Půjčky v rodině - rodiče, prarodiče a holčička na gauči

Půjčky v rodině a mezi známými. Víte, na co si dát pozor?

9. 11. 2022
|
Délka čtení: 5 min.

I přes snižující se zájem o nové dlouhodobé úvěry stále roste celkové zadlužení domácností. Na konci prvního pololetí činil dlouhodobý dluh 3,14 bilionu korun. Průměrný Čech tak hypoteticky dluží přibližně 300 000 Kč. Nejčastěji si půjčujeme na bydlení. Naopak nejmenší zájem je o půjčky v rodině. Zkušenost s nimi má pouze 8 % dotázaných. Pokud sami půjčku v rodině nebo mezi známými zvažujete, měli byste vědět, na co si dát pozor.

Půjčujeme si od rodiny i kolegů. Bez smlouvy

Podle průzkumu Sberbank si půjčujeme nejen v rodině, ale také mezi sousedy nebo známými. Nejčastěji ovšem žádají lidé o pomoc své příbuzné. Víc než čtvrtina půjček je realizována mezi přáteli a 16 % lidí nemá problém ani s půjčkou od známých, sousedů nebo kolegů z práce. Zarážející je, že ve třetině případů bývají tyto půjčky příčinou zhoršení vztahů. V naprosté většině je totiž půjčka založená na vzájemné důvěře a smlouvu dotázaní v 96 % případů neuzavírají. A to je zásadní chyba.

Nejčastějším důvodem pro uzavření půjčky v rodině nebo přáteli je skutečnost, že jde často o bezúročnou půjčku. Tu můžete ale sjednat také u některých nebankovních společností.

Online srovnání

Srovnejte si aktuální nabídky na trhu

Ve srovnávači najdete pouze ověřené nebankovní poskytovatele s licencí ČNB a jejich aktuální nabídku.

Dobré účty dělají dobré přátelé a klid v rodině

Podle zmíněného průzkumu má zhruba každý osmý člověk problém s vrácením vypůjčeného finančního obnosu. A čím je půjčka vyšší, tím větší je též riziko, že člověk, který rodinnému příslušníkovi, sousedovi, příteli nebo kolegovi peníze půjčil, je už nikdy neuvidí. Proto je zcela nezbytné stanovit jasná pravidla půjčky, termíny splatnosti a v ideálním případě je sepsat do jednoduché smlouvy, kterou jsme pro vás připravili zdarma ke stažení.


Upozornění: Jedná se pouze o vzor. Používání vzorů a jejich úprava je možná po vlastním uvážení. Pokud budete mít nějaké pochyby nebo nejasnosti, spojte se s kteroukoliv advokátní kanceláří a zajistěte si kvalifikovanou právní podporu. Jakékoliv vzory totiž nejsou právní službou a ani ji nenahrazují. Proto si dovolujeme vyloučit naši případnou povinnost hradit újmu, která by vznikla komukoliv použitím těchto dokumentů. Při použití nebo upravením těchto vzorů se vzdáváte práva na náhradu případné újmy.

Dobré účty dělají dobré přátelé a klid v rodině

  • Kdo komu půjčuje

  • Co půjčuje a v jaké hodnotě

  • Jaká je sjednaná odměna za zapůjčení (volitelné)

  • Kdy a jak se mají vypůjčené prostředky vrátit

  • Co se stane, když dlužník nebude (peníze) vracet

  • Datum, podpisy obou smluvních stran

Náš tip

Smlouvu je výhodné nechat si vytvořit u notáře. Notář sepíše notářský zápis se svolením k vykonatelnosti. To vám zajistí, že závazky ze smlouvy budou v případě nedodržení vymahatelné i bez soudního řízení a vy se můžete rovnou obrátit na exekutora. Pokud tedy dlužník včas dluh nezaplatí, můžete podat návrh na nařízení exekuce.

Co když nastanou komplikace a jak se jim vyvarovat?

V rámci rodiny nebo mezi blízkými přáteli je vcelku běžné, že si ve smlouvě nedojednáte žádný úrok. Slušný vypůjčitel vrací peníze spolu s velkou bonboniérou či luxusním mokem nebo zaokrouhlí půjčenou částku směrem nahoru. V principu je ale možné úrok do smlouvy zanést.

Jak vypočítat úrok z půjčky zjistíte v našem článku:

Před případnými komplikace spojenými s nevrácením vypůjčených prostředků vás potom ochrání sankce z prodlení, které by neměly ve smlouvě chybět. Zda je budete po dlužníkovi vymáhat, je čistě ve vaší režii. Na druhou stranu máte jistotu, že v případě notářského zápisu o své prostředky nepřijdete.

Ať už stojíte na jedné nebo druhé straně barikády a řešíte problémy se splácením nebo navrácením vypůjčených prostředků, aktivně s druhou stranou komunikujte. Pokud se dlužník komunikaci vyhýbá a dělá tzv. „mrtvého brouka“, obraťte se na advokáta. Ten pošle předžalobní výzvu, která má dlužníka vyburcovat k akci.

Pokud nereaguje ani na ni, nezbyde vám nic jiného, než podat řádnou žalobu. Žaloba má smysl u částek nad 5 000 Kč. Ale pozor, nejnižší soudní poplatek je v případě klasické žaloby 1 000 Kč, a to do částky 20 000 Kč. Jinak jde o 5 % vymáhané částky. Paradoxní a maličko úsměvné na celé situaci je, že v mnohých případech dojde ke smírnému vyřešení sporu na chodbě soudu chvilku před jednáním.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.