Bankovky dlaň

Jaké doklady je třeba předložit k žádosti o půjčku?

31. 3. 2019
|
Délka čtení: 10 min.

O půjčku už dnes můžete žádat několika způsoby. Kromě klasické osobní návštěvy pobočky už řada bankovních i nebankovních institucí umožňuje podat žádost on-line. Ti hodně pokrokoví vás nepotřebují osobně vidět ani u podpisu smlouvy a řeší on-line úplně vše. Ti opatrnější přece jen trvají na osobním setkání, kde jen podepíšete, na čem jste se dopředu dohodli.

Ať už ale o půjčku budete žádat jakkoli, vždy po vás daná finanční instituce bude chtít nějaké doklady.

Potvrzení o příjmu u zaměstnanců

Nejčastějším dokladem, který musíte doložit, je potvrzení o výši vašeho čistého příjmu za poslední 3 měsíce. To vám na přání vystaví zaměstnavatel, respektive jeho účetní. Některé banky mají na toto potvrzení i vlastní speciální formulář, který pouze donesete účetní k vyplnění.

Platnost tohoto dokumentu je standardně 30 nebo 60 dnů od vystavení, a tak nemá smysl o něj žádat předčasně, abyste jej měli „do zásoby“.

Pokud nežádáte o půjčku sami, ale máte spolužadatele (například u hypotéky), musí i on doložit veškeré dokumenty, tak jako vy.

Někde po vás místo potvrzení od zaměstnavatele mohou vyžadovat razítkem potvrzené a zaměstnavatelem podepsané výplatní pásky za poslední 3 měsíce, případně 3 poslední výpisy z účtů, na který vám chodí výplata. Některé banky mohou vyžadovat i zaslání jedné koruny z tohoto účtu na její, aby došlo k ověření, že účet je skutečně váš.

V některých případech ale banky žádné potvrzení nevyžadují. Zejména ve chvíli, kdy u ní máte vedený běžný účet a chodí vám tam výplata, takže banka dlouhodobě vaše příjmy zná.

Pokud o úvěr žádáte sami, ale jste v manželství, budete pro účely úvěru potřebovat písemný souhlas druhého z manželů. Tuto podmínku vyžadují některé banky při úvěru nad určitou částku. A to i přes fakt, že už se svým manželem či manželkou nežijete, ale nejste formálně rozvedeni.

Zkušební a výpovědní lhůta je problém

Někde mohou vyžadovat i potvrzení o tom, že nejste ve zkušební době, nebo že s vámi není vedené jednání o ukončení pracovního poměru. Či že už přímo nejste ve výpovědní době.

Obojí je bohužel na překážku, a to jak u vás, tak i u případného spolužadatele. Oba tak musíte donést písemné potvrzení, že ani jedna situace se vás netýká.

Daňové přiznání u podnikatelů

Pokud jste OSVČ, pak příjem budete dokládat jiným způsobem. Bance jednoduše předložíte daňové přiznání za poslední rok, ze kterého už bude zřejmé, jaké jsou vaše příjmy a výdaje. Někdy může banka vyžadovat daňové přiznání i za dva roky zpětně, a navíc potvrzené Finančním úřadem.

Pokud máte kromě těchto příjmů i příjmy z pronájmu nějaké nemovitosti, je rovněž potřeba bance doložit vlastnický list k této nemovitosti a nájemní smlouvu.

Dokládat pak budete muset i příjmy z kapitálového majetku, například z cenných papírů.

Potvrzení o provádění povinných odvodů

Kromě toho bude banka chtít vidět vaše živnostenské oprávnění, tedy živnostenský list a případně koncesi.

A dále je potřeba doložit potvrzení o zaplacení daně a potvrzení z České správy sociálního zabezpečení a ze zdravotní pojišťovny o tom, že na jejich účet provádíte pravidelné platby.

Potvrzení o bezdlužnosti

Pokud žádáte o půjčku jakožto podnikatel, budete možná muset doložit i potvrzení o bezdlužnosti vůči Finančnímu úřadu.

To vám za poplatek vystaví samotný Finanční úřad, a to do 30 dnů. Standardně však lhůta bývá kratší a potvrzení můžete získat i za týden.

Výjimkou jsou situace, kdy vlastníte více nemovitostí v různých krajích či okresech. V takovém případě se celé vystavení potvrzení protáhne. Finanční úřad totiž musí obeslat svá pracoviště a ode všech získat potvrzení o tom, že nikde nedlužíte na daňi z nemovitosti.

Důchodový výměr u důchodců

O půjčku pochopitelně mohou žádat i ti, kteří jsou již v důchodu. V takovém případě dokládáte příjem předložením důchodového výměru nebo oznámením o valorizaci důchodu.

A patříte-li mezi rentiéry, předkládáte originál dokladu o výsluhové rentě.

Dva doklady totožnosti

Při žádosti o půjčku je potřeba standardně předložit dva doklady totožnosti. Mezi ty se počítá občanský průkaz, cestovní pas, ale i rodný list, zbrojní průkaz či letecký průkaz. Zkrátka průkaz vydaný orgánem veřejné správy, ve kterém je uvedeno vaše jméno, příjmení, datum narození a je z něj patrná vaše podoba či jiný údaj, na základě kterého je možné vás identifikovat.

Předkládané doklady pochopitelně musí být platné.

Doklady ke kupované nemovitosti

Pokud žádáte o hypotéku, bude potřeba doložit podklady ke kupované nemovitosti. Zejména stavební povolení, územní rozhodnutí, geometrický plán a výpis z katastru nemovitostí. Doložit musíte i ocenění nemovitosti, které většinou musí provést odhadce, kterého má banka nasmlouvaného.

V některých případech si ale banka tyto informace obstará sama a vám tak jedna starost odpadne.

Je úvěr účelový či nikoli?

Pokud žádáte o neúčelový úvěr, je pro vás situace snazší. V případě účelového úvěru je potřeba doložit ještě dokument, ve kterém je popsáno, na co budou dané peníze použity.

V případě, že žádáte o úvěr a ručíte jinou nemovitostí, je potřeba doložit i vlastnické právo k této nemovitosti.

Co banka, to jiná pravidla

Velmi pravděpodobně po vás banka či instituce, u které budete o půjčku žádat, nebude chtít všechny vyjmenované doklady. Každá banka má pravidla nastavena trochu jinak, a tak se může stát, že bude každá vyžadovat jinou kombinaci dokladů.

Velmi také záleží na tom, o jakou půjčku žádáte. Jestli o hypotéku, úvěr na rekonstrukci, spotřebitelský úvěr nebo jen kontokorent.

Naopak už by po vás ale v bance neměli chtít nic navíc. Při žádosti se proto vždy dopředu informujte, které z uvedených dokladů po vás budou požadovat.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.