Nastavení teploty na radiátoru

Plynové topení: Komu se vyplatí?

6. 5. 2023
|
Délka čtení: 4 min.

Typická česká rodina potřebuje komfortní vytápění, které není příliš drahé. Pokud kolem jejího domu vede plynovod, relativně levně vychází plynové topení. Potenciální úspora závisí na nutných investicích, na individuální spotřebě a na vybraném ceníku.

Topení na plyn je pohodlné

Nejlevnějším palivem zůstává uhlí nebo dřevo, zatímco v novostavbách přibývají tepelná čerpadla. Ale většina českých domácností nadále používá zemní plyn, který znamená kompromis mezi pohodlím a přijatelnou cenou. Podívejme se, co je výhodné pro vás. Pakliže na následující otázky odpovíte kladně, uvažujte o plynovém topení:

  • Hledáte komfortní vytápění, které není časově ani fyzicky náročné?

  • Máte omezený rozpočet, takže vám nezbývají peníze na komplexní rekonstrukci celého domu, tepelné čerpadlo a solární panely?

  • Obáváte se, že by hučení tepelného čerpadla rušilo vaše sousedy?

  • Vede kolem plynovod?

  • Chcete ušetřit?

Kde vyjde plynové topení levně

Nejpohodlnější jsou z hlediska vytápění moderní zateplené domy, které větrají přes rekuperaci. Stále udržují příjemnou pokojovou teplotu (20 až 22 °C), přestože se po většinu topné sezóny obejdou bez vytápění. Kdybyste chtěli, aby takhle fungovala stará nemovitost, za rekonstrukci byste dali statisíce až miliony Kč. Centrum pasivního domu spočítalo, že taková renovace je o 50 až 70 % levnější než novostavba.

Investoři dostávají dotace v programu Nová zelená úsporám. Avšak jakožto majitel rodinného domu obdržíte maximálně 650 000 Kč na zateplení, 140 000 Kč na tepelné čerpadlo a 100 000 Kč na rekuperaci, zatímco nové plynové kotle momentálně podporované nejsou. Průměrná česká domácnost nemá tolik peněz, aby doplatila zbylou investici, a proto žije ve starším domě nebo bytě. Každopádně plynové topení vychází lépe než elektrický přímotop.

Dům Vytápění TechnologieRoční provozCena za 10 let

Pasivní

Tepelné čerpadlo

277 000 Kč

19 720 Kč

474 200 Kč

Pasivní

Plynový kotel

210 000 Kč

30 752 Kč

517 520 Kč

Pasivní

Přímotopy a bojler

10 000 Kč

59 161 Kč

601 610 Kč

Průměrný

Tepelné čerpadlo

348 000 Kč

44 350 Kč

791 500 Kč

Průměrný

Plynový kotel

210 000 Kč

65 029 Kč

860 290 Kč

Průměrný

Přímotopy a bojler

35 000 Kč

133 051 Kč

1 365 510 Kč

V tabulce srovnáváme, kolik stojí vytápění, ohřev užitkové vody a vaření. V našem modelovém příkladu figuruje čtyřčlenná rodina, která používá tepelné čerpadlo, elektrický přímotop a bojler, nebo plynový kondenzační kotel. Celoročně využije 9 060 kilowatthodin tepelné energie v pasivním domě, či 20 510 kWh v průměrné nemovitosti. 

Spotřebu odvozujeme z poslední Roční zprávy o provozu plynárenské soustavy, kterou vydal Energetický regulační úřad (ERÚ). Započítáváme letošní vládní cenové stropy, ale budoucí vývoj samozřejmě neznáme. V dalších článcích srovnáváme náklady na vytápění zemním plynem a dalšími palivy.

Chci výhodnější plyn

Jaké ceny plynu nabízí dodavatelé?

Spočítejte si v naší kalkulačce, jaké ceny plynu vám momentálně nabídnou jednotliví dodavatelé.


Tepelná čerpadla pracují chytře, ekologicky a efektivně. Nicméně některé modely, které získávají energii ze vzduchu, bývají relativně hlučné. Pokud mají nekrytou venkovní jednotku mezi bytovými nebo rodinnými domy, potom se stávají potenciálním problémem pro sousedy. Kontinuálně hučí, což citlivým jedincům vadí. Naproti tomu plyn hoří tiše, takže se hodí na poklidný venkov a do okrajových městských čtvrtí.

Cena plynového kotle a přípojky 

Český statistický úřad spočítal, že třetina tuzemských obcí není připojena na zemní plyn. Náklady na novou plynovou přípojku vyčísluje distribuční společnost GasNet, která provozuje plynovody od Aše po Jablunkov: 

  • 15 000 Kč za projektovou dokumentaci, inženýring, revizi apod. 

  • 31 500 Kč za první 2 metry 

  • 2 500 Kč za každý další započatý metr

Staré plynové spotřebiče mají nízkou účinnost, protože svoje spaliny vypouštějí ven. Takže započítejme kondenzační kotel, který zužitkuje energii zemního plynu i vodní páry. Pro průměrnou českou domácnost stačí výkon 2 až 12 kilowatt (kW) a nádoba na teplou vodu o objemu 90 litrů. Cena plynového kotle potom začíná na 40 000 Kč. Nejmodernější modely nastavíte jednoduše přes termostat nebo v mobilní aplikaci.

Vnitřní domovní rozvody (trubky a radiátory pro ohřátou vodu) stojí kolem 100 000 Kč. Nový komín přijde na 40 000 až 100 000 Kč, podle výšky rodinného domu a okolní zástavby.

Pamatujte na pravidelný servis

Na nový plynový kotel dostanete dvouletou nebo delší záruku, která se vztahuje na případné poruchy. Ovšem lepší bude, když eventuální závadu objevíte dříve, než vám způsobí problémy. Mezi topnými sezónami zavolejte servisního technika, aby kotel zkontroloval, vyčistil a seřídil. Přesvědčíte se, jestli do domácnosti neuniká oxid uhelnatý nebo nehrozí jiné riziko. Udržovaný kotel vám pravděpodobně poslouží déle než zanedbaný spotřebič, možná až 20 let.

Výrobci doporučují svoje partnerské servisní firmy, které jejich technologiím rozumějí. Jednorázová prohlídka obvykle stojí 2 000 až 3 000 Kč. Záleží na konkrétní firmě a také na vzdálenosti, která vás dělí. Takže svůj nový plynový kotel vybírejte podle jeho vlastností, ale také podle dostupnosti autorizovaného servisu.

Finální cena za topení plynem

Nespoléhejte na laciný a bleskový servis, který stojí pětistovku a trvá čtvrthodinku. Jde o vaši bezpečnost –⁠ a kvalitní technici jsou drazí. Kilowatthodina zemního plynu má však stejnou užitnou hodnotu, ať už stojí 2,22 Kč nebo 3,47 Kč. Právě takové cenové rozdíly panují mezi tuzemskými dodavateli, jak ukazuje naše nezávislá kalkulačka.

Plynové topení se vyplatí domácnostem, které bydlí nedaleko plynovodu a touží po komfortu, ale nemají peníze na náročnější investice. Energetický regulační úřad rozhoduje, jakou odměnu dostane místní distributor – GasNet, Pražská plynárenská či EG.D. Ovšem celkovou cenu ovlivňujete i vy, když kupujete plyn od společnosti innogy, ČEZ, E.ON, MND, Centropol nebo od jiného dodavatele.

Výhody plynového vytápění

  • Komfortní a tichý provoz
  • Levnější než elektrické přímotopy
  • Různí dodavatelé a slevy

Nevýhody plynového vytápění

  • Plynová přípojka není všude
  • Vysoké pořizovací náklady
  • Závislost na importu za zahraničí


Kalkulačky cen energií

Trápí vás vysoké účty za energie?

Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů v našich kalkulačkách a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější. Případný přechod k jinému dodavateli vyřešíme zdarma za vás.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?