Export

Záruky COVID plus pomůžou tuzemským exportérům a firmám

28. 4. 2020
|
Délka čtení: 5 min.

Ministerstvo financí ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP) připravilo program na poskytnutí systému záruk za splácení úvěrů vývozců a výrobců. Návrh v pátek 24. 4. 2020 schválila vláda. Cílem programu (záruk), jehož název je COVID plus, bude pomoc exportním podnikům zasaženým krizí kvůli novému typu koronaviru.

Export jako tahoun ekonomiky

Dle slov ministryně financí Aleny Schillerové je export tahounem tuzemské ekonomiky. Proto je potřeba ho v této nelehké situaci podpořit. Z tohoto důvodu získala EGAP dalších několik miliard korun jako záruky k úvěrům poskytovaným velkým exportním firmám zasaženým v souvislosti s pandemií koronaviru. Exportní garanční a pojišťovací společnost díky svým kapacitám a know-how poskytne nově i záruky úvěrů na provoz, pracovní kapitál nebo investice. Cílem je posílení likvidity exportně orientovaných podniků.

Kdo má na COVID plus nárok?

Mezi parametry záruky programu COVID plus patří skutečnost, že podíl exportu zboží a služeb na celkových tržbách z výrobků a služeb a tržbách za prodej zboží musí u vývozce dosahovat minimálně jedné pětiny za rok 2019. Garanci mohou exportéři využívat maximálně po dobu tří let (pro úvěry na pracovní kapitál) a maximálně pět let pro investiční úvěry. Omezena je i maximální hranice úvěru, která činí 25 % z celkových ročních tržeb z prodeje výrobků a služeb za rok 2019. EGAP zajistí úvěry v minimální hodnotě 5 milionů korun. Jistinu úvěru bude krýt až do výše 80 %. Minimální podíl banky proto bude 20 %. Záruky mohou čerpat společnosti s 250 a více zaměstnanci.

Program doplňující COVID I a COVID II

Program Záruka COVID plus doplňuje již zahájené úvěrové programy (COVID I - bezúročné úvěry a COVID II záruky) pro živnostníky a malé firmy, které připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou. Ve dvou vlnách bylo přijato přes 9000 žádostí. Nyní se chystá třetí pokračování, do kterého je vyčleněno 150 miliard korun. Bude k dispozici drobným podnikatelům i firmám s až 500 zaměstnanci. Kromě schválených záruk za úvěry poskytované přímo od EGAPu se nově rozšiřuje prostor i pro další pojišťovací činnost společnosti. Půjde například o pojištění přímých a nepřímých záruk.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • Koronavirus
    Koronavirus: cestovní pojištění

    Pandemie nového typu koronaviru poznamenala běžný život u nás i ve světě. Nevyhnula se bohužel ani cestování, které po měsících přísných uzávěr zažívá pomalou obnovu. Pokud plánujete zahraniční cestu, je nezbytně nutné vyřídit si kvalitní cestovní pojištění. Koronavirus vás totiž může uvrhnout do karantény, izolace nebo vám cestování ještě více znepříjemnit.

  • Test na covid
    22. září 2021|Monika Šaríková
    Testy na covid-19: Jsou stále zdarma nebo si Češi už musí připlatit?

    V první polovině června vláda prohlásila, že od 1. září 2021 skončí bezplatné testování na covid-19 pro všechny osoby nad 18 let. Cestování za hranice se tak mělo prodražit až o několik set korun. Jaká je situace nyní na začátku října?

  • Žena v klobouku se opaluje
    17. září 2021|Veronika Čermáková
    Podzimní dovolená v době Covidu

    Ani letos mírné komplikace a nepříjemnosti spojené s cestováním vášnivé cestovatele neodrazují od vycestování do zahraničí. A to i navzdory tomu, že součástí většiny cest zatím zůstává negativní test na COVID-19. Stále se však najdou země, kam lze vyrazit i bez nutnosti předkládání testu či potvrzení o očkování. Pojďte se s námi podívat na přehled oblíbených destinací kam i na podzim stojí za to vyrazit.

  • Rodina se prochází na pláži
    04. června 2021|Petr Woff
    Srovnání cestovního pojištění a podmínky pro zahraniční dovolenou v roce 2021

    Státy pouštějí na svoje území pouze vlastní občany a cizince, kteří pravděpodobně nemají covid. Nicméně existují rychlé testy a očkovací vakcíny, takže pokud splníte podmínky cílové země, letos můžete vyrazit na zahraniční dovolenou. Tady naleznete užitečné odkazy a také srovnání cestovního pojištění pro rok 2021.

  • Výrobní linka aut
    07. května 2021|Jana Poncarová
    Méně aut i nové výzvy: Jak pandemie ovlivnila český automobilový průmysl?

    Z automobilek loni vyjelo méně nových vozů a na trhu chyběly i ojetiny. Například Škoda Auto loni vyrobila o 17 procent méně vozů než v roce 2019. Automobilky se vypořádávají s klesajícími tržbami i prodlevami v dodávkách dílů. Současně hledají cesty, jak ze svízelné situace ven, a chystají nové projekty spojené například s elektromobilitou.

  • Sedící muž a hromádky peněz
    26. března 2021|Monika Šaríková
    OSVČ a daňové přiznání za rok 2020. Jak můžete ušetřit na daních?

    Zvláště v dnešní koronakrizové době se hodí každá koruna. Zapátrejte v zásuvkách. Nekrčí se někde potvrzení o zaplacených úrocích či platbách na životní pojištění? Podívejte se, díky čemu můžete ušetřit na daních. Každá tisícikoruna daňového odpočtu vám výslednou daň sníží o 150 korun.

  • Kontrola vozu
    22. března 2021|Vendula Flassig Vrablová
    Platnost končících STK se prodlouží. Na pár měsíců a jen některým

    Koronavirová krize změnila a ovlivnila mnohé. Bokem nezůstává ani nejrůznější administrativa a zařizování. Příkladem je třeba platnost státních technických kontrol (STK) aut, která se kvůli pandemii prodlouží o deset měsíců. Opatření platné pro celou Evropskou unii se týká technických kontrol propadlých od loňského září do konce letošního června. Nebude ale platit pro všechny.

  • Co je kurzarbeit - dělníci s přilbou si podávají ruce
    03. března 2021|Vendula Flassig Vrablová
    Co je kurzarbeit? Opatření, které známe už od roku 1910

    V průběhu koronavirové krize se u nás i ve světě skloňovalo jedno zásadní slovo. Tím je kurzarbeit, jehož původní myšlenkou byla ochrana pracovníků před propouštěním. O tom, jestli u nás kurzarbeit funguje či nikoli, polemizovat nebudeme. Zmíníme ale, kde toto slovo vzniklo a co je vlastně cílem tohoto opatření.

  • Lyžař padá
    19. ledna 2021|Monika Šaríková
    Pojištění na hory v době „covidové“

    Letos se Češi před cestou na lyže do zahraničí musejí řídit cestovatelským semaforem. Pokud bude cílová země z epidemiologického hlediska bezpečná, ochrání je cestovní pojištění i v případě onemocnění koronavirem.