Elektrické vedení s čísly v pozadí

Burza elektřiny: Jak funguje obchodování s elektrickou energií?

8. 6. 2020
|
Délka čtení: 5 min.

Elektřina je podobně jako jiné komodity předmětem obchodování na burzách. Již v této fázi se do značné míry rozhoduje o konečné ceně elektřiny pro spotřebitele. Podívejte se na to, jak burza elektřiny funguje a jak výrazně se ceny na burzách mohou projevovat ve vašich účtech za elektřinu.

Specifika obchodu s elektřinou

Obchodování s elektřinou má několik specifik, které vychází z vlastností této komodity. V první řadě se jedná o nemožnost skladování elektřiny. Přestože vývoj v oblasti akumulace energie již delší dobu hledá vhodné řešení jak elektřinu skladovat, v současné době neexistuje způsob, který by byl použitelný v masovém měřítku. Dalším specifikem je cesta elektřiny ke konečnému zákazníkovi prostřednictvím rozvodné sítě.

Právě elektroenergetická síť přináší další komplikace – musí v ní panovat rovnováha. V praxi to znamená, že součet dodané energie do sítě musí odpovídat součtu odebrané energie a ztrátám, tedy výroba se musí rovnat spotřebě.

Proč musí být v rozvodné síti rovnováha?

Pokud výroba a spotřeba nejsou v rovnováze, hrozí v důsledku přebytku přetížení soustavy, nebo naopak blackout v případě nedostatku výkonu. Proto vstupují do hry subjekty, které na tento stav dohlíží a zajišťují rovnováhu výkonu – v České republice se jedná o společnost ČEPS, a. s.

Hlavní výhody burzy elektřiny

Kromě tradičního bilaterálního obchodování nebo obchodování prostřednictvím brokerů tedy dochází také k nákupu a prodeji elektřiny na burzách. Na rozdíl od dvou dalších způsobů nabízí burza anonymní platformu, jelikož protistranou každého obchodu je burza samotná.

Další výhodou je, že obchodování na burze zaručuje subjektům, že se veškeré obchody skutečně uskuteční. Odpadá zde například riziko, že odběratel nezaplatí. Kromě toho lze většinou dosáhnout lepších cen než při tradičním bilaterálním obchodu s dodavatelem.

Chci výhodnější elektřinu

Kolik aktuálně zaplatíte za elektřinu?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny momentálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Kdo se může stát účastníkem burzy elektřiny?

Jednotlivé burzy mají konkrétní podmínky pro to, kdo se může obchodu s elektřinou zúčastnit. Dokládána je například licence na obchodování s energií nebo smlouva s clearingovou bankou. Po účastnících může být rovněž vyžadováno, aby byli subjektem zúčtování u provozovatelů elektroenergetických přenosových soustav. Konkrétní pravidla se budou částečně lišit podle jednotlivých burz.

Mezi nejčastější účastníky burzy elektřiny patří zejména velcí odběratelé – kromě dodavatelů elektřiny do domácností jsou to například obce, města, kraje, ministerstva, dopravní podniky, vysoké školy, nemocnice, průmyslové a zemědělské společnosti, teplárny, vodárny apod.


Kromě toho mohou elektřinu přímo na burze nakupovat také jednotlivé domácnosti. Ve většině případů však narazíte na problém v podobě minimálního požadovaného množství objemu energie. V praxi se jedná o minimální hranici stanovenou pro uzavřený kontrakt. Tento limit vám jako domácnosti nezabraňuje účasti na burze elektřiny, ale váš nákup bude možné zrealizovat až ve chvíli, kdy se nashromáždí dostatečný počet žadatelů, který dohromady dosáhne na minimální požadované množství. To může odpovídat spotřebě až stovek domácností.

Vyplatí se burza elektřiny pro jednotlivé domácnosti?

Čistě z hlediska porovnání absolutních čísel s velkou pravděpodobností ano. Šance na to, že dosáhnete úspor v porovnání se svými standardními podmínkami, je poměrně velká. Nicméně není-li vaše spotřeba nestandardně vysoká, pak vám finální ušetřená částka pravděpodobně nebude stát za celý administrativní proces spojený s obchodováním na burze. Podobných úspor navíc často dosáhnete i vyjednáváním se svým dodavatelem, nebo přechodem k jinému.

Nejste spokojeni s aktuálním dodavatelem energií?

Změna dodavatele nemusí být komplikovaná. S přechodem k novému dodavateli vám rádi pomůžeme a veškerou administrativu vyřešíme za vás.


Zároveň je nutné zdůraznit, že na burzách se obchoduje se silovou elektřinou. Ta tvoří méně než polovinu koncové ceny pro spotřebitele. Zbytek je tvořen tzv. regulovanou částí, jejíž výše je stanovena Energetickým regulačním úřadem. Do regulované části spadá poplatek za distribuci, příspěvek na podporované zdroje, poplatek za jistič a další.

Cena elektřiny na burze se na fakturách projeví až po delší době

Burzou, která nejvíce ovlivňuje ceny v ČR, je ta v německém Lipsku, kde silovou elektřinu nakupují největší dodavatelé. Mezi nejvýznamnější burzy s elektřinou v ČR patří Power Exchange Central Europe v Praze a Českomoravská komoditní burza Kladno.

Aktuální cena elektřiny na burze se ale nemusí projevovat v účtech spotřebitelů, respektive většinou se do nich promítne až po delší době. Velcí dodavatelé totiž nakupují elektřinu na několik měsíců či dokonce let dopředu. I proto nelze očekávat okamžité zlevnění elektřiny například nyní – v souvislosti s pandemií koronaviru klesla cena elektřiny na burze v Lipsku na konci března letošního roku na 38 eur za megawatthodinu, tedy na nejnižší hodnotu od června 2018.

Podle analytiků se však tento pokles může v cenových nabídkách velkých dodavatelů projevit spíše až za rok, samozřejmě za předpokladu dlouhodobého setrvání cen. Elektřina dodávaná do domácností v současné době vychází z cen mezi 50–55 eur/MWh.

Kalkulačka cen elektřiny

Přemýšlíte o změně dodavatele elektřiny?

Spočítejte si aktuální ceny elektřiny v naší kalkulačce a vyberte si tu nejvýhodnější. Se změnou dodavatele vám pomůžeme.


Menší dodavatelé, kteří elektřinu nenakupují s tak velkým předstihem, by mohli v případě zachování nižších cen na burze reagovat již dříve. Potýkat se ale musí také s výrazným oslabením koruny vůči euru – v polovině února vyšlo jedno euro na méně než 25 Kč, aktuálně se pohybuje okolo 27,40 Kč.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?