Pes na silnici

Srážka psa s autem – jako majitel nesete vinu

19. 3. 2023
|
Délka čtení: 6 min.

Ke srážce se zvěří dochází na silnicích čím dál častěji, ale nehody se bohužel nevyhýbají ani domácím mazlíčkům. Z hlediska pojištění se však jedná o jiný případ. Pokud se vám pod kola přimotá zaběhlý pes nebo naopak vy jste majitelem pejska, kterého někdo srazil autem, měli byste vědět, jak správně postupovat.

Sražený pes nebo srnka –⁠ z pohledu zákona je to rozdíl

Psi mají speciální místo nejen v našich domácnostech, ale také v zákoně. Na rozdíl od srnek nebo divočáků, kteří se řadí k divoké zvěři, patří psi k domácím zvířatům, a hned několik zákonů upravuje jejich volné pobíhání a případně způsobené škody.

Majitel psa, případně osoba, která se o něj momentálně stará, je tak zodpovědný za to, že pes nebude pobíhat po silnici. A pokud se tak stane –⁠ pes se například utrhne z vodítka nebo se podhrabe pod plotem, je páníček odpovědný za škody způsobené při dopravní nehodě a musí je nahradit.

Co říká zákon

  • Zákon č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířát proti týrání říká, že každý je povinen učinit opatření proti úniku zvířat v zájmovém chovu.

  • Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích stanovuje, že vlastník nebo držitel domácích zvířat je povinen zabránit pobíhání těchto zvířat po pozemní komunikaci.

  • Občanský zákoník upravuje škody způsobené zvířetem. Doslovně uvádí: Způsobí-⁠li škodu zvíře, nahradí ji jeho vlastník, ať již bylo pod jeho dohledem nebo pod dohledem osoby, které vlastník zvíře svěřil, anebo se zatoulalo nebo uprchlo. Osoba, které zvíře bylo svěřeno nebo která zvíře chová nebo jinak používá, nahradí škodu způsobenou zvířetem společně a nerozdílně s vlastníkem.


Věděli jste, že...
Výjimka z náhrady škody způsobené zvířetem nastává v případě, že domácí zvíře slouží vlastníkovi k výkonu povolání nebo jako pomocník pro osobu se zdravotním postižením. Typicky se jedná o asistenčního psa. Avšak jeho majitel musí zároveň prokázat, že nic nezanedbal a škoda by vznikla i při vynaložení potřebné pečlivosti.

Co dělat, když autem srazíte psa

K dopravní nehodě se zvířetem přivolejte vždy policii –⁠ to platí pro psa, ale i další domácí a chovná zvířata (krávy, ovce aj.), stejně jako pro lesní zvěř. Strážce zákona volejte, i když se stane srážka se zvěří a zvíře uteče. Policie vypracuje protokol o dopravní nehodě, který budete potřebovat pro svoji pojišťovnu. Zároveň na místo nehody přivolá veterináře, případně myslivce u divoké zvěře, aby se o zvíře postarali.

Při bezprostředním odstranění nehody je postup stejný. Jak už jsme si ovšem vysvětlili výše, rozdíl mezi divokou zvěří a domácími zvířaty nastává při vymáhání škody. Jestliže jste srazili psa, kočku či jiné chovné zvíře, můžete na jeho majiteli vymáhat škody na vozidle (např. oprava, proplacení škody) i na zdraví (např. bolestné, náklady na léčbu).

Věděli jste?

Každý rok řeší policie kolem 16 tisíc bouraček, na nichž se podílí střet se zvířetem. Jedná se o 15 % všech dopravních nehod. Ke sražení psa dojde přibližně ve 180 případech. Tři čtvrtiny nehod tvoří střet se srncem obecným a 10 % s prasetem divokým.

Pomůže havarijní pojištění –⁠ střet se zvířetem

Ale co když se majitele psa nepodaří zjistit? Pak nezbývá než se spolehnout na havarijní pojištění. Budete potřebovat připojištění střet se zvířetem. V pojistných podmínkách pojišťovny obvykle nerozlišují škody způsobené srážkou se zvěří nebo s domácím zvířetem, některé pojišťovny nabízí bližší specifikaci.

Například Kooperativa rozumí zvířetem každého živého obratlovce kromě člověka, pojišťovna Allianz výslovně uvádí, že pojištění se vztahuje na škody prokazatelně způsobené následkem střetu s domácím nebo divokým zvířetem. Před sjednáním havarijního pojištění si raději ověřte aktuální pojistné podmínky, abyste si byli jisti, že se střet se zvířetem vztahuje i na srážku psa s autem.

Havarijní pojištění se vyplatí všem

I ti nejzdatnější řidiči se někdy mohou dostat do potíží. Sjednejte si havarijní pojištění dříve, než bude pozdě. Naši specialisté vám pomohou s výběrem i sjednáním.

Jak se zachovat, když vám někdo srazí psa?

Když se vám zaběhne pes na silnici a zaviní dopravní nehodu, bohužel budete muset kromě zdraví svého mazlíčka řešit ještě způsobené škody. Pokud psa opatroval někdo jiný, dělíte se o náhradu škody rovným dílem.

Srážka psa s autem může znamenat škody na zdraví řidiče a vozidle ve výši stovek tisíc, nebo dokonce milionů korun. Naštěstí vám s jejich úhradou pomůže pojištění odpovědnosti. To se totiž kromě vás vztahuje i na vašeho psa. Každá pojišťovna však k pojištění odpovědnosti za škodu přistupuje jinak, proto se vyplatí důkladně přečíst pojistné podmínky.

Na co si dát pozor u pojištění odpovědnosti za škodu

K obvyklým výlukám z pojištění odpovědnosti patří škody způsobené psem při výkonu práva myslivosti nebo při služebním výkonu, případně zvířetem chovaným k výdělečným účelům. Nicméně některé pojišťovny řadí k výlukám i hrubou nedbalost. Za tu by se v některých případech dalo považovat i to, že jste nedokázali zabránit útěku psa. Zkrátka rozlišit hranici mezi nedbalostí a hrubou nedbalostí může být velmi obtížné, a proto se takovému pojištění raději vyhněte.

Pojištění odpovědnosti ochrání i váš domov

Pojištění odpovědnosti si sjednáte jednoduše jako součást pojištění domácnosti. Kromě škod způsobených vaším mazlíčkem tak bude chráněn i váš domov.

Navíc se pojištění vztahuje na další nepříjemné situace v souvislosti s vaším psem, třeba když pokouše jiného psa nebo někomu vyrazí z ruky drahý telefon.


Stále ale mějte na paměti, že jste povinni udělat vše pro to, abyste útěku psa zabránili. Za volný pohyb psa na pozemní komunikaci hrozí pokuta několik tisíc. Pokud neučiníte opatření proti úniku psa podle zákona na ochranu zvířat proti týrání, dopouštíte se přestupku jako chovatel, za nějž hrozí pokuta do 100 tisíc korun.

Podcast Nepodceňto

Jak se vyhnout riziku srážky se zvěří a co dělat v případě, kdy už nás něco takového potká?
Poslechněte si náš podcast Nepodceňto.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?

  • žena telefonuje po nehodě u auta ve sněhu
    13. února 2024|Jana Březinová
    Nehody v zimě: Jak jim předcházet a jak si auto správně pojistit

    V posledních letech bývají zimy mírnější, přesto každoročně na namrzlých silnicích zemře kolem 20 osob a asi 1000 se zraní. Řidiči nejsou zvyklí jezdit v zimních podmínkách, a tak je náledí a sníh na vozovce často zaskočí. Na co si dát na silnicích pozor, jaká zimní výbava vám nesmí chybět a jak si auto na zimu správně pojistit?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.