Ovládací panel chytré domácnosti na zdi

Chytrá domácnost: Jak vám pomůže ušetřit za energie

1. 4. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Chytrá domácnost není jen o zvýšeném pohodlí. Při jejím správném užívání můžete uspořit nemalé částky za energie. Přečtěte si, co ke smart home potřebujete a v jakých oblastech díky tomuto systému ušetříte.

Co je chytrá domácnost?

Chytrá domácnost (smart home) zajišťuje za pomoci informačních technologií ovládání a propojení rozličných prvků domácnosti – například vytápění, osvětlení, zabezpečení nebo domácích spotřebičů. Koncept chytré domácnosti je velmi široký. Řadí se do něj jednoduchá řešení jako ovládání světel telefonem i sofistikované systémy s automatizovanými procesy. Záleží jen na vás, z jakých prvků si svou chytrou domácnost vybudujete.

Jak funguje chytrá domácnost

Základem smart home je rychlé a stabilní připojení k internetu. Další vybavení závisí na tom, jakým způsobem chytrou domácnost budujete. Pokud vytváříte komplexní chytrou domácnost, neobejdete se bez centrální jednotky, která zajistí propojení všech prvků. V případě, že se s chytrou domácností chcete nejprve seznámit, vám vystačí spolupráce několika zařízení s mobilním telefonem.

Tip

Potřebujete pro vybudování inteligentní domácnosti rychlejší internet? Srovnejte si nabídky poskytovatelů v naší online kalkulačce. Stačí vyplnit základní údaje o využívání internetu a během několika minut uvidíte, u kterého z poskytovatelů na vás čeká nejvýhodnější nabídka.


Chytrá domácnost se pochopitelně neobejde bez chytrých zařízení. Ta spolu komunikují v některém z používaných protokolů. Typicky se jedná o Z-Wave, ZigBee, Wi-Fi nebo Bluetooth. Aby jednotlivé prvky mohly spolupracovat, musí komunikovat na základě stejného protokolu. Zařízení ale často zvládají více protokolů, což vytvoření chytré domácnosti ulehčuje.

Pokud to se smart home myslíte opravdu vážně, zvažte zavedení tzv. inteligentní elektroinstalace. Na rozdíl od chytré domácnosti nespoléhá na bezdrátové řešení, ale na kabeláž. Proto se inteligentní elektroinstalace projektuje především u nových domů – jinde by znamenala stavební úpravy. Inteligentní elektroinstalace díky kabelům představuje komplexnější, stabilnější a bezpečnější alternativu. Nicméně kvůli vyšším nákladům a složitější instalaci jde o méně rozšířený koncept.

Inteligentní domácnost vám přinese efektivnější vytápění

Jak mohou vypadat výhody chytré domácnosti v praxi? Ceny energií v poslední době nepříjemně narůstají, proto se podívejme, jak vám smart home pomůže ušetřit právě v této oblasti. Nejvýznamnější položku na faktuře za energie tvoří náklady na vytápění. Na vině je do značné míry neefektivita vytápění, především vyhřívání prostor i ve chvílích, kdy doma nikdo není.

Chytrá domácnost vám umožní regulovat teplotu na dálku, v závislosti na denní době nebo podle toho, zda se doma někdo nachází. Jak to u vás může probíhat? Ráno vstanete do vyhřáté místnosti, která se začala vytápět půl hodiny před zazvoněním budíku. Topení se zapnulo i v koupelně, kam vedou vaše první kroky. Naopak v obývacím pokoji a kuchyni, kam před odjezdem do práce nevkročíte, zůstaly radiátory vypnuté. Poté, co odjedete, se v domě netopí nebo jen temperuje. Těsně před večerním příjezdem si přes příslušnou aplikaci v telefonu opět zatopíte.

Ke zmíněnému scénáři vám stačí chytrý termostat a chytré termostatické hlavice. Výrobci chytrých termostatů uvádí, že správným použitím lze dosáhnout až 30% úspor u nákladů na vytápění. Neméně důležitou součást smart domácnosti představují chytré žaluzie a rolety. Ty disponují speciálními čidly, díky kterým se podle teploty a intenzity slunečního svitu samy vytahují a spouští. Tím zabraňují únikům tepla.

Chytrá domácnost přináší úspory i u ohřevu vody a osvětlení

Výhody inteligentní domácnosti zdaleka nekončí u vytápění. Šetřit můžete také na ohřevu vody. Chytré bojlery s pokročilou řídicí a komunikační elektronikou si dokážou „zapamatovat“, kdy u vás běžně dochází ke spotřebě teplé vody. Podle toho optimalizují svoji aktivitu a sníží spotřebu energie.

K dalším oblastem, ve kterých chytrá domácnost přináší značné úspory, patří osvětlení. Klíčem k šetření jsou chytré žárovky, jež propojíte s mobilem či centrální jednotkou. Světlo pak na dálku nejen ovládáte, ale rovněž regulujete jas, odstín nebo nastavujete automatické zapínání a vypínání. Na telefonu máte neustálý přehled, kde je právě rozsvíceno. Kdykoliv se tak můžete ujistit, jestli jste opravdu zhasnuli a případné zapomenutí napravit. Ještě větší pohodlí vám zajistí senzory, které svícení řídí podle vašeho pohybu po domě.

Ovládání světel a dalších domácích prvků na dálku přispívá také k bezpečnosti objektu. Navenek dokážete věrohodně vytvářet dojem, že je někdo doma. Můžete kdykoliv rozsvítit, vytáhnout žaluzie nebo na chvíli pustit televizi. Ve skutečnosti přitom budete ležet na pláži na druhém konci světa.

Výše úspor bude u smart home vždy individuální

Kde ještě vám chytrá domácnost pomůže ušetřit za energie? V ostatních sférách nepůjde o tak významné sumy jako u vytápění či ohřevu vody, ale více malých částek nakonec může znamenat podstatný rozdíl. Chytré zásuvky vám umožní zcela odpojit přístroje, které spotřebovávají energii i po svém vypnutí. Další úspory obstará správná automatizace nebo spuštění na dálku. U energeticky náročných spotřebičů (pračka, myčka, sušička atd.) se totiž vyplatí provoz v době nízkého tarifu. Za tímto účelem lze často využít i funkci odložený start.

Do chytré domácnosti dnes zakomponujete i ekologické zdroje energie, například solární panely nebo tepelné čerpadlo. S jejich chytrými verzemi máte dokonalý přehled o výrobě i spotřebě energie a můžete jednoduše optimalizovat celkový provoz. Přebytky vyrobené vlastní solární elektrárnou tak mohou v rámci inteligentní domácnosti posloužit jako impuls pro spuštění vybraných spotřebičů, podobně jako zmiňovaný nízký tarif.

Konečná výše úspor, kterou zavedení chytré domácnosti zajistí, se bude napříč uživateli lišit. Do hry vstupuje celá řada faktorů – množství prvků smart domácnosti, spotřeba energie, způsob vytápění domu, tepelné ztráty a mnohé další. Nejčastěji se však uvádí, že chytrá domácnost ušetří v průměru okolo 15 % nákladů na elektřinu a topení.

Tip

Další úspory si můžete zajistit také výběrem správného dodavatele energií. Jste si jistí, že neplatíte více, než je nutné? Nechte si zdarma srovnat nabídky elektřiny či plynu. Během chvíle uvidíte, kolik byste u konkurenčních dodavatelů mohli ušetřit.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?