Jednání o půjčce

Bezúčelová půjčka: Co to je a jak funguje? - 1. díl

Ve článku “Jaké jsou druhy půjček” jsme si přiblížili varianty půjček, které jsou na českém trhu k dostání. V dnešním článku se zaměříme na tzv. bezúčelovou půjčku.​

Půjčky podle účelu

Půjčky můžeme mimo jiné dělit na půjčky dle účelu. Rozdíl je jednoduchý. U účelového úvěru musíte bance dopředu sdělit, proč si půjčku berete, respektive co s penězi hodláte udělat. Jestli je to půjčka na nové auto, rekonstrukci bytu, na koupi pozemku či na něco jiného. Peníze, které vám pak banka půjčí, musíte využít výhradně za tímto účelem, nijak jinak.

Při účelové půjčce banky a nebankovní instituce vždy vyžadují doklad, že byly peníze využity na účel, který jste uvedli. Tedy budou chtít vidět například fakturu za koupený automobil, zájezd, elektroniku apod.

Pokud ale bance účel úvěru sdělit nechcete, nebo ho například ještě neznáte, můžete si vzít právě neúčelovou půjčku, jinak také bezúčelovou půjčku.

Kreditka, kontokorent i americká hypotéka

Bezúčelová půjčka je druh spotřebitelského úvěru. V tomto případě banku či jinou finanční instituci nezajímá, co s penězi budete dělat. Vše je ve vaší režii. Výměnou za to vám ale naúčtuje vyšší úrokovou sazbu. Neúčelový úvěr je tak pro vás dražší než ten účelový.

Nejběžnější je členění půjček na bankovní a nebankovní. Bankovní půjčky vám může poskytnout pouze instituce s bankovní licencí, tedy banka. Nebankovní půjčku vám může poskytnout jakákoli instituce, která má oprávnění a licenci k poskytování úvěrů od České národní banky. Bezúčelové půjčky mohou být jak bankovní, tak nebankovní.

Nejčastějšími typy bezúčelových půjček jsou kreditní karty, kontokorent a méně častěji pak i americká hypotéka.

Dobrý sluha a zlý pán

Kreditní karta je v České republice velmi rozšířeným nástrojem. Funguje na principu, kdy čerpáte od dané instituce peníze v rámci limitu, který máte povolený. Kreditní kartu vám dnes nabídnou jak banky, tak nebankovní instituce.

Zároveň jsou kreditní karty často spojeny s různým bonusovým programem, kdy vám například finanční instituce vrátí nějaké procento z nákupů, které kartou zaplatíte.

Pojem kreditní a debetní karta bývá v zahraničí často vymezen opačně. Zatímco v České republice označení “debetní karta” používáme v případech, kdy čerpáme vlastní peníze, a pojem “kreditní karta” pak pro případy, kdy čerpáme peníze banky, v zahraničí jsou tyto pojmy zaměněny. Kreditní karta tam označuje pojem, kdy čerpáte vlastní kredit, a debetní karta pak kartu, ze které čerpáte peníze banky.

Půjčka na cokoli

Kontokorent, neboli povolené přečerpání účtu, banky někdy označují sloganem “půjčka na cokoli”. V bance si jednoduše sjednáte povolení čerpat peníze z běžného účtu i v situaci, kdy už tam žádné své finance nemáte.

Pokud budete mít na účtě svých 20 000 Kč a povolený kontokorent dalších 20 000 Kč, můžete z účtu prakticky vybrat až 40 000 Kč. V praxi se také používá termín “jít do minusu”. Platí však, že za každý den, kdy jste v záporném zůstatku, vám banka naúčtuje úrok. Ten může činit až 24 % ročně.

Neúčelový úvěr i do milionu

Kontokorent a kreditní karta slouží spíše k běžnému fungování a pokrytí běžných potřeb. Pokud ale chcete například rekonstruovat bydlení nebo potřebujete více peněz a nechcete bance dokládat účel, na který peníze použijete, je vhodnější přímo neúčelový úvěr.

Ten banky často poskytují do výše několika set tisíc. Většinou ale maximálně půjčovaná částka nepřekročí milion korun.

Některé banky ani nevyžadují, abyste u nich měli otevřený běžný účet.

V následujícím článku se podíváme na další typy bezúčelové půjčky, a také na to, jak je možné si půjčky sjednat.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.