Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce

Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

10. 11. 2023
|
Délka čtení: 5 min.

Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

Jak si půjčit na vánoční dárky chytře

Zlaté pravidlo finanční gramotnosti říká, že doba splácení by neměla překročit životnost dané věci. Zároveň byste si měli půjčovat na věci užitečné a zbytečně se nezadlužit jen kvůli krátkodobému potěšení. Splňují to vánoční dárky? Některé ano, některé ne. Právě proto je důležité si vánoční půjčku důkladně promyslet a půjčit si chytře.

Online srovnání

Srovnejte si nabídky poskytovatelů

Srovnejte si aktuální nabídky jednotlivých poskytovatelů a vyberte si tu nejvýhodnější pro vás.

Chcete si vzít vánoční půjčku na to, abyste manželce pořídili pračku, která se po 15 letech porouchala? Taková půjčka dává smysl, protože nová pračka vám bude v domácnosti sloužit dlouhé roky.

Vaše děti žadoní o nejnovější model telefonu, ačkoliv nový mobil dostaly už k loňským Vánocům? Pak se jedná spíše o rozmar a kvůli takovému dárku byste se zadlužit neměli. Představte si, že další Vánoce byste kupovali opět nový mobil – přitom ten letošní ještě nebudete mít splacený. To je důvod, proč byste se měli vyhnout půjčkám na věci, z nichž vy nebo obdarovaný budete mít užitek pouze po krátký čas.

Kolik lidí si půjčuje na Vánoce

  • Podle průzkumu ČBA a agentury Ipsos si v roce 2022 půjčilo na Vánoce 3 % Čechů.

  • To je výrazně méně než v roce 2021, kdy si na dárky půjčilo 10 % oslovených.

  • Nejčastěji si chtějí půjčit do 10 000 Kč.

  • 58 % si sjednává půjčku na Vánoce u banky, 23 % si půjčuje u příbuzných.

  • Lidé pořizují za vánoční půjčku nejčastěji hračky pro děti (42 %), bílé elektro (38 %) a vybavení bytu (27 %).

  • 20 % lidí, kteří si v minulosti půjčili na vánoční dárky, splácí půjčku s problémy a musí žádat o odklad splátek.

Vánoční půjčku si pečlivě vybírejte

Před Vánoci jsme všichni ve stresu a chceme mít obdarování rodiny vyřešené co nejrychleji. Výběr vánoční půjčky byste ale neměli uspěchat. Kromě účelu půjčky zvažte, kolik budete schopni splácet a rozumně si nastavte výši měsíční splátky.

„Měl bych vědět, kolik budu měsíčně splácet, měl bych vědět, kolik přeplatím a jaké jsou sankce v případě, že se s platbou opozdím,“ říká David Borges, finanční analytik z organizace Člověk v tísni pro Seznam Zprávy.

Jděte na půjčku chytře

Spočítejte si, kolik zvládnete splácet s ohledem na vaše příjmy a výdaje.

Pečlivě vybírejte také typ půjčky. Pokud vám chybí jen pár tisíc, může být rozumnějším řešením nákup na kreditní kartu či využití kontokorentu. Při pořízení spotřebičů se často vyplatí nákup na splátky bez navýšení. Přečtěte si podrobný návod, jak si vybrat půjčku a zadlužit se bezpečně:

Neuchylujte se k impulzivním nákupům a nepodepisujte smlouvu o půjčce ve spěchu. Předem si promyslete, na co peníze chcete využít a kolik přesně potřebujete. V klidu domova si pak porovnejte nabídky půjček od různých poskytovatelů.


92 ze 100 bodů
2 000 - 2 500 000 Kč
12 - 120 měsíců
90 ze 100 bodů
5 000 - 1 200 000 Kč
12 - 120 měsíců
92 ze 100 bodů
10 000 - 250 000 Kč
4 - 120 měsíců
  • 92 ze 100 bodů
    2 000 - 2 500 000 Kč
    12 - 120 měsíců
  • 90 ze 100 bodů
    5 000 - 1 200 000 Kč
    12 - 120 měsíců
  • 92 ze 100 bodů
    10 000 - 250 000 Kč
    4 - 120 měsíců

V rozhovoru pro Roklen24:

„Právě před Vánoci se lidé mohou více než kdy jindy setkávat s reklamami, které slibují výhodné půjčky a peníze ihned. Ve snaze udělat svým blízkým pod stromečkem radost hezkým dárkem za každou cenu je tak pro ně mnohem snazší se impulzivně zavázat k neférové a drahé půjčce. Jenže i jediná taková půjčka může v konečném důsledku vést až ke dluhové spirále. Splatit ji totiž může trvat klidně až do dalších Vánoc nebo i déle.“ 

Veronika BenešováZonky

Kdy je půjčka na vánoční dárky v pořádku?

  • Když se jedná o dlouhodobou investici do vašeho bydlení – darujete partnerce novou kuchyni nebo rekonstrukci celého bytu.

  • Když si vánoční půjčku vezmete na nákup nezbytného spotřebiče, který vám v domácnosti dosloužil (pračka, lednice).

  • Když vám půjčka pomůže zlepšit uplatnění na trhu práce, a tak zvýšit příjem v budoucnu – pořídíte si rekvalifikační kurz nebo nové nářadí pro podnikání.

  • Když je úvěr investicí do zdraví – zaplatíte si například operaci očí, protože vás vada zraku v životě omezuje.

  • Když vánoční půjčku využijete na pořízení užitečného předmětu s dlouhou životností – nadělíte potomkovi pod stromeček notebook, který potřebuje ke studiu na vysoké škole.

  • Když půjčka dává větší smysl než na danou věc šetřit, což se teď v době vysoké inflace stává velmi často. Vaše úspory rychle ztrácí svou hodnotu, zatímco zboží a služby zdražují. Proto se vyplatí vzít si půjčku třeba na pořízení fotovoltaiky či zateplení domu.

Kdy si vánoční půjčku rozhodně nebrat?

  • Když půjčku využijete na nákup spotřební elektroniky (mobil, notebook), kterou sice nepotřebujete, ale líbí se vám nejnovější model.

  • Když děti vyžadují drahé dárky, které nakonec nevyužijí. To může být elektronika, ale i sportovní potřeby. Pokud si potomek přál k loňským Vánocům horské kolo, které teď leží netknutě v garáži, nenechte se umluvit k nákupu dalšího drahého vybavení.

  • Když si berete vánoční půjčku, abyste nakoupili luxusní jídlo na štědrovečerní tabuli.

  • Když toužíte po luxusní dovolené. Pár dní radosti totiž vystřídá několik měsíců až let splácení dluhu.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.