Mladý pár u domu

Hypoteční trh v roce 2021? Hypotéky zlevní, banky ale budou opatrnější

25. 12. 2020
|
Délka čtení: 10 min.

Příští rok by hypotéční trh mohl pokračovat ve své letošní úspěšné jízdě. Alespoň co se týká úrokových sazeb, které jsou už letos příjemně nízké. Banky ale začnou být s velkou pravděpodobností opatrnější v posuzování bonity žadatelů. Hypotéky tedy budou levné, ale možná ne pro každého. Jak se na cenách nemovitostí a hypotékách podepíše současná pandemie koronaviru?

S trochou zjednodušení se dá říct, že hypotéční trh ovlivňuje několik nejvýznamnějších faktorů. Kromě nabídky a cen nemovitostí je to zejména zaměstnanost a zájem obyvatel investovat do vlastního bydlení. K tomu se z druhé strany přidává ochota či neochota bank hypotéční úvěry poskytovat a případné regulační zásahy centrální banky. Do toho navíc letos vstoupila i pandemie koronaviru se souvisejícími ekonomickými dopady. Z toho je zřejmé, že letošní i příští rok by mohl být co do hypoték poměrně turbulentní. V souvislosti s koronavirem přišla na hypotéční trh rovněž určitá překvapení. Jak říkáme, žijeme v zajímavých časech.

Virus nevirus, hypotéky trhají rekordy

Jedním z těchto velkých překvapení je, že žádný sentiment se na českém hypotéčním trhu zatím nekoná. Podle dat webu Hypoindex.cz dosáhl letos v červenci celkový objem poskytnutých hypotéčních úvěrů 21,597 miliardy korun. To je ve srovnání s červencem 2019 nárůst o téměř 40 %. Také průměrná úroková sazba hypoték, která je klíčovým ukazatelem hlavně pro výši splátek, letos klesá a v létě poklesla až na 2,15 %. Úrokové sazby hypoték jsou nyní na úrovni roku 2017. Co z těchto čísel plyne? O hypotéky je letos navzdory koronaviru rekordní zájem a jsou levné.

Je možné, že zájem o hypotéky už v dubnu zvýšila Česká národní banka (ČNB) uvolněním regulačních opatření. Na jaře totiž ČNB zvýšila limit LTV (výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti viz boxík) z původních 80 % na 90 % a zároveň zvýšila doporučovanou hodnotu DSTI, která ukazuje, jak velkou část čistého měsíčního příjmu žadatel o úvěr vynakládá na splátky dluhu, z 45 % na 50 %. ČNB už také po bankách nepožaduje posuzovat nové hypotéky podle ukazatele DTI, který odráží počet ročních čistých příjmů domácnosti nutných ke splacení všech jejích dluhů.

Tyto regulace ČNB zavedla v období ekonomického růstu, aby nevznikla hypotéční bublina a příliš nenarostl počet žadatelů, kteří by následně nebyli schopni hypotéku splácet. Nyní v ekonomické krizi způsobené pandemií koronaviru se pak tato pravidla logicky trochu uvolnila.

Hypotéky v roce 2021 – přísnější banky

Do nového roku tedy vstoupíme se skvělými výsledky hypotéčního trhu a nízkými úrokovými sazbami. Zdá se, že jsme v ideální době pro sjednání hypotéky. Banky ale podle některých zpráv začínají být opatrné. A to navzdory určité deregulaci ze strany ČNB. „Banky začínají zpřísňovat risk management,“ říká například jeden z hypotéčních poradců Srovnejto.cz. A dodává, že ačkoli jsou pravidla posuzování bonity žadatelů nyní trochu volnější než loni, banky budou při poskytování úvěrů opatrnější. V praxi by pak mohli mít problémy s poskytnutím úvěru lidé z různých rizikových profesí, třeba osoby pracující v pohostinství a cestovním ruchu.

Hypotéční trh by mohla negativně ovlivnit také případná rostoucí nezaměstnanost. „Zatím běží různé podpůrné dotační programy pro firmy, v průběhu příštího roku ale tyto programy skončí a řada firem bude muset propouštět. Banky si tohle samozřejmě uvědomují a mohly by během roku bonitu žadatelů posuzovat přísněji,“ uvádí hypotéční poradce Pavel Šalomon.

Naopak pozitivní zprávou by mohlo být, že se mnoho lidí chová i v současné těžší ekonomické situaci velmi zodpovědně a spíše šetří na zbytných výdajích. Například Česká spořitelna podle svých slov registruje poměrně velké navýšení úspor na běžných účtech klientů. Lidé prostě podle banky výrazně omezili spotřebu, ale se splácením hypoték nemají problém.

Úrokové sazby hypoték

Úrokové sazby letos klesají a řada bank nyní nabízí hypotéky s úrokem pod 2 %. Zatím vše nasvědčuje tomu, že by období levných peněz mohlo i nadále pokračovat. Úrokové sazby by se dokonce mohly dostat pod zatím nejnižší hodnotu z roku 2016, kdy podle Hypoindexu dosáhla průměrná úroková sazba hodnoty 1,77 %. V každém případě se pak vyplatí sjednat si hypotéku s dlouhým obdobím fixace úroku.

Některé názory navíc připouštějí možnost dokonce záporných úrokových sazeb. V takovém případě by se vlastně celý bankovní systém obrátil a banky by naopak zpoplatňovaly volné peníze na účtech klientů. Ale to už jsme u hodně divokých spekulací a záporné úrokové sazby hypoték příští rok raději moc nečekejme.

Graf průměrné úrokové sazby
Průměrné úrokové sazby nových hypoték (zdroj: Kurzy.cz)

Ceny nemovitostí: Na velký pokles to nevypadá

S hypotékami souvisejí také ceny nemovitostí. Právě velký zájem o hypotéky je jedním z faktorů, díky nimž odborníci nějaký větší pokles cen nemovitostí ve velkých městech v příštím roce spíše neočekávají. Lidé chtějí žít a pracovat ve městech a ta nejsou nafukovací. Zdaleka přitom nejde jen o Prahu nebo Brno. Podle údajů firem, které investují do různých nemovitostních projektů, vzrostly za poslední rok ceny bytů nejvíce tam, kde byste to možná ani nečekali – v Liberci (o více než 35 %) a v Plzni (o 27 %). Pokud se přece jen očekává nějaký pokles či stagnace cen, tak spíš jen u nemovitostí v méně atraktivních lokalitách, a hlavně v druhé polovině roku.

Rok 2021 a hypotéky v kostce:

  • Navzdory menším regulacím ze strany ČNB budou banky posuzovat bonitu klientů přísněji.

  • Ve druhé polovině roku by se mohl zastavit růst cen některých nemovitostí.

  • Ekonomika a zaměstnanost jsou nyní v setrvačném režimu. Jakmile doběhnou podpůrné programy pro firmy, může být vše jinak.

  • Úrokové sazby jsou nízké, ale mohly by ještě mírně poklesnout.

  • Hypotéční úvěry budou levnější, k levnějším úvěrům se však dostanou hlavně bonitnější klienti a lidé pracující v oborech méně zasažených ekonomickou krizí.

Klíčové ekonomické ukazatele v souvislosti s hypotékami

LTV (Loan To Value) – poměr mezi výší hypotéky a zástavní hodnotou nemovitosti. LTV procentuálně popisuje, kolik vám může banka oproti zástavě nemovitosti půjčit. Například při LTV 90 % vám banka u nemovitosti v ceně milionu korun půjčí 900 000 Kč. Čím nižší LTV, tím lepší úrokovou sazbu zpravidla dostanete. Naopak dříve poskytovaná „stoprocentní hypotéka“ s LTV 100 % už dnes není možná.

DSTI (Debt Service To Income) – podíl splátek všech dluhů na čistém měsíčním příjmu domácnosti. DSTI tedy vypovídá o tom, kolik procent čistého měsíčního výdělku domácnosti „spolknou“ splátky všech dluhů. ČNB nyní bankám doporučuje nejvíce 50 %. Například domácnost s čistým měsíčním příjmem 50 000 Kč si může vzít hypotéku tak vysokou, aby její splátky nepřesáhly 25 000 Kč (pokud nemá žádné další dluhy a banka takovou hypotéku schválí).

DTI (Debt To Income) – poměr výše celkového zadlužení žadatele o úvěr a výše jeho čistého ročního příjmu. Tedy kolik ročních příjmů musí žadatel vydat, aby splatil všechny své dluhy. ČNB dříve doporučovala DTI ve výši maximálně devítinásobku ročních příjmů. Dnes už žádné požadavky a doporučení maximální výše DTI nespecifikuje. Banky však tento ukazatel mohou zohledňovat.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.

  • Muž na kalkulačce přepočítává výdaje
    01. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Kdy začít s refinancováním: kdo se nestará, ten přeplácí

    Víte, že snížení splátek o 200 Kč měsíčně vám uspoří 12 000 Kč při pětileté fixaci? Nemusíte přitom čekat až na konec fixace: mohli byste hypotéku hodně přeplatit. Refinancování je výhodné, když se sníží úrokové sazby, získáte lepší práci nebo vzroste hodnota vaší nemovitosti. My vám poradíme, jak na to.