Ženská ruka s klíči od bytu

Nájemník nebo majitel –⁠ na koho napsat energie?

22. 3. 2021
|
Délka čtení: 5 min.

Stěhujete se do nového nájmu a nejste si jistí, jestli si energie přepsat na sebe? Nebo jste naopak v roli pronajímatele nemovitosti a zvažujete, zda energie přepsat na nájemníka nebo si je nechat na sebe? Projděte si pro a proti obou variant.

Při stěhování do nového bytu je potřeba vyřídit spoustu záležitostí, mimo jiné i přepis elektřiny nebo plynu. V zásadě existují dvě možnosti, jak to vyřešit:

  • odběrné místo se napíše na nájemníka,

  • odběrné místo si na sebe nechá pronajímatel.


Zjistěte, která varianta je pro vás výhodnější, ať se nacházíte v pozici majitele bytu nebo nájemníka.

Čeká vás stěhování?

Stěhujete se do nového bytu a zajímá vás, jaké jsou aktuální ceny energií? Srovnejte si nabídky dodavatelů v našich kalkulačkách.

Energie si na sebe napíše nájemník

Tato varianta je oblíbenější jak u nájemníků, tak u majitelů bytů. Sice se pojí s větší administrativní náročností –⁠ odběrné místo je potřeba převést na novou osobu. Jinak má ale pro obě strany řadu výhod.

Výhody pro nájemníka

  • Budete mít kompletní přehled o svých výdajích za elektřinu a plyn. Pokud se snažíte šetřit energiemi, skutečně se to odrazí ve vašich účtech.

  • Máte v rukou volbu dodavatele. Budete uzavírat úplně novou smlouvu, proto nemusíte zůstávat u stejného dodavatele jako majitel bytu.

  • Nemusíte mít obavy, že byste přišli o přeplatky na energiích.

Výhody pro pronajímatele

  • Vyhnete se dohadování při vyúčtování. Veškerá spotřeba energií bude vázána na nájemníka, a tak se vyhnete případnému vymáhání nedoplatků.

  • Ušetříte si složité rozúčtování spotřeby –⁠ abyste spotřebu konkrétního nájemníka správně spočítali, museli byste žádat o výjimečné vyúčtování s ohledem na trvání nájemní smlouvy. To vás bude stát extra čas i poplatky u dodavatele.

  • Budete nájemníka motivovat k úsporám. Když si necháte energie na sebe, může se stát, že nastavené zálohy současný nájemník výrazně přesáhne a vy z něj budete složitě dostávat nedoplatky.

  • Nemusíte z energií odvádět daň z pronájmu, pokud používáte výdajový paušál. Platby za energie totiž vůbec nebudou chodit na váš účet jako součást nájmu, nájemník je bude hradit napřímo.

  • U neplatičů budete mít nižší částku k vymáhání. Pokud vám nájemník nebude hradit nájemné, nemusíte se starat alespoň o částku za energie –⁠ tu si bude u neplatiče vymáhat přímo dodavatel.

Energie si na sebe ponechá majitel bytu

Na první pohled se varianta, že si pronajímatel ponechá odběrné místo na své jméno, jeví jako jednoduchá a bezstarostná. Jaké jsou její výhody?

Výhody pro nájemce

  • Žádná administrativní zátěž –⁠ každý měsíc uhradíte částku za energie společně s nájemným.

Výhody pro pronajímatele

  • Nemusíte řešit převod odběrného místa.

  • Máte pod kontrolou spotřebu elektřiny a plynu.

Nevýhody převažují

Co když ale pronajímatel odebírá energie od drahého dodavatele? Pak se nájemník může snažit o úsporu ze všech sil, ale stále bude hradit zbytečně vysokou částku. Pronajímatel se v těchto případech přemlouvá ke změně jen těžko, protože ho vysoké účty za energie netrápí. Navíc se často nájemníci setkávají s nepoctivým vyúčtováním záloh –⁠ majitel si vyžádá nedoplatek za energie, ale o případném přeplatku se jaksi zapomene zmínit.

Na straně pronajímatele zase zůstává riziko, že nájemce nebude hradit ani nájemné, ani energie. Dodavatel ale se splatností záloh nepočká. Proto se přepis energií na nájemce jeví jako oboustranně výhodnější varianta.

Řešíte přepis energií?

Přepis odběrného místa s sebou nese spoustu papírování. Rádi vám s ním pomůžeme a rovnou i poradíme s výběrem výhodnějšího dodavatele energií.

Jak vyřídit přepis energie na nájemce

Přepis energie na nájemce vyžaduje součinnost obou stran, ale pokud majitel bytu nechce ztrácet čas papírováním, může udělit nájemci plnou moc pro vyřízení přepisu. Ten pak může veškeré náležitosti vyřešit sám.

Na přepis energií má dodavatel lhůtu 30 dní, ale často je možné proces urychlit nebo dokonce vyřídit online.

Zařiďte si rovnou levnější energie

Přepis energií je ideální příležitostí pro změnu dodavatele. V každém případě musí nájemník uzavřít novou smlouvu. Proto není nutné, aby převzal stejného dodavatele, jako měl majitel bytu nebo předchozí nájemník.

Udělejte si srovnání cen elektřiny nebo plynu, a rovnou získejte pomoc s přepisem odběrného místa. Ušetříte tak nejen peníze, ale také starosti.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?