových sjezdovek je již třeba mít uzavřeno pojištění rizikových aktivit.

Pojistné limity volte i dle cíle vaší cesty. Zdravotnické úkony mohou být v zahraničí výrazně dražší než v tuzemsku. Pro cesty za hranice je tedy lepší sjednávat limity pro léčebné výlohy ve vyšší variantě. Kupříkladu pro alpskou lyžovačku odborníci doporučují limity alespoň ve výši pět milionů korun. Zaměřte se i na jednotlivé úkony, jako třeba stomatologické ošetření.

Pojištění na hory by mělo obsahovat rovněž plnění pro případ zásahu horské služby a přepravu vrtulníkem do nejbližší vhodné nemocnice.

Hodí se i asistenční služby

Zranění či nemoc v zahraničí nepatří mezi příjemné zkušenosti. Řešení takové situace vám může usnadnit pomoc asistenční služby. Připojištění asistenčních služeb oceníte, pokud máte obavy, že byste mohli mít problémy s komunikací s lékařem v cizím jazyce. Asistenční služba navíc danému zdravotnickému zařízení dopředu garantuje, že uhradí náklady na vaše ošetření či operaci.

Jak na pojištění rizikových sportů

Pokud dodržujete pravidla FIS a užíváte si jízdu na značených sjezdovkách, v oficiálních snowparcích či sáňkařských dráhách, bude vám stačit standardní cestovní pojištění bez zvláštního připojištění extrémních sportů. To samé platí i pro milovníky jízdy na běžkách, kteří využívají vyznačené trasy.

Obecně také platí, že si s běžnou pojistkou vystačíte při aktivitách do 3 500 metrů nad mořem. Pojištění rizikových aktivit si můžete sjednat nad tento limit až do výše 5 000 metrů nad mořem.

„Patří ještě dodat, že v zahraničí je povinná lyžařská helma. Pokud ji nepoužijete, může k tomu pojišťovna přihlédnout při řešení pojistné události – samozřejmě ve váš neprospěch,“ upozorňuje Ladislav Gruber.

Pojištění extrémních sportů: Freeride a volný terén

I vyznavači adrenalinových sportů, konkrétně freerideových sjezdovek, si mohou zaplatit odpovídající cestovní pojištění. Pohyb v takovém terénu je sice z pohledu pojišťoven nebezpečný, ovšem v rámci pojištění rizikových sportovních činností vás zpravidla pojistí. Jinak je tomu při jízdě v místech mimo jakkoli značené sjezdovky nebo tam, kde je pohyb na lyžích zakázán – třeba při jízdě pod lanovkou mezi sloupy. Ošetření a léčbu takových zranění si pak zaplatí každý sám.

Hledáte nejvhodnější cestovní pojištění na hory? Do kalkulačky cestovního pojištění stačí zadat jen pár informací o vaší cestě a v mžiku uvidíte porovnání nabídek českých pojišťoven.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.