na úřadu

Kdy potřebujete mezinárodní řidičský průkaz? - 1. díl

29. 2. 2020
|
Délka čtení: 6 min.

O řidičský průkaz si žádáte ve chvíli, kdy úspěšně složíte zkoušky v autoškole. Případně ve chvíli, kdy vám platnost současného řidičského průkazu končí. Tento vám ale platí jen na omezeném území a ve chvíli, kdy se vydáváte autem dál, budete potřebovat tzv. Mezinárodní řidičský průkaz.

Kde vám platí klasický řidičák?

Řidičský průkaz vám platí pouze na ty skupiny, které v něm máte vyznačené, to nemusíme připomínat. Jak je to ale s územní platností?

Standardní řidičský průkaz, se kterým se běžně pohybujete v rámci České republiky, vám plně postačuje i na cesty v rámci Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru.

Mezi státy EU a EHP patří: Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Velká Británie, Norsko, Lichtenštejnsko, Island.

Ve chvíli, kdy jedete autem do jiných zemí, už si s tímto řidičským průkazem nevystačíte. Potřebovat budete ten mezinárodní.

Kde vyřídit mezinárodní řidičský průkaz?

Mezinárodní řidičské průkazy se vyřizují na odboru evidence řidičů, a to na obecním úřadě s rozšířenou působností. V Praze pak na Registru řidičů odboru dopravněsprávních činností Magistrátu hlavního města Prahy.

Nově navíc od července 2018 platí, že k vyřízení můžete využít jakýkoli obecní úřad s rozšířenou působností, a ne pouze ten, který spadá do obvodu, v němž máte trvalé bydliště. Seznam obecních úřadů s rozšířenou působností naleznete na webu Ministerstva dopravy.

Žádost musíte podat osobně a vystát si frontu

Žádost o vydání mezinárodního řidičského průkazu si musíte podat vy osobně. Podle zákona bohužel není možné k tomu někoho zmocnit.

Celou akci je však možné vyřídit na počkání. Tedy přijdete na obecní úřad s rozšířenou působností,
vyplníte potřebný formulář, podáte žádost a úředník vystaví mezinárodní řidičský průkaz. Zejména v exponovaných dobách, jako před prázdninami apod. ale dochází k tvoření dlouhých front, a tak je někdy potřeba počítat s tím, že ačkoli potřebný dokument dostanete na počkání, opravdu si budete muset často i několik hodin počkat.

Například v Praze se ale můžete dopředu objednat elektronicky. To vám zaručí, že se frontám vyhnete. Elektronické objednání je možné na Portálu hlavního města Prahy.

Jak vyřídit mezinárodní řidičský průkaz?

Samotné vyřízení mezinárodního řidičského průkazu je jednoduché. Přes elektronický formulář se můžete objednat na konkrétní datum a čas.

S sebou si pak přinesete:

  • formulář žádosti na mezinárodní řidičský průkaz (ten si můžete stáhnout a vytisknout opět na Portálu hlavního města Prahy,

  • jakýkoli platný doklad totožnosti (cestovní pas, občanský průkaz),

  • váš platný řidičský průkaz, barevnou průkazovou fotografii (ve velikosti 35x45 mm),

  • peníze na správní poplatek - 50 Kč.

A následně si jen vyberete, jaký typ mezinárodního řidičského průkazu budete chtít.

Jedna ze dvou variant

Při žádosti o mezinárodní řidičský průkaz si budete moci vybrat ze dvou variant, a to:

  • vzor podle Vídeňské úmluvy – platnost 3 roky,

  • vzor podle Ženevské úmluvy – platnost 1 rok.

Jak názvy napovídají, mezinárodní řidičský průkaz podle Vídeňské úmluvy platí ve státech, které v roce 1968 tuto úmluvu podepsaly. A druhá varianta platí pro řízení ve státech, které v roce 1949 podepsaly Ženevskou úmluvu.

Případně jsou státy, kde jsou uznávané oba typy průkazů.

Mezi státy Vídeňské úmluvy patří: Albánie, Arménie, Ázerbájdžán, Bahamy, Bahrajn, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Brazílie, Černá Hora, Demokratická republika Kongo, Filipíny, Gruzie, Guyana, Írán, Izrael, Jihoafrická republika, Katar, Kazachstán, Keňa, Kuba, Kuvajt, Kyrgyzstán, Libérie, Makedonie, Maroko, Moldávie, Monako, Mongolsko, Niger, Omán, Pákistán, Peru, Pobřeží slonoviny, Rusko, San Marino, Saúdská Arábie, Senegal, Srbsko, Seychely, Spojené arabské emiráty, Středoafrická republika, Tádžikistán, Tunisko, Turecko, Turkmenistán, Ukrajina, Uruguay, Uzbekistán, Vietnam, Zimbabwe.

Mezi státy Ženevské úmluvy patří: Albánie, Alžírsko, Andorra, Argentina, Austrálie, Bangladéš, Barbados, Belize, Benin, Bosna a Hercegovina, Botswana, Burkina Faso, Černá Hora, Demokratická republika Kongo, Dominikánská republika, Ekvádor, Egypt, Fidži, Filipíny, Ghana, Gruzie, Guatemala, Haiti, Chile, Indie, Island, Izrael, Jamajka, Japonsko, Jihoafrická republika, Jordánsko, Kambodža, Kanada, Kongo, Kuba, Kyrgyzstán, Laos, Libanon, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Malajsie, Mali, Maroko, Monako, Namibie, Niger, Nigérie, Nový Zéland, Omán, Papua- Nová Guinea, Paraguay, Peru, Pobřeží slonoviny, Korea, Rusko, Rwanda, San Marino, Senegal, Srbsko, Sierra Leone, Singapur, Spojené arabské emiráty, Srí Lanka, Středoafrická republika, Sýrie, Thajsko, Togo, Trinidad a Tobago, Tunisko, Turecko, Uganda, USA, Venezuela, Vietnam, Zimbabwe.

V následujícím článku se podíváme na to, jaké další dokumenty možná budete potřebovat.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?